"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

5 tips om werknemers in een hybride werkomgeving te upskillen of reskillen

Volgens het LinkedIn 2022 workplace learning report, heeft 45% van de tech Learning & Development leiders upskilling en reskilling van werknemers als hun top focus voor 2023. Meer dan ooit zijn mensen immers op zoek naar een werkplek waar zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling centraal staan. Investeren in bijscholing en omscholing zal helpen om daaraan tegemoet te komen. Maar hoe pak je dat aan? Flowsparks geeft vijf tips.

Naast de situatie op de arbeidsmarkt, vraagt de huidige geglobaliseerde en digitale economie met haar snelle veranderingen om investeringen in bij- en omscholing die het liefst ook nog aansluit op de hybride manier van werken. Om medewerkers tevreden te houden en de organisatie een voorsprong te geven op de concurrentie, is het dus noodzakelijk een programma voor bij- en omscholing op te zetten. Klinkt dit als een lastige opgave? Lees dan snel verder voor enkele tips voor het up- en reskillen van jouw medewerkers!

Hoe kan jij jouw medewerkers upskillen en reskillen?

#1 Identificeer de doelen van jouw organisatie

Naast dat het natuurlijk altijd slim is om te luisteren naar de leerbehoeften van de medewerker zelf, is het ook goed om te kijken waar de organisatie behoefte aan heeft. Elke organisatie heeft doelstellingen, maar is het ook duidelijk welke rollen en vaardigheden er nodig zijn om deze doelstellingen te behalen? Breng de (toekomstige) behoeften per afdeling en organisatiebreed in kaart. Stel prioriteiten en bepaal wat er ontbreekt. Wil je bijvoorbeeld aan de slag gaan met een ISO certificering, dan is het misschien nodig om een groep medewerkers een training aan te bieden over veilig werken.

Als de doelstellingen duidelijk zijn, kan je beginnen met het inzichtelijk maken van de verschillende carrièrepaden en rollen van jouw werknemers. Zijn alle vaardigheden, kennis en ervaringen per rol duidelijk omschreven? En zijn de medewerkers hier zelf ook van op de hoogte? Zo niet, neem dan de tijd om na te gaan welke gebieden en vaardigheden nodig zijn om de doelstellingen te behalen. Als je dit inzichtelijk hebt, kan je de juiste leerprogramma’s opstellen, zoeken of zelf ontwikkelen. Zo kunnen je medewerkers gericht beginnen met het leren van nieuwe vaardigheden en kennis.

#2 Bied gepersonaliseerde trajecten aan en maak milestones

Online leren is de hoeksteen geworden van de hybride werkplek. Als we voor elke rol binnen het bedrijf duidelijke leertrajecten hebben uitgestippeld, kunnen we gepersonaliseerd leren aanbieden. Doordat mensen gericht leren, kunnen we inspelen op de intrinsieke motivatie van onze collega’s en de e-Learning modules efficiënter aanreiken.

Het 2022 skills advantage-rapport van LinkedIn laat zien dat 78% van de lerenden de behoefte heeft aan cursusaanbevelingen op basis van hun individuele carrièredoelen en vaardigheden. Gepersonaliseerd leren, aldus dit rapport, helpt jou om de meest relevante inhoud voor jouw organisatie beter te maken, wat betekent dat jouw werknemers altijd de juiste vaardigheden op het juiste moment leren.

Vergeet niet om duidelijke milestones op te nemen in een leerprogramma. Deze prestatiemeting houdt de medewerkers gemotiveerd en geeft hen inzicht in de totale doorlooptijd en voortgang met een duidelijk einde in zicht. Hiervoor hebben wij ook meer tips over hoe je een leercultuur in jouw bedrijf kan organiseren.

road-milestones

#3 Laat deelnemers de snelheid en inhoud bepalen

Zorg voor een flexibel leertraject. Als medewerkers gemotiveerd zijn om te leren, wil het nog niet zeggen dat ze zomaar alle andere taken aan de kant kunnen zetten om hieraan te beginnen. Het is goed om een deadline te stellen, maar laat iedereen zelf bepalen wanneer het hen uitkomt om te leren.

Online modules lenen zich er daarnaast perfect voor om met een verscheidenheid aan leerstijlen en opties, medewerkers op hun eigen tempo te laten leren. Kortom, schuw niet om jouw werknemers de leiding te geven over hun eigen bij- of omscholingsplan, of laat hen op zijn minst aanvullingen maken. Zij weten waar ze meer over willen leren, meer van willen doen of willen managen. Of, zoals de Harvard Business Review het formuleert: “Door degenen die vandaag het werk doen in staat te stellen het morgen te leiden.”

voordeel-1-1

#4 De eenzame leerbel doorprikken

Hoewel een hybride werkplek nu in veel organisaties de standaard is, moet het gevaar van isolatie en “Zoom moeheid” niet onderschat worden. Daarom is het belangrijk om te werken aan virtuele communicatievaardigheden. Hierdoor kunnen teams niet alleen beter samenwerken, maar dit verbetert ook de algehele ervaring van de werknemers.

Dit betekent dat online leren inderdaad hand in hand kan gaan met sociaal leren. Waarom iedereen in een eigen geïsoleerde bubbel een e-Learning laten maken? Mensen snakken naar momenten waarop ze resultaten kunnen vergelijken en hun meningen en ideeën kunnen delen. Geef deelnemers dus de ruimte om, online dan wel offline, met andere mensen samen te komen. Zo draagt collegiaal leren bij aan het behalen van de leerdoelen en het verrijken van een leercultuur.

#5 Gebruik bestaande experts binnen jouw organisatie

Start je met de ontwikkeling van een nieuw e-Learning programma? Vraag dan eens rond of er al medewerkers zijn met de juiste kennis op zak. Betrek deze medewerkers bij het maken van de modules en bied ondersteuning bij het doorgeven van alle onschatbare kennis.

Zeer nuttig hierbij zijn de didactische Learning Formats die FLOWSPARKS heeft ontwikkeld. Ze zijn ontworpen om deelnemers te helpen een specifiek leerdoel te bereiken. Met deze sjablonen kan elke medewerker zijn eigen kennis digitaliseren. Cursussen worden nauwkeuriger en medewerkers worden betrokken als nooit tevoren. Onze blog over kennismanagement geeft jou enkele tips hoe je dit makkelijk kan organiseren.

Bron: Flowsparks