"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Gesprekstechnieken oefenen met een avatar: blended learning dankzij AI

Werkenden die gesprekstechnieken willen oefenen, kunnen voortaan trainen met de AI Avatar Dorus van trainingsbureau DOOR. “Dorus is er niet om de fysieke training te vervangen, maar juist te verrijken”, stellen de ontwikkelaars.

Dorus is een op AI spraaktechnologie gebaseerde ‘DOOR-trainer’, ontwikkeld door DOOR Training & Coaching. Deelnemers hebben met Dorus de mogelijkheid om in een veilige omgeving gesprekstechnieken te oefenen. En krijgen op elk gesprek persoonlijke feedback op maat.

“Dorus is er niet om de fysieke training te vervangen, maar juist te verrijken. Doordat deelnemers opgedane kennis uit e-learnings oefenen met Dorus, komen zij nog beter voorbereid naar de intensieve fysieke praktijktrainingen. En kan er na de fysieke training onbeperkt extra worden geoefend. Zo wordt maximale impact bereikt”, aldus Annemarie Veth, L&D Specialist bij DOOR Training & Coaching.

AI voor blended learning

De ontwikkelaars geloven sterk in een blended aanpak, waarbij e-learning en fysieke trainingen elkaar aanvullen en versterken. Deze aanpak zorgt volgens hen voor een efficiënter en effectiever leerproces. “Dorus ontstond vanuit de visie dat trainen met AI bijdraagt om praktijktrainingen meer impactvol en schaalbaar te maken”, vertelt Joost van der Weijden (CCO).

Zij begonnen met trainen aan de hand van Virtual Reality (VR). “Dit werkte goed maar was ook complex, omdat je natuurlijk de VR-billen nodig hebt om het uit te kunnen voeren. Nu is Avatar-trainer Dorus super gemakkelijk te gebruiken vanaf iedere telefoon of computer.

Realtime assessment

Inmiddels is Dorus zo ver ontwikkeld dat deelnemers tientallen vaardigheden en competenties kunnen oefenen. Op elk moment van de dag, waar en wanneer ze maar willen. Dorus biedt directe feedback, past zich aan op het niveau van de deelnemer en ondersteunt continue ontwikkeling.

Naast specifieke gesprekken oefenen, zoals een feedbackgesprek met een medewerker, of een verkoopgesprek, voert Dorus intakegesprekken om doelen af te stemmen en helpt hij ambities SMART te omschrijven.

“DOOR biedt de mogelijkheid om alle input anoniem te delen in een slim dashboard voor leiders & L&D professionals, zodat inzichtelijk is welke competenties en vaardigheden verder ontwikkeld moeten worden. Een realtime continu assessment zeg maar”, zo geeft Joost Riphagen (CEO) aan.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl