"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

“Talent in de schijnwerpers”. Randstad Groep Nederland vernieuwt selectietraject voor trainees

Isabelle Rijsterborgh is campus recruiter bij Randstad Groep Nederland. Ze beschrijft in deze klantcase hoe Randstad samen met Eelloo het selectietraject voor trainees op de schop nam. “Door nieuwe technische middelen in te zetten, hebben we ons selectieproces nóg persoonlijker gemaakt.”

 Eelloo-Randstad_Klantcase“Management trainees kijken altijd positief terug op onze selectieprocedure. Toch kon het volgens ons nog beter”, zegt Isabelle Rijsterborgh, campus recruiter bij Randstad Groep Nederland. Samen met eelloo vernieuwde ze de aanpak. “Talent staat nu in de schijnwerpers.”

Meer diversiteit

“Waar ik heel erg trots op ben, is dat we tijdens deze vernieuwing ook aandacht hebben besteed aan meer diversiteit”, zegt Rijsterborgh. “De cv-selectie aan de voorkant hebben we eruit gehaald. Het cv komt pas aan bod tijdens de laatste fase van het traject, niet als selectiemiddel maar als leidraad voor het gesprek. Zo voorkomen we een heel stuk bias.”

Iedereen – ongeacht achtergrond en ervaring – krijgt toegang tot het online assessment. Wie de capaciteitentest haalt, gaat door naar de persoonlijke opdrachten in het selectieportal. Op basis daarvan nodigt Isabelle mensen uit voor de selectiedag.

Mensen centraal in selectieproces

“Vaak zie je dat kandidaten bij een sollicitatie veel moeten brengen”, zegt Isabelle. “Ze moeten bewijzen dat ze goed zijn, zich van alle kanten laten zien. Wij draaien dat om. Bijvoorbeeld in de videopitch. Voorheen was onze vraag daarbij: ‘Wat beschouw jij als je grootste talent en waar blijkt dat uit?’ Nu vragen we: ‘Wat heb jij van ons nodig om succesvol te zijn als trainee?’ Die andere benadering zie je in ons hele selectietraject. Dat is de grootste inhoudelijke verandering. Mensen staan centraal – zoals dat past bij Randstad.”

Fouten maken mag

Nog een voorbeeld van een tegengestelde vraag: de f*ckup-opdracht, ontworpen door eelloo. Isabelle: “In het verleden vroegen we aan kandidaten: ‘Wat heb je goed gedaan?’ Nu vragen we wat iemand heeft geleerd van een verkeerde beslissing. Bij die opdracht zie je ook een video met bloopers van onszelf, omdat wij vinden dat fouten maken mag; je kunt er juist van leren! Leiders van de toekomst moeten goed kunnen reflecteren, dan blijf je altijd groeien.”

Game-based assesment

Een andere grote vernieuwing is het game-based assessment dat eelloo heeft gelanceerd in Nederland. Isabelle is enthousiast: “Je doet negen spelonderdelen en zo kom je erachter hoe je matcht met het profiel. Dat vinden kandidaten leuk om te doen; ze ontdekken op een speelse manier waar ze goed of minder goed in zijn.”

Objectieve meting

Het game-based assessment is gebaseerd op tests uit de neuropsychologie en meet meer dan 30 persoonskenmerken. Voor Randstad Groep Nederland is een profile fit opgesteld met de 10 meest relevante kenmerken voor de rol van management trainee. Input voor dit profiel waren uitgebreide interviews met talentmanagers en trainees. “Het game-based assessment meet heel objectief”, zegt Isabelle. “Sociaal wenselijk reageren is vrijwel uitgesloten. Je kunt niet inspelen op wat Randstad wil horen. Nee: je speelt het spel in jouw puurste vorm.”

Lees meer over deze klantcase op de website van eelloo