Maandelijkse archieven: augustus 2021

BigTech als Netflix, Google, Microsoft, Amazon en zelfs Tesla niet duurzaam genoeg voor ASN Bank

ASN BankMensenrechten voor medewerkers en consument vaak doorslaggevend

Naast klimaat zijn biodiversiteit en mensenrechten de drie pijlers onder het duurzaamheidsbeleid. Vaak blijkt mensenrechten en de criteria die daaronder vallen bepalend om een tech leverancier af te keuren voor beleggingen. Zo is Tesla, oorspronkelijk opgenomen natuurlijk om hun positieve impact op het milieu, ondertussen afgevallen vanwege de onveilige arbeidsomstandigheden voor hun werkenden, en het verbod om lid te worden van een vakbond.

Bij Amazon mogen mensen wel lid worden van een vakbond, maar daar beïnvloedt het bedrijf de vakbondsverkiezingen en zijn die arbeidsomstandigheden in vooral de goederenpakhuizen niet ideaal. Maar Amazon scoort veel meer onvoldoendes, zoals voor privacy, concurrentievervalsing, verkoop van foute producten als wapens en bont, en voor de belastingmoraal, die vrijwel ontbreekt.

Privacy vanuit de GDPR doorslaggevend voor Google

Bij Google gaat het vooral mis vanuit privacy oogpunt. De tools van Google slaan te veel privacygevoelige gegevens op en gebruiken die om de reclame-inkomsten te optimaliseren. Vooral vanuit Europa is Eurocommissaris Vestager al tot driemaal toe succesvol in het beboeten van de tech gigant. Het gebruiken van Google-producten is echter zo gebruikersvriendelijk dat veel particulieren en organisaties hier toch gebruik van maken. Hier weer van afstappen zal ene hele klus zijn.

VestagerBig brother en gezichtsherkenning gevaarlijk, dus ook voor #HRTech

Privacy problemen spelen ook als factor bij een gigant als Microsoft, net als het inzetten van de software voor militaire doeleinden. Opvallend hier is dat vooral de investeringen die Microsoft deed in software voor gezichtsherkenning en bijbehorende big brother praktijken van overheden als de politie en bedrijven een probleem vormen. Ondertussen is Microsoft, maar ook IBM en Amazon, gestopt met dit soort beleggingen. Voor #HRTech partijen vooral in recruitment zijn dus gewaarschuwd hier heel zorgvuldig mee om te gaan.

Waar sla je dan data op?

De uitdaging voor duurzame (#HRTech) ondernemers is dan wel groot. De kantoorsoftware en operating systemen van Microsoft en Google zijn marktleider met weinig alternatieven. En voor het opslaan van data in de cloud zijn met Amazon AWS ernaast deze drie ook marktleider. Waar sla je als #HRTech leverancier dan je data op als je duurzaamheid belangrijk vindt? De ASN Bank zelf zit vast aan Microsoft. Er zijn wel Nederlandse hosting partijen te vinden die betrouwbaar genoeg zijn. En er loopt in Europa het Gaia-x project als alternatieve cloud dienst die privacy vooropstelt, maar net als meer Europese initiatieven gaat deze nog niet zo hard en is het niet bekend wanneer dit beschikbaar is.

asn-fp2-pattern-header-700x360Duurzame Tech, zoals Philips

Er zijn gelukkig ook Tech partijen waar het met de duurzaamheid wel goed gaat. Lovende woorden voor bijvoorbeeld Ericsson en het omgevormde Philips, vanwege een ‘sociaal DNA” als werkgever, voor de eisen gesteld aan kopers van business units als de consumenten elektronica en licht, en voor de eigen klimaatdoelstellingen. En met de ASN Bank Wereldprijs gaat de bank ieder jaar op zoek naar duurzame start-ups, zoals in the tech hoek Fairphone, die ondertussen de derde editie van hun duurzame smartphone met herbruikbare onderdelen verkoopt, en Somnox de slaaprobot.

Update 3-12-2021:

Ook Netflix toegevoegd aan het rijtje afgekeurde Tech giganten

In een nieuw onderzoek nu naar Netflix loopt het ook niet goed af voor BigTech. Weliswaar heeft Netflix recent klimaatdoelen gepubliceerd, dat kon ook niet anders, er zijn nog genoeg andere minnen over in het onderzoek. Zo is het gedrag van haar klanten, meer bankhangen of bingewatchen, zeker onder jongeren, in basis een slecht resultaat omdat mensen te weinig bewegen. Ook hier vinden we fiscale, belastingontwijk routes en een overbetaalde ceo. Opgeteld met zeer beperkt duurzaamheidsbeleid op het gebied van kinderarbeid, dieren op de set en andere vormen van uitbuiting heeft ASN doen besluiten niet in Netflix te beleggen.

{cta_arena kop=”Alle HRTech aanbieders op een rij” tekst=”Ben jij op zoek naar passenden en innovatieve #HRTech oplossingen? Gebruik dan onze HRTech Arena. Hierin vind je alle aanbieders per domein.” knop=”Bekijk de HRTech Arena” link=”/hrtech-arena” plaatje=”/uploads/Kennisbank/HRTech-Arena-150×150.png” ctaclass=”cta_arena”}

Geplaatst in Selecteren | Tags | Reacties uitgeschakeld voor BigTech als Netflix, Google, Microsoft, Amazon en zelfs Tesla niet duurzaam genoeg voor ASN Bank

De stand van werven 2021 – Begin eens wat vaker intern te zoeken

DeStandVanWervenBusiness as usual

In de eerste corona maanden sloeg ook in recruitment wereld de crisis toe, met veel minder vacatures en onzekerheid over de toekomst. Enerzijds werd soms op recruitment bezuinigd, anderzijds was er vooral ruimte voor creativiteit en werd werven op afstand, via videobellen, de standaard.

Nu na ruim een jaar corona blijkt de impact op de wereld van werk uiteindelijk beperkt. Weliswaar is werk meer op afstand, maar het meeste werk gaat wel gewoon door. En dus kon recruitment ook weer doorgestart worden. En al snel was het werkloosheidspercentage terug op het niveau van voor de crisis is het zelfs nu er nog steeds corona is alweer business as usual.

Nieuwe focus op skills en D&I

Naast uiteraard corona zijn twee andere trends wel een duidelijke verandering ten opzichte van 2019. Recruitment processen focussen meer op skills van kandidaten en vacatures  en er is door maatschappelijke trends veel meer focus op diversiteit, (gelijkheid) en inclusiviteit (D&I of DEI). Zowel in vacatureteksten als in de tools die gebruikt worden bij selectie is veel meer aandacht voor een eerlijke behandeling van alle soorten kandidaten en wordt geaardheid, nationaliteit, leeftijd en kleur bewust steeds meer vermeden.

Ook lijkt er bij zowel bureaus als corporates meer aandacht voor werven via social media. Die aandacht wordt in het rapport echter wel onderuit gehaald, want het blijken vaak weinig efficiënte wervingskanalen. De oppervlakkigheid van die social media levert namelijk weinig goede kandidaten op.

De kwaliteit per wervingskanaal

Een belangrijk figuur in het rapport vind je helemaal aan het einde. Je ziet hierin met de kleuren en de x-as namelijk de kwaliteit van de kandidaten die uit het kanaal komen. Ook zie je met de grootte van de bol en de y-as hoe vaak het kanaal gebruikt wordt en hoeveel aannames er uit dat kanaal komen.

In het algemeen is de eigen recruitmentsite, ook wel de ‘werken-bij’ pagina, zeer belangrijk met gemiddeld 25% van de aannames en een redelijk kwaliteit ook van die aannames. Wat opvalt is dat een zeer sterke en ook wel redelijk veel gebruikt kanaal als referrals eerder terug in het rapport in aandacht van recruiters vermindert, daar waar een matig presterend kanaal als social media, zowel betaald als onbetaald, bijna bovenaan staat in de trend/aandacht lijsten. De ‘boolean search’ en SEO/SEA acties in Google, waar sommige recruiters in uitblinken, leveren een lagere kwaliteit kandidaten op, dus misschien eens heroverwegen. Netwerktool LinkedIn, zeker inclusief recruiter module, is veel meer dan een ‘gewoon’ social medium en presteert ook beter.

StandVanWerven_Figuur 10

Wat opvalt is dat ‘interne’ kanalen het allemaal goed doen. Het al eerder genoemde Referral Recruitment is in feite zoeken via collega’s, daarnaast zijn Eigen medewerker en Stagiairs een goed kanaal en ook het bouwen van Talentpools loont kennelijk de moeite, zeker als je dat meer als talent communities inzet en Vakinhoudelijke activiteiten toevoegt.

Al met al een waardevol figuur uit een waardevol rapport wat ons betreft. Je kunt het hele rapport hier opvragen.

