"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Wat is er nieuw in kern-HR en payroll na de opkomst van AI?

Kunstmatige intelligentie steelt veel van de HR-technologie spotlight de afgelopen jaren. Terwijl de potentie van AI om voor innovatie te zorgen in allerlei gebieden, van rekrutering tot interne mobiliteit, al wordt gerealiseerd, kan HR de modernisering van z’n basis niet verwaarlozen: kern-HR en payroll. Dat schrijft Pete Tiliakos, HR en payroll futurist, in een uitgave van HR Technology Online.

AI zorgt voor steeds meer innovatie en veranderingen in HR. “Maar we moeten nog steeds werken aan de simpele dingen – de dingen waarvan je dacht dat ze allang opgelost waren,” zei Tiliakos in zijn keynote over de opdracht van HR om kern-HR en payroll te digitaliseren. Dit is werk dat hij het “blokkeren en tackelen van HR” noemde. Als dit werk goed uitgevoerd wordt kan het de functie voorbereiden op “geweldige touchdowns”. 

Hoewel het per organisatie erg verschilt hoe erg kern-HR en payroll gemoderniseerd moeten worden, heeft bijna elk bedrijf wel “een zekere mate van verbetering” nodig om alle digitale innovaties in HR bij te kunnen houden. Een sterke basis is essentieel voor HR om organisatorische agility te creëren, merkte Tiliakos op. “Ik zou graag zien dat mensen dit sneller door hebben,” zei hij. “We moeten sneller bewegen, want er zijn organisaties die achterlopen.”

De toekomst van kern-HR

Tiliakos zei dat de huidige innovaties in kern-HR variëren van de introductie van generatieve AI om het schrijven van vacatureteksten over te nemen, tot mobile first ontwerpen ontwikkelen en copilots die gebruikmaken van large language models. 

Naarmate AI en digitale technologie zich blijven ontwikkelen, hebben ze het potentieel om kern-HR uit het ‘automatiseringstijdperk’ te halen en naar het ‘augmentatie- en personalisatietijdperk’ te brengen, zei Tiliakos. 

“We gaan HR-systemen zien beginnen met personaliseren, voorspellen en voorschrijven,” zei hij. “In principe zal [AI voor kern-HR] gebruikers helpen om van punt A naar punt B te komen zonder dat ze experts hoeven te zijn in dat systeem – of experts in HR.”

Hoe zal dat er in de praktijk uitzien?

  • Probleemloze gebruikerservaring. Gebruikers hebben steeds vaker een relatie met tech op het werk zoals ze thuis hebben met virtuele assistenten. 
  • Gen AI infusie. Generatieve AI zal gebruikt worden voor HR-systemen om een ​​meer naadloze HR- en werknemerservaring te bieden. 
  • Copilots doen het werk. “Wij zullen hen zeggen wat ze moeten doen,” zei Tiliakos.
  • Verbonden taken als ‘copilots on steroids’. Tiliakos zei dat AI zal evolueren om verder te gaan dan een ‘als dit, dan dat’ functionaliteit. Bijvoorbeeld in het geval van verlofregistratie zal de tech naadloos taken rondom de teruggave van apparatuur, toegang tot gebouwen, veranderingen in arbeidsvoorwaarden en rolvervulling met elkaar verbinden. Dit verbetert zowel HR als de werknemerservaring. 
  • Focus op de flow van werk. Inzichten zullen makkelijker toegankelijk zijn waar werknemers zijn, zoals in Teams of Slack. 
  • Voorspellende en voorschrijvende inzichten en conclusies. HR-beslissingen zullen worden geleid door op technologie gebaseerde aanbevelingen.
  • Nadruk op API. Platforms zullen zich meer richten op integraties als een service, waardoor gegevens heen en weer kunnen stromen.

 

De toekomst van payroll

In zijn recente enquête onder payroll professionals, vond Tiliakos dat ze cloudtechnologie opgaven als de meest impactvolle tool die ze gebruiken, gevolgd door analytische inzichten en voor mobiel geschikte employee self-service. 

Tiliakos zei dat HR momenteel in het “gouden tijdperk van payroll” zit, omdat tech steeds meer de kleine dingen over kan nemen van werknemers zodat zij hun consultative skills rondom payrolldata kunnen gebruiken. 

“Dat is wat ik zie in de toekomst: ervoor zorgen dat we altijd verbeteren, faciliteren en aanmoedigen. Zo kunnen we schitteren door onze vaardigheden en expertise rond die gegevens naar de voorgrond te brengen,” zei Tiliakos.

Kijkend naar de toekomst, zal er een grotere nadruk komen te liggen op de autonome salarisverwerking, net als de “uitsterving” van de traditionele betaalcyclus, aangezien tech on-demand en digitale geldbeweging mogelijk maakt. Hij ziet ook een focus op de “betalingservaring” voor zich, waarbij HR en payroll professionals de verschillende gebieden van salaris, betalingen en payroll op een meer holistische wijze zien. 

“Werknemers zouden vertrouwen moeten hebben dat wat ze ontvangen rechtvaardig, inclusief, accuraat en transparant is,” zei hij.

Zulke inspanningen zullen geholpen worden door het gebruik van generatieve AI, waarvan hij zei dat het tegelijkertijd een betere werknemerservaring kan creëren en kan zorgen voor meer HR-compliance.

De impact van gemoderniseerde kern-HR en payroll

Wat betreft het moderniseren van kern-HR en payroll met behulp van tech, moet HR aan twee hoofdverantwoordelijkheden denken. Er is de “operationele kant” – recruitment, gegevensonderhoud, beleidsvorming – en de “strategische kant”, die alles van cultuurvorming en verandermanagement tot upskilling en opvolgingsplanning inhoudt. 

Tiliakos zei dat het gebruik van tech om de basis van kern-HR en payroll te versterken deze twee gebieden op één lijn kan brengen.

“Als die dingen samenkomen, begin je heel erg rijke resultaten te creëren voor het bedrijf,” zei hij. Hij merkt op dat hoewel technisch inzicht en investeringen cruciaal zijn, HR ook de menselijke processen die de HCM-praktijken ondersteunen moet herindelen om modernisering volledig te omarmen. 

Wanneer dat gebeurt, merkt hij op, “Kan je de werkvloer op een lijn krijgen. Ervoor zorgen dat de juiste mensen met de juiste skills de juiste dingen doen op het juiste moment. Dat is heel moeilijk om voor elkaar te krijgen.”

 

Dit artikel is een vertaling van What’s new and next in core HR and payroll as AI evolves? op de website van HR Executive.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *