Maandelijkse archieven: december 2019

Digitaal leren(d) leven

LerendLevenDe ontwikkeling van de meeste mensen in de Westerse wereld is in de eerste jaren van hun levens vrijwel identiek: de eerste opvoeding komt van de ouders, vervolgens ontwikkelen ze zich in het lager onderwijs en worden ze groot op de middelbare school. Op de universiteit of hogeschool worden ze vervolgens specialisten. Daarna gaan ze werken en in sommige gevallen stopt de ontwikkeling dan. Waarom?

Leren doe je op ieder moment. Zelfs zonder erbij stil te staan, zijn er elke dag momenten waarop je nieuwe informatie binnenkrijgt, nieuwe ervaringen meemaakt en jezelf ontwikkelt en dus groeit als mens. Dat we daar niet altijd bij stil staan heeft vooral te maken met het feit dat we bewuster moeten leren te leren. Dit concept, wat ook terugkomt in het boek Levend Leren van Niels Huismans, is een uitgangspunt dat door meer bedrijven omarmt zou moeten worden, met name omdat een constante focus op persoonlijke groei en ontwikkeling ook de weg is naar succes voor de organisatie.

De mogelijkheden zijn er

Om die omslag op maatschappelijk- en bedrijfsniveau te maken, moet er gekeken worden naar de mogelijkheden die er zijn en naar hoe we die mogelijkheden extra kunnen benutten. Dankzij de innovatie en digitalisering zijn er steeds meer toegankelijke tools die je zowel als mens en als professional laten groeien. De manier van leren verandert daardoor, en dat zorgt ervoor dat niet alleen mensen moeten veranderen, maar ook de organisaties erachter.

Kijk bijvoorbeeld naar HRTech. Dit heeft zich vooral het afgelopen decennium parallel aan de opkomst van het internet ontwikkeld tot een vakgebied waarbij de ontwikkeling van een individu kan worden gestimuleerd door de meest uiteenlopende technologische tools. En die ontwikkeling van het individu komt weer ten goede aan het bedrijf: als de een leert, groeit de ander.

Toch ontbreekt er nog wat

Goed, de mogelijkheden zijn er dus. Maar wat is er nodig om “een leven lang leren” tot het credo van de werkende mens in het volgende decennium te maken? We moeten daarbij kijken naar de rol de overheid en het bedrijfsleven.

Er wordt momenteel al intensief onderzoek gedaan naar in hoeverre overheden klaarstaan om hun burgers de mogelijkheid te geven hun leven lang (digitaal) te leren. Dit onderzoek, uitgevoerd door het Centrum voor Europese Beleidsstudies (CEPS), schrijft: “Digitalisering – of de transformatie van processen door nieuwe digitale technologieën – verandert de vaardigheden die nodig zijn om te werken en te leven, maar ook hoe we onze vaardigheden en opleiding verwerven, beoordelen en demonstreren.” Door dit soort onderzoeken helpt de overheid de bewustwording vergroten in die transformatie naar een digitalere samenleving. Vooral de snelheid waarmee automatisering bepaald werk overneemt maakt het noodzakelijk om continue, je leven lang, nieuwe vaardigheden te leren. De vaardigheden die je op school leerde zijn niet langer genoeg om 40-50 jaar toegevoegde waarde op je werk te leveren.

Een cultuuromslag

UNLEASH_Janina_KugelsZoals wel vaker, lopen grote bedrijven al wat voor op dit gebied. Zoals blijkt , lid van de Raad van Bestuur bij Siemens en hun voormalig global CHRO, worden er bij dit Duitse bedrijf mensen opgeleid volgens het nieuwe concept van leren: geen tweedaagse cursus, maar een ononderbroken, voornamelijk digitaal, leerproces. Er worden bij het bedrijf miljoenen uitgetrokken om een nieuwe generatie leiders klaar te stomen, voor een “structurele verandering in de wereld van werk.” Siemens laat daarmee zien dat de meeste tools er al zijn: er is alleen een cultuuromslag nodig om ze ten volle te benutten.