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor De stand van werven 2021 – Begin eens wat vaker intern te zoeken

De ThuiswerkTech wereld volgens eFounders

Voor het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt, ondernemers, organisaties en werkenden heeft de pandemie een nieuwe werkelijkheid doen ontstaan. Een werkelijkheid die vraagt om aanpassing. Aanpassing aan de constant veranderende omstandigheden waarin wij ons werk doen en aanpassing aan de nieuwe technologie die we nodig hebben om ons werk te kunnen doen. Thuiswerken is een blijvertje, dat zien zo goed als alle managers tegenwoordig wel. Maar hoe zorg je ervoor dat, ook als werkenden vanuit huis werken, alles op rolletjes blijft draaien?

eFOunders map

De website eFounders heeft in kaart gebracht hoe bedrijven met software en tech bijdragen aan de nieuwe technologie die thuiswerken ondersteunt. Dat doen ze op basis van drie categorieën, waarbij per categorie wordt gekeken naar hoe thuiswerken de manier waarop we werken heeft veranderd:

  1. Intern: Samenwerking en management van teams

In deze eerste categorie wordt gekeken naar hoe het thuiswerken gevolgen heeft voor de manier waarop werkenden communiceren, creëren, brainstormen en anderen aansturen. Dit schept tal van mogelijkheden voor tools die een betere samenwerking bevorderen en een betere communicatie mogelijk maken. Het biedt ook kansen voor tools waarmee managers contact kunnen houden met hun teams.

  1. Extern: Samenwerking met klanten en aandeelhouders

Ook processen buiten de organisatie zijn aanzienlijk veranderd tijdens de pandemie. Waar men voor de pandemie sterk afhankelijk van persoonlijke vergaderingen om deals te sluiten en kandidaten te strikken, van persoonlijke evenementen voor de netwerken tot kantoortelefoons die klantenondersteuning te bieden. Juist door het thuiswerken is, met de juiste technologie, een betere samenwerking met de aandeelhouders mogelijk. Welke technologie dat is, lees je bij deze categorie.

  1. Wereldwijd: de rol van de organisatie & de arbeidsmarkt als geheel

De rol van de organisatie en de arbeidsmarkt als geheel zijn aan het veranderen door de pandemie. Nu de grenzen tussen werk en privé vervagen, hebben bedrijven nieuwe verantwoordelijkheden om hun werkenden zowel on- als offline veilig en gezond te houden. Nu werkenden hebben kunnen proeven van meer flexibiliteit, zoeken ze meer onafhankelijkheid. En nu kantoren (veel) minder aantrekkelijk worden, verandert ook de digitale infrastructuur. In deze categorie lees je over hoe de juiste technologie daarvoor kan worden toegepast.

Onder alle hoofdcategorieën zijn er subcategorieën, die specifieker laten zien welke bedrijven de tools creëren om goed op afstand te kunnen werken. We lichten er vier subcategorieën uit.

  • Betrokkenheid

Als je samen op kantoor zit, kan een manager makkelijker voortgang bijhouden en complimenten geven. Op afstand wordt het lastiger om feedback en erkenning te geven, maar dankzij tools als Kona, Officevibe, Gather, Pyn, Culture Amp, en Jubiwee kan het wel. Er worden tegenwoordig veel eisen aan dergelijke tech gesteld: ze moeten betrokkenheid en productiviteit van nieuwe werknemers te stimuleren, zorgen voor meer samenwerking, en iedereen, van HR tot IT, te betrekken. Teambuilding wordt ook steeds meer een aandachtspunt voor organisaties en tools als Wavy, Thriver, of Jurnee springen in dat gat.

  • Wereldwijde werving

Om toegang te krijgen tot het beste talent, willen en kunnen organisaties nu overal ter wereld werkenden werven, met tools die hen helpen navigeren door de regelgeving, wetten en praktische aspecten van elk land. De markt voor tools die dit aanpakken groeit ongelooflijk snel, met software als Deel, Remote, Jobbatical, WorkMotion, en Omnipresent.

  • Bedrijfscultuur

Het behouden van talent via het aanbieden van extraatjes, het verbeteren van de sfeer via een tafeltennistafel of Playstation: via thuiswerken wordt het lastiger, al helemaal als men met flexibele krachten werkt. Fleex, Firstbase of Hofy helpen organisaties zulke geweldige extraatjes te bieden en bedrijfscultuur over te dragen. Het zorgen voor de gezondheid van werkenden is ook een extra belangrijke verantwoordelijkheid geworden. Door thuiswerken zijn de grenzen tussen werk en privé immers vervaagd, wat het risico op een burn-out verhoogd. Dankzij Moka.care in Europa, Talkspace, Modern Health of Lyra Health in de VS hebben organisaties meer mogelijkheden om deze nieuwe problemen aan te pakken.

  • Freelancing

Freelancen was al populair voor de pandemie, maar de opmars gaat nu nog sneller nu de voordelen van een kantoorbaan zijn verdwenen. Dankzij speciale marktplaatsen kunnen freelancer zich in de etalage zetten, met het bekende Fiverr & Upwork, het meer exclusieve Toptal, en het meer gespecialiseerde Gigster, Comet, en Turing.

