"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

De TU Delft en Cornerstone: Werven op een competitieve internationale markt

SelmaSelma was te gast in aflevering 26 van de HR Podcast. Als universiteit is het werven van nieuwe medewerkers in de wetenschap een bijzonder spel waar onderzoeksfinancieringen en leerstoelen veel invloed hebben. De opvallendste uitspraken in de podcast: 

“Zodra je internationaal gaat werven werf je niet één persoon. Er komt ook een partner, of zelfs een heel gezin mee.”

Bij de werving van onderzoekers draait het daarom – meer nog dan in elk ander vakgebied – om timing. Een andere relevante quote:

“Een wetenschappelijke carrière is een langlopende carrière. Mensen verbinden zich met een vakgebied én een community. In het land van herkomst geven ze vaak niet alleen les maar hebben ze ook een lab waar andere mensen aan verbonden zijn. Het luistert dus nauw in welke fase in de carrière het een geschikt moment is om een internationale move te maken.”

Specifieke kennis voorbij de recruiters blik

Als je recruit in de academische wereld zoek je mensen met heel specifieke kennis over een heel specifiek vakgebied. “Dat betekent dat het lijnmanagement en hun advies een heel grote rol spelen.” Selma vertelt dat ze regelmatig dacht de geschikte kandidaat te hebben gevonden maar dan bleek het om een nóg kleinere niche in een onderzoeksgebied te gaan.

Proactief werven

Werd er vroeger bij de TU Delft altijd gerekruteerd op basis van een vacature. “Op het moment dat er iets vrijkwam gingen we op zoek.” Nu kijkt de TU Delft verder in de toekomst. Het vinden van kandidaten is nu onderdeel van een bredere campagne.

“Bij de TU Delft duurde het soms wel een jaar om een vacature in te vullen. Hierdoor raakten we kandidaten kwijt.”

Nu begint TU Delft eerder met werven – proactief in plaats van reactief. Onder meer door het bouwen van talentpools. Zo is de TU al een eind op weg met flinke AI-community.  Dat doen ze in samenwerking met een wervingsbureau. Ook voor ondersteunde functies binnen de universiteit zijn ze bezig talent pools te creëren.

Er is meer oog voor een meer divers/ internationaal team. En er wordt nagedacht over hoe ze zich als werkgever in de markt zetten. Selma vertelt dat ze zo sneller kunnen schakelen als ze onderzoeksgebieden willen uitbreiden.

Samenwerken of concurreren met andere universiteiten…

Universiteiten concurreren met elkaar als het om wetenschapstalent gaat. Tegelijk werken ze ook samen. “We willen meer samenwerken binnen de universiteit over de verschillende vakgebieden heen – tussen de sociale en technische wetenschappen. En ook tussen universiteiten. Dan moet je kijken naar andere netwerken dan de netwerken die de vacaturehouders zelf hebben.” Voor meereizende partners die ook vaak in de wetenschap werken, is het aantrekkelijk om bij een andere universiteit in Nederland aan de slag te gaan. 

HRTech = TalentLink

De TU Delft maakt gebruik van de TalentLink van Cornerstone (voorheen Saba) om snel, geautomatiseerd en tegelijk heel persoonlijk kandidaten te benaderen. Bovendien kun je er een talentpool mee opzetten en onderhouden. Hierdoor kon de TU Delft van een reactief naar een proactieve wervingsstrategie waarin je langere tijd kandidaat contacten kan onderhouden.

TalentLink

Bekijk het filmpje over TalentLink om een gevoel te krijgen hoe zo’n talentpool / relatiemanagement tool je kan helpen bij proactief recruitment

{cta_arena kop=”Implementatie uit handen?” tekst=”Ben jij op zoek naar een partij die je kan helpen bij het implementeren van HRTech tools? In de consultancygids vind je deze partijen op een rij.” knop=”Consultancygids” link=”https://www.hrtechreview.nl/consultancy” plaatje=”/uploads/Kennisbank/robotje_gidszoeken%20150.gif” ctaclass=”cta_consultancy”}

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl