Maandelijkse archieven: februari 2021

Diversiteit en gelijkheid nog ver te zoeken in het bedrijfsleven

DenIDEI vs D&I

Begin dit jaar publiceerde de HR specialist Josh Bersin een studie, gebaseerd op een onderzoek van een jaar naar diversiteit, gelijkheid en inclusie, ofwel DEI, zoals hij het noemt. Dit concept wordt meestal D&I, Diversity & Inclusion genoemd, Bersin voegt daar dus een E van Equality tussen.

De resultaten waren naar eigen zeggen teleurstellend. Volgens Bersin houdt slechts één op de vijf bedrijven zich serieus bezig met DEI, terwijl studies van McKinsey, Deloitte en Catalyst aantonen dat organisaties als geheel en teams specifiek beter presteren en dat bedrijven met een hoog DEI-gehalte winstgevender zijn en marktleiders zijn.

Bias free

In de VS en in Europa wordt DEI ook meer een wettelijke verplichting: gender gelijkheid, inkomensgelijkheid, etcetera worden verplicht. Op basis van zijn studie betoogt Bersin dat bedrijfsleiders verder moeten gaan en meer het voortouw moeten nemen. Op basis van het boek Caste van Isabel Wilkerson, over de ‘bias’ op ras, de rassenongelijkheid in de VS, vertelt Bersin hoe DEI in organisaties ‘bias free’ kan worden aangepakt.

  1. DEI moet een bedrijfsstrategie zijn, geen HR-target

DEI moet niet een (HR) doel zijn, maar een onderdeel van de bedrijfscultuur als geheel. Dat betekent dus niet alleen zorgen dat op alle departementen van het bedrijf een evenredig aantal mannen en vrouwen vertegenwoordigd is, het gaat ook op kijken naar hoe je je producten en services op een andere manier aanbiedt, hoe je inclusie uitstraalt. Als voorbeeld wordt Microsoft genomen: toonaangevend in diversiteit omdat ze ook technologie bieden aan mensen met een handicap en op alle onderwijsniveaus.

  1. DEI-bedrijven zijn betere luisteraars

In zijn studie ontdekte Bersin dat de meest inclusieve bedrijven de bedrijven zijn waar het best geluisterd wordt. Juist daar worden grotere problemen (Black Lives Matter, intimidatie op de werkvloer, etc.) besproken met alle werkenden. De input van die gesprekken wordt gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe bedrijfswaarden.

  1. HR kan het niet alleen

Het is enigszins logisch dat HR de verantwoordelijkheid krijgt het DEI-gehalte binnen bedrijven op te krikken. Toch blijkt tegelijkertijd dat niet iedereen op HR daar klaar voor is. Zoals HR-managers in het onderzoek van Bersin aangeven is DEI complex, genuanceerd en moeilijk. Sterker nog: slechts 4% van de geïnterviewde HR-professionals voelt zich volledig bekwaam om dergelijke diversiteitsprogramma’s te leiden.

  1. Verantwoording nemen, verantwoording vragen

Men moet meer zijn of haar verantwoording nemen. Bedrijfsleiders moeten ter verantwoording geroepen worden als zij dreigen terug te glijden in oude patronen of te weinig aandacht schenken aan het belang van DEI. Het moet geen streven zijn, maar een eis, waar mensen op afgerekend kunnen worden als deze eis aan het eind van een boekjaar niet gehaald wordt.

Zoals Bersin zegt: DEI is niet makkelijk en kan juist heel pijnlijk zijn. Maar wie DEI gaat zien als systematisch onderdeel van het bedrijf, kun een organisatie bouwen die een positieve impact heeft op de samenleving.

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Diversiteit en gelijkheid nog ver te zoeken in het bedrijfsleven

Webinar – Trends in Total Talent Management

Erinne_Mark

Trends rond inhuur, Total Talent Management & HRTech

Aan de hand van zes stellingen bespraken Erinne en Mark een aantal trends rond deze onderwerpen. Je kunt het webinar hier integraal terugzien (45 min.) of de samenvatting hieronder teruglezen.

Wat is de grootste disruptor in 2021

Met corona nog steeds aanwezig wordt ook dit jaar weer een bijzonder jaar. In het rijtje met 6 mogelijke verstoorders speelt Ecologie volgens de kijkers dit jaar geen enkele rol, helaas, maar dat zou wel eens de harde realiteit kunnen worden. De top 3 is:

  1. Economie, 45%
  2. Technologie, 26%
  3. Politiek, 16%

In een verkiezingsjaar staat politiek toch niet bovenaan, want men vind de economische situatie, wellicht met de hoop deze op te lossen met technologie, duidelijk belangrijker.

Minder inhuur?

De tweede stelling is gebaseerd op de voorspelling van Mark van eerder dit jaar. Hij ziet een trend in een revival van interne mobiliteit door corona, waar mensen van afdelingen zonder werk snel doorschoven naar afdelingen met veel werk. Meer interne flex dus en meer WFA, Work From Anywhere, waardoor medewerkers ook makkelijk privé en werk kunnen combineren. Echter uit deze stelling “Door meer remote werk en interne mobiliteit gaan organisaties werk flexibeler organiseren gaat de inhuur behoefte dalen” bleek uit de antwoorden dat de meeste kijkers nog geen impact van deze trend op een verlaging van inhuur zien:

  • Zeker niet: 52%
  • Misschien: 39%
  • Zeker: 9%

Diversiteit, Inclusiviteit en Contract types

De derde stelling die besproken werd ging over de thema’s binnen het D&I, Diversiteit & Inclusiviteit, en welke daarin het belangrijkste is in het kader van TTM:

  • Leeftijd: 33%
  • Gender en Ras/nationaliteit: beide 27%
  • Contract type: 13%

Of we hieruit concluderen dat contract types amper een thema zijn in het D&I onderwerp is misschien te snel, maar in ieder geval minder belangrijk dan nog steeds leeftijd (een taboe dat deze recruiter van Hornbach weer eens ter discussie stelt)

SkillsBron: Josh Bersin

Verdrijft skills matching het CV?

Op alle #HRTech fronten zien we een sterke opkomst rond skills management en skills matching, van extern recruitment tot interne mobiliteit, opleidingen en prestatie management. Het wordt de rode draad die alle onderdelen van Talent Management aan elkaar gaat rijgen en daarmee het CV gaat vervangen. Maar wie kan er het minst goed los komen van traditionele functies en CV’s?

  • Overheid / vakbonden: 55%
  • Organisaties: 35%
  • HRTech tools als het ATS en VMS: 6%
  • Kandidaat: 3%

Een heldere boodschap: kandidaten willen wel, de #HRTech staat niet in de weg en maakt dit vandaag al mogelijk. Het zijn organisaties zelf en vooral de overheid en vakbonden die de oude manier van denken in stand houden.

De politieke hobbels bergen die TTM tegenhouden

Doorgaand op die overheid en politiek blijken de kijkers en presentatoren het redelijk met elkaar eens te zijn, hoewel een kwart toch optimistisch is. In het onderzoek ‘Trends rond inhuur externen’ dat in het ochtend webinar van ZiPconomy, Harvey Nash en Universiteit Tilburg, besproken werd, blijkt dat TTM, Total Talent Management, nog steeds voor veel organisaties een toekomstdroom is. In 2015 gaf 10% van de ondervraagden aan op een volwassen TTM niveau te zitten, nu 6 jaar later is dat pas 13%. Het gaat dus niet erg snel. Dus loopt TTM in Nederland vast vanwege een gebrek aan visie op werk in de politiek en wetgeving? 

  • Ja, klopt: 58%
  • Niet alleen in NL, maar ook in landen om ons heen: 19%
  • Duurt even, maar komt goed: 23%

Extended EnterpriseDe ‘extended enterprise’ uit het boek Mis geen talent van Marleen Deleu en Mark van Assema

Weinig TTM, wel meer TTA

De presentatoren zien wel al een aantal jaar veel stappen in TTA, Total Talent Acquisition, waarin de instroom van vast en flex integraal wordt opgezet en waarbij de afdeling inkoop al veel beter samenwerkt met HR dan 5 jaar geleden. Als we naast de politieke kant dan kijken naar de organisatorische kant zien we vooral een gebrek aan visie op TTM bij organisaties, 66%. Deze conclusie is in lijn met wat de Erinne en Mark zelf zien. Zonder visie gaat er natuurlijk ook niet veel van de uitvoering terecht komen.

Aan de slag met TTM

Om concreet aan de slag te gaan eindigt het webinar met deze do’s en dont’s:

Do’s:

  • Sta open voor alle vormen van talent
  • Kijk eerst naar je interne talent pool voor je naar buiten gaat
  • Strategische Workforce Planning op skills en expertise, niet functies

Dont’s:

  • Denk niet vanuit je staf silo’s van Finance, HR en Inkoop; daar heeft de business geen boodschap aan
  • Denk voor invulling niet vanuit contractvormen: die zijn volgend, niet leidend 

MisGeenTalentOmslag_200207Daarbij maak je een plan door te inventariseren welke talentgroepen, vorm van verbintenissen en werkprocessen er zijn, hoe je de financiële elementen kan koppelen en welke technologie je erbij kan gebruiken. Voor dat plan zoek je medestanders door de verwachtingen van de markt, de behoefte van de interne klant en de ambitie & strategie te bepalen.

Wil je meer weten hoe je voor jullie organisatie een visie op TTM kan ontwikkelen mail dan Mark om met webinarweek korting het boek Mis geen talent te bestellen.

 

 

Geplaatst in Implementeren, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Webinar – Trends in Total Talent Management

7 redenen waarom de ‘war for talent’ niet bestaat

warfortalentEr is alleen een tekort aan talent als talent wordt gedefinieerd als een set vaardigheden, gevormd via ervaring en kwaliteitsopleidingen. In plaats van dat talent de vaardigheid van een persoon aantoont, moet talent staan voor hoe snel iemand een vaardigheid leert. Leren in plaats van kunnen dus, zo betoogt Kevin Wheeler in de Future of Talent-nieuwsbrief.

Hij schrijft dat, door kortzichtig en vaak bevooroordeeld te denken over de talentenmarkt via gegevens die een vertekend beeld geven, we ons eigen tekort aan talent gecreëerd hebben. Volgens hem is de talentenmarkt diverser en globaler dan ooit, mede dankzij de pandemie. Wheeler stelt in zeven punten waar het misgaat in de zogeheten talentenoorlog.

1. Te hoge eisen stellen

Waar voorheen een certificaat of een korte training genoeg was om te voldoen aan minimale functievereisten, vragen HR managers tegenwoordig om bachelor- of masteropleiding, specialisaties en andere papieren die niets zeggen over iemands talent. Voor wie talent ziet als de kracht om snel dingen te leren is academisch papierwerk echter onbelangrijk. Helaas is in het bedrijfsleven nog steeds iets anders het geval: er wordt gezocht naar reeds voltooide opleidingen en aantoonbare ervaringen.

2. Binnen eigen muren kijken

Het betalen van een opleiding van werkenden is iets wat steeds minder voorkomt. Volgens Wheeler zijn bedrijven vanaf de jaren tachtig begonnen met ontslagrondes om kosten te besparen, en door niet langer te investeren in werkenden die al rondliepen maar door bij tekorten te kijken wat er beschikbaar was op de arbeidsmarkt. Iedereen vist nu uit dezelfde vijver, terwijl je binnen de muren van je bedrijf wellicht het talent al hebt rondlopen.

3. Vraag en aanbod niet begrijpen

Er is haast altijd een enorm aanbod aan gekwalificeerde mensen beschikbaar, veel meer dan er vacatures zijn. In welke sector dan ook. Maar het aanbod is dynamisch: werkenden passen zich aan aan de trends op de arbeidsmarkt. Pas als je die trends gaat begrijpen als HR manager, kun je zien waar het talent zich aandient.

4. Beperking van de reikwijdte

HR managers kunnen heel conservatief zijn in hun manier van zoeken naar talent. Met name grote bedrijven zoeken alleen op universiteiten en hogescholen van naam, terwijl studenten die afstuderen van kleinere opleidingen minder snel een baan aangeboden krijgen. Die kleinere opleidingen zijn in kwaliteit helemaal niet altijd minder waard, maar het zijn wel vaak plekken waar mensen met andere achtergronden studeren. Dat zou je diversiteit en inclusiviteit beleid ook nog helpen. Nóg een reden dus om daar je talent vandaan te halen!

5. Technologie niet omarmen of begrijpen

HR managers moeten HRTech omarmen. Want hoewel digitalisering en kunstmatige intelligentie sommige banen vervangt, betekent dit niet dat er in de toekomst geen mensen meer nodig zijn. Er zijn alleen andere werkenden nodig: de vaardigheden die we zoeken veranderen en vereisen meer digitale skills. Daarop moet men dus inspelen.

6. Vooringenomen, intuïtieve rekrutering

Het opstellen van een profiel voordat je kandidaten zoekt kan een idee of structuur geven, maar kan ook heel benauwend en zelfs remmend werken. Opvattingen over culturele achtergrond, opleidingsniveaus, ervaring bij bekende organisaties, enzovoorts, kunnen belemmerend werken. Juist door bepaalde mensen of groepen op voorhand uit te sluiten, zorg je ervoor dat er minder talent overblijft.

7. Leeftijdsdiscriminatie

Je kan het ontkennen of niet, maar de realiteit is simpel. Bedrijven nemen graag jonge mensen aan. De redenen daarvoor kunnen uiteenlopen, en sommigen zijn gebaseerd op vooroordelen. Ouderen hebben geen gebrek aan energie, beperkte technische kennis, beperkte computervaardigheden, onwil om lange dagen te maken of een verwachting voor hogere salarissen. Juist oudere werkenden brengen ervaring en kennis met zich mee die waardevol kan zijn. Ze kunnen een andere rol invullen, als coach of mentor voor jongeren, en kunnen soms juist flexibeler zijn dan jongere werkenden. Er is geen gebrek aan talent, zolang jezelf bepaalt wat talent inhoudt.

Genoeg argumenten dus, veelal je D&I (Diversiteit & Inclusiviteit) beleid bevorderend, om die war for talent anders te bekijken en talent aan te boren waar je vanuit vastdenken in oude processen en profielen niet eerder aan dacht.

{cta_arena kop=”Dossier: Engagement & Performance” tekst=”Alle relevante informatie rond ‘Engagement & Performance’: artikelen, aanbieders, debinars en onze Engagement & Performance HRTech experts.” knop=”Bekijk het dossier” link=”https://www.hrtechreview.nl/performanceengagement” plaatje=”/uploads/Kennisbank/robotje_gidszoeken%20150.gif” ctaclass=”cta_dossier”}

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor 7 redenen waarom de ‘war for talent’ niet bestaat

Finse Sympa en Nederlandse Recruitee samen verder

De samenwerking brengt de software-oplossingen van beide bedrijven onder één dak, wat de bedrijven voorziet van een volledig aanbod van geavanceerde tools voor het automatiseren van HR taken en het versterken van de expertise van HR professionals. Vanaf nu kunnen klanten hun voordeel doen met het uitgebreide gecombineerde productaanbod, bestaande uit een toonaangevend talent acquisition platform en een uitgebreid kern HR platform, naast de significante uitbreiding van het geografische bereik van de groep.

De gecombineerde groep zal meer dan 4.000 klanten hebben, verspreid over Europa en de VS, en een team van meer dan 250 werknemers. Vooraanstaande wereldmerken zoals Autobahn, Red Bull Media House, Innocent Drinks, Breitling, Oatly, BMW, Toyota, TNT, Dustin en Byggmax gebruiken de software al om het beste talent aan te trekken, efficiënter te werven, de ontwikkeling van hun werknemers te koesteren en om slimmere strategische beslissingen te maken.

Kirsten ter Horst, HR & Facility manager bij FRISS – een langdurige klant van beide bedrijven, merkte op “We hebben beide producten op succesvolle manier gebruikt en kunnen ons inbeelden hoe deze op een natuurlijke manier bij elkaar passen. We zijn enthousiast om meer te horen over de combinaties en de mogelijkheden die het ons zal bieden”.

Lees het hele persbericht.

Geplaatst in Branche | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Finse Sympa en Nederlandse Recruitee samen verder

Van HR naar RH, the eelloo story goes on

BezorgerAls eerste voorbeeld voor Resources for Humans zien we een video van een Postbezorger die door de hele wijk in het zonnetje wordt gezet omdat hij altijd met gezelligheid en een vrolijke lach pakketjes bezorgd. Hij haalt het maximale uit zijn werk met menselijkheid en dat brengt verbinding.

Mathijs gaat daarna in gesprek met Ruud Veltenaar, de middagvoorzitter en key note spreker, toekomstdenker en goed in ‘Getting shi(f)t done’. Ze bespreken de impact van de corona tijd en de aandacht die je moet geven aan je medewerkers. Matthijs vertelt over de transitie van  bedrijven naar een resource voor de medewerker, in plaats van andersom. Het bedrijf creëert de voorwaarden waarin de medewerker zijn talent, potentieel en ambities kan inzetten voor een gezamenlijk doel.

Arbeidsmarkt bemiddeling

Aan tafel bij Ruud schuiven eerst aan Jaap Jan van Assen en Siebren Houtman van eelloo. Zij leggen met enkele tafelgenoten en met video’s de link tussen Resources for Humans en de transitie naar de wereld van de toekomst.

Schiphol 2In een gesprek met Anke Wijnen over Schiphol wordt ingegaan op de doelstellingen van Schiphol en dat het belang van elke stakeholder (passagier, vliegtuigmaatschappij, omwonende, medewerker of aandeelhouder) even groot is. Zij maken daarin bewust geen keuzes, wat best bijzonder is in vergelijking met organisaties waar uiteindelijk de aandeelhouderswaarde het hoogste belang kent, of juist de klant in alles voorop staat.

In een bijbehorende video leggen mensen van AWVN, HOS en LC vervolgens uit wat de rol van het Skills paspoort bij Schiphol is. Skills staan steeds meer centraal in Talent Management en Recruitment, waarbij deze voorbeelden heel concreet laten zien wat dit betekent.

In een andere video, ‘Extra handen voor de zorg’ van Regioplus (14 regionale samenwerkende werkgevers in de zorg), vertelt  Jan Anton van der Graaf over de aanmeldingen die zijn ontvangen van mensen die willen helpen en hoe ze daarmee omgaan. Er zijn daarbij uitdagingen in een juiste matching die ook weer via goed toepassen van skills management zijn opgelost.

Jaap Jan en Siebren reflecteren op dit onderwerp en benadrukken dat als je een functie ontleed in taken waarvoor je bepaalde skills nodig hebt, dat je dan deelwerkzaamheden ook door anderen kan laten doen. Ze uiten de vurige wens om dingen te veranderen in de arbeidsmarkt, zodat iedereen een plek krijgt die past bij wie/wat/waar hij is, een collectief waarin iedereen een plek kan krijgen. Ruud bedenkt zich daarbij dat je dan wel je eigen middelmaat moet ontstijgen. Resources for Humans zou dan ook moeten gaan over het maximaal reflecteren van het potentieel van mensen, dat potentieel maximaal ontwikkelen en dan de passie maximaal ontketenen. Dan zouden mensen ook niet meer met pensioen hoeven gaan!

Anders organiseren

Nu met Inge van Nispen en Siebren Houtman van eelloo aan tafel wordt gesproken over de noodzaak om anders te gaan organiseren. Saskia_eelloo

Bedrijven moeten zich gaan realiseren dat doelen van organisatie en medewerker aan elkaar verbonden moeten zijn om die passie van mensen te ontsluiten. Dat gaat niet met KPI’s en winstdoelstellingen. Er zullen organisaties zijn die deze verandering eerst niet willen, maar uiteindelijk zullen zij ook om gaan voorspellen Inge en Siebren.

Sandra Kloostra, ook #HRTech Expert bij onze community, vertelt in deze video over de NS waar een digitale transitie naar meer Agile werken plaatsvindt. We zien ook een voorbeeld van de Challenger tool die eelloo ontwikkelde juist om dat agile werken mogelijk te maken.

Mark_eellooOnze eigen Mark van Assema (oprichter #HRTech Review) vertelt over de nieuwe wereld van Talent Marketplace oplossingen, zoals die van eelloo. In zijn boek geeft hij aan dat je talenten en skills in de markt, zowel intern als buiten de organisatie, moet gebruiken en moet openstaan voor allerlei soorten contractvormen waarmee je die talenten en skills aan je kan binden, om te zorgen dat je geen talent mist.

Dat agile werken en skills management met de Challenger tool ook kan werken voor productiebedrijven licht Inge toe aan de hand van het voorbeeld van een groot garagebedrijf. Daar krijgen de mensen inzicht in elkaars werkzaamheden via de tool, en gingen daardoor samen nadenken over oplossingen van alledaagse problemen.

En hoe kan je borgen dat in een regio niet alleen aan de beste mensen wordt getrokken? Dan moeten bedrijven leren om op een andere manier te kijken naar wat het beste is voor iedereen. In Amerika worden bijvoorbeeld de meest veelbelovende basketballers in hun eerste profjaar verdeeld onder de teams die onderaan staan in de ranglijst. Zo krijgt elk team kansen. Is dit een idee voor de BV Nederland?

In de discussie tussen Ruud, Inge en Siebren wordt ook geopperd om mensen na uitdiensttreding te blijven volgen. Als goede mensen vertrekken naar een andere werkgever en daar weer meer waarde creëren, is het dan niet handig om mensen te blijven volgen voor een mogelijke terugkeer? Dat past goed in het concept van talent pools, waar mensen via offboarding naartoe stromen. Maar daarvoor moeten mensen dat eerst zelf willen en moet er ook flink wat veranderen in de mindset van organisaties.

De Wereld, de grootste stakeholder van alles

Ruud VeltenaarIn zijn afsluitende key note geeft Ruud een presentatie over de rol van mensen op deze wereld. De belangrijkste lessen daaruit:

  • We hebben maar 1 leefomgeving, 1 wereldbol, waar we met 8 miljard mensen in leven en we staan voor een nieuw tijdperk en een reset van onze sociale, economische,  ecologische, geopolitieke en technologische systemen. We leven nu in een economisch systeem, profit is leading en dat is een probleem
  • Doing well (business using people as a resource to make more money) or doing good (people using business as a force for good – to create more value: social, ecological and financial)
  • Als we mensen nu leren om hun potentieel waar te maken, hun vaardigheden en ambities te richten op het doel van de werkgever. Zou het dan niet mooi zijn als die werkgever en medewerkers zich richten op het behoud en herstel van de Aarde?

Het was al met al een dynamische en afwisselende middag die aanzet tot omdenken en voorbeelden laat zien van organisaties die dit al in de praktijk doen.

Dit is een gastblog van Melle Vroom. Meer informatie over de HR aanpak van eelloo.

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Van HR naar RH, the eelloo story goes on