Geplaatst in Selecteren | Tags | Reacties uitgeschakeld voor De ThuiswerkTech wereld volgens eFounders

Coaching via AI: een sector met toekomstmuziek

pine-watt-3_Xwxya43hE-unsplash Photo by pine watt on Unsplash

Coaching blijft mensenwerk, wel met meer technisch gereedschap

Een coach is niet in één beschrijving te vatten. Hun werk verschilt per opdracht en organisatie, hun achtergrond verschilt van psycholoog tot voormalig CEO en hun manier van werken loopt ook uiteen. Wat ze wel met elkaar overeenkomen is het feit dat ze allemaal kunnen putten uit een gigantisch, groeiend aanbod van HR-tools die worden ingezet rondom coaching. Op zijn blog gaat HR-expert Josh Bersin er dieper op in, door eerst te kijken naar de stand van de sector op het moment.

Coaching is een hele grote markt

Op basis van cijfers van de International Coaching Federation zijn er wereldwijd 71.000 geregistreerde coaches, die in 2019 een totale omzet van $2,9 miljard dollar genereerden. Hun omzet groeide jaarlijks met vijftien procent, een ruime meerderheid van 93 procent heeft een diploma of of accreditatie en gemiddeld verdient een coach pakweg 47.000 dollar per jaar. Oftewel, in de woorden van Bersin, “een gezonde markt” waar technologieaanbieders staan te springen om aan mee te doen, en daarbij vooral kijken naar de toepassing van AI.

Naast die geregistreerde ICF cijfers levert een LinkedIn zoekopdracht op ‘coach’ alleen in Nederland al 348.000 resultaten 

Maar wie zijn die technologieaanbieders? En wat willen zij met HRTech toevoegen aan deze reeds gevulde coachingmarkt? Er is sprake van twee richtingen die de tech opgaat. Bij de eerste richting wordt er gekeken naar hoe AI ingezet kan worden om verbeterpunten te identificeren, te kijken naar hoe je leert, en die info vervolgens te gebruiken om je aan een coach te koppelen.

#CoachingTech voorbeelden

Een voorbeeld van een bedrijf dat AI op deze manier gebruiken bij coaching is BetterUp, marktleider, dat zorgt voor online assessment en het koppelen met coaches voor leiders, sales managers, en individuen. Een ander voorbeeld is Torch, dat zich via hun People Development Platform richt op het ontwikkelen van mensen, door coaching te integreren in leertrajecten, samen met elementen zoals assessments, content, mentoren en peer groups. Weer een ander goed voorbeeld is het online leerbedrijf Skillsoft, dat een bibliotheek met cursussen aanbiedt, met 360 opleidingen en coaches.

De tweede manier waarop techbedrijven AI inzetten om coaching te stimuleren, is via algoritmen. Dit is volgens Bersin een nog sneller onderdeel van de markt. Een van de populairste bedrijven op dat gebied is Cultivate, dat je communicatie en interacties online in de gaten houdt en je helpt effectiever te worden. Vergelijkbare producten zijn die van Zugata (ontwikkelingsgerichte coaching, nu onderdeel van CultureAmp), LeadX (een AI-gebaseerde coaching app ontwikkeld door een voormalig leidinggevende bij Kenexa), LeaderAmp, Zoomi, Axonify, Vyou en HelloEzra. Maar als het gaat om welzijn en het in de gaten houden van werk-privébalans (iets wat anno 2021 steeds belangrijker wordt) wordt ook Microsoft Viva Insights steeds belangrijker. Virtuele assistenten die zichzelf ontwikkelen en je zo van adviezen kunnen voorzien zijn de coaches van de toekomst.

Coaching op basis van AI zal alle gebieden van L&D transformeren, schrijft Bersin. Leercontent, de platformen waarop ze draaien, de ondersteuningstools: alles zal voorzien worden van virtuele assistenten. Maar ook interne coaching via AI wordt steeds belangrijker. Interne coaching is de sleutel tot ontwikkeling en het behoud van talenten, en wie eigen interne coachingsprogramma’s opzet, kan dankzij tools als Chronus, Tandemploy en Fuel50 mensen op een intelligente manier aan coaches koppelen en onmiddellijk een intern coachingsnetwerk creëren. Voor de meer formele leiderschapsprogramma’s maken samenwerkingsplatforms zoals 360Learning, NovoEd en Intrepid het gemakkelijk om online ervaringen op te zetten die door leiders worden geleid. Allemaal groeien ze snel, gevoed door de behoefte aan coaching, ontwikkeling en mentorschap.

De coaching tools actief op de Nederlandse markt als MoovOne, Coachhub, Coachview, Inuka, Bunch en SparkUs vind je in ons Learning & Development domein van de HRTech Arena.

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Coaching via AI: een sector met toekomstmuziek