Bij UNLEASH in Parijs zei Kugel hierover “That is not an easy task. No organisation in this world will ever reach whatever they have on their business agenda if they do not invest in continuous learning and in continuous personal development.” Hier ligt dus bij uitstek een rol voor HR, om facilitator van een leven lang leren te worden.

Geplaatst in Innovatie, Onderzoek | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Digitaal leren(d) leven

Onboarding als aanjager van digitale HR transformatie bij Euler Hermes

Digitalisering van HR bij een partij uit de 19de eeuw

79310224_2158065997823435_7201873450527358976_oEuler Hermes is een wereldwijde kredietverzekeraar met meer dan 5800 medewerkers in meer dan 50 landen en dochter van verzekeraar Allianz. De organisatie is opgericht in 1893 en heeft in al die tijd natuurlijk flink wat HR processen opgetuigd. Na de jonge organisaties als Swapfiets en Tony Chocolonely, die we bij Onboard.Amsterdam zagen is het extra interessant om te zien hoe een organisatie met veel HR historie de omslag naar een meer digitale HR maakt.

In de presentatie van projectleider Serhat Kakçi zien we vooral een goed doordacht, nieuw onboarding proces dat nieuwe medewerkers echt een warm welkom bij de organisatie geeft. Daarin naast aandacht voor branding en de Employee Value Proposition, vooral ook een goede start in het meer digitale, innovatieve en agile bedrijf dat Euler Hermes wil zijn. Zo geeft HR die nieuwe medewerker direct een boost in digitale samenwerking met nieuwe collega’s.

EH_journey

Selectie en implementatie van de app

Het project van Kakçi startte in Q3 – 2018 met een brainstorm fase voor een nieuwe onboarding strategie. Na een selectietraject voor de tool, inclusief RFP fase, kon de eerste pilot met de app al starten in Q4 van dat jaar. Begin 2019 was er een definitieve versie van het proces en de tool die kon worden uitgerold, behoorlijk snel in een half jaar!

Hier zie je een aantal screenshots uit de app, die is opgedeeld in een blok informatie en acties voor de 3 weken voor je start, voor de eerste dag/week en het derde blok voor tijdens de eerste 3 maanden.

EH_journey2

Een belangrijke reality check is dat de daadwerkelijke uitrol vervolgens meer tijd kostte dan de fase tot go-live. Een nieuw HR proces rol je niet zonder meer uit. Land voor land is Kakçi door Noord-Europa getrokken om in 2019 die meer dan 10 landen mee te krijgen in het nieuwe proces. En dat is gelukt, want ze zijn net klaar om de hele regio waar hij verantwoordelijk voor is aan te sluiten.

Goed voorbeeld doet volgen

Het project van Kakçi is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Deze regio binnen het wereldwijde concern loopt voorop met een onboarding proces en het goede voorbeeld zal nu door alle regio’s worden gevolgd in 2020. Een mooi succesverhaal!

En het blijft niet bij onboarding. Weliswaar is dit de belangrijkste van de ‘employee life changing events’, de echt grote stappen in je carrière. Maar daar zijn er nog minimaal één meer van, als je de organisatie weer verlaat en als je binnen de organisatie een stap maakt naar een nieuwe functie of locatie/land. Het proces en de app worden daarom uitgebreid met een offboarding en een reboarding proces. Natuurlijk zijn de informatie en acties in het proces dan anders, maar ze gaan wel dezelfde digitale aanpak volgen.

Daarnaast heeft het project binnen HR ook de ogen geopend voor de voordelen van dit soort digitale HR processen. En dat zien we als de belangrijkste les uit deze case. Onboarding als trigger voor de omslag van een nog niet digitale mindset bij HR.

Voor een uitgebreide indruk van de hele middag bekijk ons eerdere verslag. Na 2 jaar op rij hierbij geweest te zijn is Onboard.Amsterdam volgens ons wel dé plek om te zijn als je met onboarding wilt starten!

Geplaatst in Implementeren, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Onboarding als aanjager van digitale HR transformatie bij Euler Hermes

Voorspellingen 2020

Mark Bassie

In 2020 komt het eerste TTA-systeem op de markt. Total Talent Acquisition, dus de werving van vast & flex in één systeem. We praten er al jaren over. Een handjevol bedrijven probeert de werving intern van hun nieuwe werknemers te bundelen met die van hun externe inhuur.

Maar één systeem dat dit kan afhandelen, dat is er nog niet. Het is nu óf een ATS óf een VMS, óf een combinatie van diverse systemen en platforms. Maar de ontwikkelingen gaan door. Dus dat ene platform of systeem, dat echt alles aankan, dat komt er in 2020.

 

Yvette Minderhoud

Wat brengt 2020 ons, ik denk dat we steeds meer gebruik gaan maken van systemen zoals service now die ervoor zorgen dat je als gebruiker maar 1 ingang hebt en niet meer in ieder systeem los hoeft in te loggen. 

Daarnaast blijft de aandacht voor onboarding. Ook deze ervaring kan nog steeds beter. 

Let op dat we als HR is nog niet op het niveau van een pakketje bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com zijn, dat zou wel de ervaring van de gebruikers moeten zijn, systemen en processen kunnen nog verder verbeterd worden dat past bij de twee ontwikkelingen die ik al noemde. Zin in 2020!

Mark

HR voor alle Humans

 

Voor 2019 voorspelde ik dat inhuursystemen menselijker zouden worden, en minder procestools. Zo’n voorspelling op 1 jaar 100% laten uitkomen is wat veel gevraagd, maar de eerste stappen zijn zichtbaar. Voor VMS systemen en ook voor inhuurdesken bij corporates wordt meer en meer focus gelegd op de ‘candidate experience’, zoals blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Candidate Experience en ZP’er’ van Brainnet en ZiPconomy.

Voor 2020 verwacht ik dat HR in bredere zin meer oog krijgt voor ‘alle mensen’. Ooit werd de afdeling personeelszaken opgericht ter ondersteuning van al het personeel, met name salarissen, verlof en verzuim. Toen automatisering die administratie grotendeels bij HR wegnam werd de HR Business Partner en de L&D manager vooral een sparring partner voor het management. De medewerker sprak haast nooit meer iemand van HR. De werkvloer moest gewoon aan het werk.

En juist om daarin te helpen, en om agile teams te ondersteunen, ontstonden allerlei samenwerking en communicatietools, die ook nog eens plaats en tijd onafhankelijk werken mogelijk maken. In 2020 komen ‘collaboration’ tools en HR samen. HR gaat de mogelijkheden zien van deze ’talent experience’ platformen waarin vast en flex in teams niet alleen samenwerken, maar ook online leren en elkaar feedback geven en zo beter gaan presteren. En zo wordt HR weer voor alle ‘humans’ die voor je organisatie werken, vast en flex, niet alleen voor het management.

 

Geplaatst in Markt | Reacties uitgeschakeld voor Voorspellingen 2020

Freelancers talentpool Jellow gaat beter matchen met TheMatchBox

JellowZoek

Met ruim een miljoen zelfstandigen in Nederland is Jellow een welkom #HRTech alternatief op de bureaus die op basis van alleen recruiters mensen vinden. Jellow, ook actief in België, maakt het makkelijker voor bedrijven om zelf, 24/7 en snel, freelancers te vinden zonder tussenpartijen te moeten inschakelen. Freelancers kunnen zich gratis inschrijven en zijn daardoor vindbaar voor bijna 2.000 bedrijven, iets dat al meer dan 30.000 freelancers inmiddels deden. Bedrijven betalen een vast maandelijks bedrag per gebruiker voor de toegang tot het continue en snel groeiend freelance netwerk en voor het gebruik van de online tool.

Om die zoektocht te verbeteren en versnellen ging Jellow in zee met theMatchBox, een Belgische startup gespecialiseerd in search & matching en text mining-oplossingen. Uniek aan theMatchBox is de precisie en volledigheid van de matching. Noel Wilson, CEO Jellow: “Voor ons is een accurate en betrouwbare matchingtechnologie van cruciaal belang. Onze klanten betalen immers om snel zelf via de website één of meerdere freelanceprofielen te vinden voor hun opdrachten. We wilden onze matching op het hoogste niveau tillen dus werd het tijd om er specialisten bij te halen. De bedoeling is dat TheMatchbox, dankzij hun focus op meetbare kwaliteit, Jellow zal ontzorgen en dat onze eigen medewerkers zich kunnen focussen op de groei van ons netwerk en de tevredenheid van opdrachtgevers en freelancers.” Jan Govaerts, managing partner van theMatchBox: “Jellow is voor ons een heel mooie bevestiging van de meerwaarde die wij kunnen bieden aan de sector. Volledige en precieze matching vertaalt zich onmiddellijk in ef iciëntie en winst voor onze klanten. Goede matching van werk en mensen is dan ook essentieel om de war for talent te winnen.”

IMG_5749

V.l.n.r. op de foto Jan Govaerts, CEO van TheMatchBox, Mark Willems, CEO Jellow België, Noel Wilson, CEO Jellow Nederland en Joeri Mesens, CTO van theMatchBox.

Geplaatst in Branche, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Freelancers talentpool Jellow gaat beter matchen met TheMatchBox

“Maatwerk is voor mietjes” (excusez le mot)

HR-applicaties are here to stay

BNR GroeiheldenDeze week heeft BNR Groeihelden de oren gericht op HR Tech. Ze hebben twee Nederlandse groeihelden uitgenodigd om hun verhaal te vertellen in de studio. Ten eerste Michiel Chevalier die in 2008 NMBRS oprichtte, omdat hij kansen zag voor een modernere oplossing in de salaris verwerking markt. En met succes, want ondertussen verwerken ze met ruim 100 medewerkers meer dan 1 miljoen salarisstroken per maand in Nederland en Zweden en groeien ze 30% per jaar. Met een live-stream verbinding zijn ze verbonden met het kantoor in Portugal waar hun development team zit die onder andere al meer dan 100! koppelingen met andere HRTech spelers realiseerden. En waar veel Scandinavische partijen, zoals Visma en Assessio ervoor kiezen Europa in te trekken via Nederland, kiest NMBRS voor de omgekeerde weg via Zweden en niet via ‘volle HR Tech landen’ als de VK en de Duitstalige landen.

In de uitzending deelt aan de telefoon ondernemer Ergin Borova van Peddy ook nog twee inspirerende ondernemersverhalen, gekoppeld aan zijn eigen reis vanuit Noord-Macedonië naar het ondernemerschap in Nederland.

Een ‘alles-in-één’ mobiele HR app

De tweede studiogast is Ruben Wieman, oprichter van het Rotterdamse Flex-Appeal. Ruben in pas in 2014 gestart en valt met ondertussen 30 mensen toch al in de categorie scale-up. Ze bouwen aan een ‘alles-in-één’ app voor de horeca en retail specifiek voor de mensen die niet achter een computer werken de hele dag. De app is primair een communicatie tool, waar onboarding in zit en volgend jaar ook e-learning, en waar je met koppelingen naar andere HRTech spelers ook je rooster kunt wijzigen en je salarisstrook kunt ophalen.

“Maatwerk is voor mietjes”

Software- koppelenAls presentator Meindert Schut aan Wieman vraagt hoe hij omgaat met klanten die speciale wensen hebben komt Wieman met deze uitspraak, die hij overnam van Adriaan Mol, oprichter van betalings intermediair Mollie. Als je snel wilt kunnen groeien is standaardisatie van je product de enige manier voor die structurele groei. Het is één van de belangrijkste keuzes die een start-up moet maken, zeker als een grote klant dat van je eist.

Andersom is deze les ook voor HR van belang. Vandaag nog steeds vragen grote klanten van hun tech en implementatie consultants om maatwerk en er zijn genoeg partijen die daar graag voor betaald worden. Vaak heb je daar als HR dan na een paar jaar toch spijt van, want door al dat maatwerk heb je processen en technologie zo in elkaar gevlochten dat aanpassen een grote, dure klus wordt. Zoek dus het liefst HRTech die je op jouw wensen kunt ‘configureren’, via het instellingen menu eenvoudig kan wijzigen, in plaats van maatwerk.

Luister de Podcast van BNR helemaal terug of bekijk de FeedForward oplossing van Peddy in dit webinar.

Geplaatst in Beheren, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor “Maatwerk is voor mietjes” (excusez le mot)