"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Voorspellingen 2020

Mark Bassie

In 2020 komt het eerste TTA-systeem op de markt. Total Talent Acquisition, dus de werving van vast & flex in één systeem. We praten er al jaren over. Een handjevol bedrijven probeert de werving intern van hun nieuwe werknemers te bundelen met die van hun externe inhuur.

Maar één systeem dat dit kan afhandelen, dat is er nog niet. Het is nu óf een ATS óf een VMS, óf een combinatie van diverse systemen en platforms. Maar de ontwikkelingen gaan door. Dus dat ene platform of systeem, dat echt alles aankan, dat komt er in 2020.

 

Yvette Minderhoud

Wat brengt 2020 ons, ik denk dat we steeds meer gebruik gaan maken van systemen zoals service now die ervoor zorgen dat je als gebruiker maar 1 ingang hebt en niet meer in ieder systeem los hoeft in te loggen. 

Daarnaast blijft de aandacht voor onboarding. Ook deze ervaring kan nog steeds beter. 

Let op dat we als HR is nog niet op het niveau van een pakketje bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com zijn, dat zou wel de ervaring van de gebruikers moeten zijn, systemen en processen kunnen nog verder verbeterd worden dat past bij de twee ontwikkelingen die ik al noemde. Zin in 2020!

Mark

HR voor alle Humans

 

Voor 2019 voorspelde ik dat inhuursystemen menselijker zouden worden, en minder procestools. Zo’n voorspelling op 1 jaar 100% laten uitkomen is wat veel gevraagd, maar de eerste stappen zijn zichtbaar. Voor VMS systemen en ook voor inhuurdesken bij corporates wordt meer en meer focus gelegd op de ‘candidate experience’, zoals blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Candidate Experience en ZP’er’ van Brainnet en ZiPconomy.

Voor 2020 verwacht ik dat HR in bredere zin meer oog krijgt voor ‘alle mensen’. Ooit werd de afdeling personeelszaken opgericht ter ondersteuning van al het personeel, met name salarissen, verlof en verzuim. Toen automatisering die administratie grotendeels bij HR wegnam werd de HR Business Partner en de L&D manager vooral een sparring partner voor het management. De medewerker sprak haast nooit meer iemand van HR. De werkvloer moest gewoon aan het werk.

En juist om daarin te helpen, en om agile teams te ondersteunen, ontstonden allerlei samenwerking en communicatietools, die ook nog eens plaats en tijd onafhankelijk werken mogelijk maken. In 2020 komen ‘collaboration’ tools en HR samen. HR gaat de mogelijkheden zien van deze ’talent experience’ platformen waarin vast en flex in teams niet alleen samenwerken, maar ook online leren en elkaar feedback geven en zo beter gaan presteren. En zo wordt HR weer voor alle ‘humans’ die voor je organisatie werken, vast en flex, niet alleen voor het management.

 

Mark is HR projectleider en adviseur om te groeien naar Total Talent Management.