Maandelijkse archieven: maart 2022

Crowdrecruiting: een nieuw model voor MSP-dienstverleners en bureaus

Crowdrecruiting een nieuws model voor MSPdienstverleners en bureaus

Stel je voor dat je in één keer honderden recruiters kunt vragen voor jou op zoek te gaan naar de ideale kandidaat. Dat is de belofte van ‘crowdrecruiting’, een nieuwe toepassing van crowdsourcing om vacatures in te vullen.

Het basisprincipe van crowdsourcing is dat een grote groep samen meer voor elkaar krijgt dan een individu. Zo kun je met crowdfunding bijvoorbeeld een project financieren met kleine investeringen van heel veel mensen. Met crowdrecruiting gaan meerdere onafhankelijke recruiters voor jou op zoek naar kandidaten voor vacatures.

Zo vis je als werkgever of bureau ineens uit een veel grotere vijver en vergroot je de kans dat je snel een geschikte kandidaat vindt.

Crowd zoekt buiten jouw netwerk

In de Verenigde Staten bestaat sinds december 2021 zo’n crowdsourcingplatform voor de zorg. Via Fulfil platform vragen zorginstellingen ‘de crowd’ om op zoek te gaan naar schaarse functieprofielen, zoals medisch specialisten.

In een blog schrijft de Amerikaanse Tom McLain dat zijn HR-bedrijf Medicus Healthcare Solutions goede resultaten haalt met Fulfil. Medicus Healthcare Solutions levert tijdelijk personeel aan onder andere ziekenhuizen. “De crowd is een waardevolle toevoeging aan ons interne team recruiters”, schrijft hij.

“Op deze manier kunnen onze eigen recruiters zich volledig richten op kandidaten die binnen hun netwerk vallen. Zoekopdrachten die niet in hun straatje passen, besteden ze uit aan recruiters uit de crowd die meer thuis zijn in die doelgroep. Voor ons zoeken de crowdrecruiters bijvoorbeeld medisch specialisten of professionals uit het buitenland.”

Tijd- en plaatsonafhankelijk

Crowdrecruiting biedt mogelijkheden voor bedrijven, bureaus en MSP-dienstverleners. Als zij kandidaten zoeken buiten hun eigen netwerk, kunnen ze via het platform hulp vragen aan inhuurprofessionals uit binnen- en buitenland.

Crowdrecruiting biedt inhuurprofessionals de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Op het Amerikaanse Fulfil krijgen ze bijvoorbeeld betaald per aanbieding en plaatsingen. Ze kunnen via het platform fulltime aan de slag als freelancer of bijverdienen naast hun vaste baan.

Andere voorbeelden van dit soort platformen zijn HiringAntz en CrowdRecruiting. De meeste platformen zijn internationaal, er is nog geen vergelijkbaar Nederlands initiatief. Recruit by Crowd lijkt nog het meest op crowdrecruiting. Dit platform is specifiek gericht op het vinden van IT-professionals. Het platform werkt met een vast netwerk van recruiters uit heel Europa.

Heb jij ervaring met crowdrecruiting als opdrachtgever, msp-dienstverlener of (freelance) recruiter? We horen graag van je! Mail naar mark@hrtechreview.nl

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Crowdrecruiting: een nieuw model voor MSP-dienstverleners en bureaus

Hét event voor Learning & Development professionals – Next Learning 11 april

72012 bannerWat kan je verwachten?

Next Learning is hét leukste jaarlijkse event voor de leerprofessional, waar je hoort, leert, ervaart en geïnspireerd wordt over de uitdagingen en kansen binnen jouw vakgebied!  

Op 11 april is het live event in Den Bosch, waar we elkaar (veilig) ontmoeten tijdens interactieve sessies van het congres- en playgroundprogramma. En bij het Full Ticket krijg je ook gratis toegang tot de online sessies die in maart en april plaatsvinden.

Thema’s van Next Learning 2022

Leren is en blijft een belangrijke strategische pijler voor de toekomstbestendige wendbare organisatie.

Hoe kun je leren zo goed mogelijk integreren in de organisatie? Hoe laat je leren en presteren samen gaan? Welke nieuwe vaardigheden zijn nodig om relevant te blijven? Welke leervormen kun je inzetten en hoe meet je het beste leereffect?

Deze vragen staan centraal!

Bekijk de thema’s en sprekers op de website

» Upskilling & Reskilling

» Learning in the Flow of Work

» Blend your Design

» Data & Evaluatie.

Speciale partnerkorting

Als partner mogen we jou een speciale korting aanbieden van 20% op het Full Ticket. Je betaalt geen € 799,- maar € 639,20 excl. btw per persoon.

Meld je snel aan met kortingscode 777SDHRTR, de korting wordt direct verrekend!

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Hét event voor Learning & Development professionals – Next Learning 11 april

Deepdive in de Digital Market Act: impact op consument en big tech-platformen?

Afgelopen week is er een historisch (voorlopig) akkoord gesloten in de strijd tussen de ‘big tech’ platformen en beleidsmakers (lees: de rest van de wereld). Onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben in Brussel een voorlopig akkoord bereikt voor de Digital Market Act: de DMA. De DMA is een serie verboden en verplichtingen die moeten leiden tot een eerlijk internet voor bedrijven en consumenten. Het doel is om de macht van big tech-bedrijven die een poortwachtersfunctie hebben te beperken om zo een eerlijker en meer concurrerend speelveld te creëren. En de consument meer keuze te geven tegen betere voorwaarden.

De focus ligt op platformen die een zogenaamde poortwachtersfunctie hebben en daarmee voor zowel andere bedrijven als consumenten de voorwaarden van het spel bepalen. De nieuwe wet is van toepassing op bedrijven met een beurswaarde van minimaal 75 miljard euro, een jaaromzet van minimaal 7,5 miljard en met minstens 45 miljoen gebruikers per maand. Het gaat dus echt om ‘big’ tech. 

Wat houdt de DMA in?

Zoals gezegd is het doel van de DMA om een eerlijker speelveld te creëren. Nu misbruiken de grote techplatformen hun macht om concurrentie dwars te zitten, innovatie te stoppen, eigen diensten voor te trekken en vooral de aandeelhouder te spekken. De commissie is van mening dat bestaande (mededingings-) wetgeving niet geschikt is om dit type bedrijven te beteugelen. Jarenlang was er, zoals de EU-commissarissen zeggen, een wild westen. Dat moet nu voorbij zijn. Of in ieder geval een stuk minder wild. 

Belangrijkste onderdelen van de DMA

De (in mijn ogen) belangrijkste onderdelen van de DMA:

  • Beperkingen op het combineren van persoonlijke gegevens uit verschillende bronnen;
  • De mogelijkheid voor consumenten om apps van derden te installeren;
  • Platformen mogen eigen diensten niet (meer) voortrekken;
  • Gebruikers mogen vooraf geïnstalleerde software verwijderen;
  • App stores moeten worden opengesteld voor alternatieve betaalmogelijkheden;
  • Interoperabiliteitsvereisten voor berichtendiensten, wat betekent dat bericht platformen als WhatsApp, Facebook Messenger of iMessage zich zullen moeten openstellen en samenwerken met kleinere berichtenplatforms. Voor groepschats wordt deze vereiste over een periode van vier jaar uitgerold.

Wat is er eigenlijk oneerlijk in de huidige situatie?

Dit gaat over poortwachters die hun positie misbruiken puur voor eigen gewin. Het bekendste voorbeeld gaat over de Apple App store als poortwachter voor een app én betaling op de iPhone. Maar ook minder zichtbare zaken als het achter de schermen en onderling delen, verkopen en combineren van data, het voortrekken van eigen diensten zonder dat deze persé beter zijn en meer. Dit geeft bedrijven die hier afhankelijk van zijn veel nadeel, beperkt innovatie en is uiteindelijk ook gewoon slecht voor de consument. In zowel aanbod, kwaliteit als prijs.

De impact van de DMA

Waar de grote techplatformen zich doorgaans weinig aantrokken van regelgeving en de miljoenenboetes als risico incalculeerden, heeft de DMA serieuze impact. Overtreden van de DMA kan leiden tot een boete van 10 tot uiteindelijk maximaal 20 procent van de jaaromzet. Dat is serieus geld. Het doel van de wetgeving is om het speelveld weer open te breken en de concurrentiemacht vanuit de huidige big tech-aanbieders te breken. Ik zie dat zeker gebeuren. Daarnaast zal het de grote techplatformen ook weer op scherp zetten: zij kunnen niet meer ‘lui’ opereren en cashen vanuit macht, maar moeten (weer) gaan opereren vanuit macht.

Overtreden van de DMA kan leiden tot een boete van 10 tot uiteindelijk maximaal 20 procent van de jaaromzet.

Wie gaan van de DMA profiteren? Eigenlijk alle partijen, commercieel en ideëel, die niet (of minder goed) konden groeien of een minder goede service konden aanbieden vanwege de belemmerende beperkingen van deze poortwachters. Ik denk dat op korte termijn vooral grote game-aanbieders goed zullen profiteren, maar ook bijvoorbeeld alternatieve messenger-aanbieders.

Gevolgen DMA voor consument

Voor de consument moet de DMA leiden tot betere dienstverlening, meer keuze, innovaties, betere bescherming van data en lagere prijzen. Bedrijven krijgen meer mogelijkheden om te innoveren en hebben straks geen (of in ieder geval minder) last van dominante poortwachters die eenzijdig de regels opleggen (die vaak vooral de aandeelhouder dienen). Wel de lusten en niet de lasten, zal ik maar zeggen. Want ik wil wel duidelijk zijn: de spelers waar het nu over gaat hebben ons veel gebracht, maar de voorwaarden zijn voor zowel bedrijven als consumenten veel te eenzijdig opgelegd en in veel gevallen niet dienend aan de klant, maar aan de aandeelhouder. 

Gevolgen DMA voor aandeelhouder

En die aandeelhouder, die zal de impact het meest voelen. De impact op de poortwachters is dat dit het einde is van een ontzettend lucratief verdien- en groeimodel. Een model dat zij jarenlang met succes hebben weten te verdedigen en waar het laatste woord nog niet over zal zijn gezegd. Maar ook een model dat nu echt wel op zijn eind is. Dat zal pijn doen. De omzet voor Apple uit de App Store was in 2020 zo’n 60 miljard euro. Deze omzet is overigens in tien jaar tijd met 3.500 procent gestegen. Ik vermoed de kosten niet 😉 

De reactie van Big Tech

De reactie vanuit de big tech-platformen is zoals te verwachten. Apple en Google waarschuwen dat de DMA innovatie zal tegenhouden en gevaren oplevert voor privacy en (cyber)veiligheid. Zij hebben iets te verdedigen en ik zal daar niet te veel van wakker liggen. Goed om te weten is dat de DMA niet uit de lucht komt vallen. Realiseer je dat de grote techplatformen veel te verliezen hebben en deze verandering maximaal zullen proberen te vertragen. Zoals ze al jaren doen. Geen medelijden mee hebben: zij zijn faciliterend en dienend aan de samenleving. Niet andersom. 

Het grotere plaatje

De DMA staat niet op zichzelf, maar is een van de wetten (let op: dit is nog een voorlopig akkoord) vanuit de EU die moeten leiden tot een meer gelijk en open internet. Dit begon (voor zover ik het kan zien) bij de AVG, waarbij bedrijven worden gedwongen bewust na te denken welke informatie op te vragen, op te slaan en te gebruiken. Daarnaast zijn er ook de nodige regelingen die moeten bijdragen aan transparantie in automatische besluitvormingsprocessen, menselijke contactmogelijkheden bij klachten, enzovoort. Het ziet ernaar uit dat de EU hier echt een compleet pakket heeft neergelegd.

De DMA is alleen van toepassing op Europa, maar ik vermoed dat het internationaal een nieuwe ondergrens gaat worden

De DMA is alleen van toepassing op Europa, maar ik vermoed dat het internationaal een nieuwe ondergrens gaat worden en een voorbeeld voor andere landen. Wat dat betreft is de impact mondiaal. Niet zo gek dat de platformlobby zijn best heeft gedaan. 

Mijn advies voor de big tech-platformen

Voor het BNR programma ‘zakendoen met’ werd ik afgelopen week gevraagd om de CEO van Apple een ongevraagd advies te geven. Dit was mijn antwoord: “Voor Tim en zijn collega’s valt dit niet uit de lucht: dit is de laatste fase in een strijd die al zeker tien jaar duurt. En hoewel Tim en zijn lobbyisten nog wel even zullen tegenstribbelen, weet hij echt wel dat het anders moet en kan. Mijn advies zou zijn om de knop om te zetten en weer vanuit kracht en toegevoegde waarde te denken in plaats van opereren en cashen vanuit een machtspositie. Dat zal misschien op de korte termijn veel minder lucratief zijn, maar ik daag hem uit om weer innovatief na te denken over hoe hij én veel aandeelhouderswaarde kan genereren én zich tegelijkertijd volledig kan richten op het toevoegen van waarde voor de klanten die hij bedient.”

Geplaatst in Beheren | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Deepdive in de Digital Market Act: impact op consument en big tech-platformen?

Hoe Salesforce ervoor zorgt dat werkenden zich betrokken voelen

Hoe Salesforce ervoor zorgt dat werkenden zich betrokken voelen (2)

Ervoor zorgen dat de 75.000 werkenden betrokken zijn bij hun werk is altijd de kern geweest van Salesforce’s strategie. Maar de pandemie zette alles wat betreft engagement op zijn kop, blijkt uit een artikel op HRExecutive.

“De veronderstellingen uit het verleden zijn niet langer geldig”, zei Ernest Ng, vicepresident van de wereldwijde strategie voor werkendensucces en people analytics bij Salesforce, op de HR Tech Virtual Conference van HRE. “Wat we zien in ons onderzoek is dat de factoren die in het verleden engagement stimuleerden, nu echt anders zijn.”

Een aantal dingen zijn veranderd in een wereld gedomineerd door het coronavirus: werk en privé zijn tot in het extreme met elkaar geïntegreerd; de meeste werkenden zijn overwerkt en overbelast; netwerken zijn gekrompen; en interacties zijn minimaal, aldus Ng. “Het begint allemaal echt de manier te veranderen waarop we met elkaar omgaan.”

Formule voor engagement

De sleutel tot engagement, zei Ng, is het in evenwicht brengen van “zowel het hoofd als het hart”. En het vertrouwen op technologie en gegevens om werkenden met elkaar in contact te brengen en hun leven gemakkelijker te maken. “Onze formule voor het stimuleren van engagement is cultuur plus technologie plus data staat gelijk aan engagement,” aldus Ng.

Werkgevers moeten kernwaarden hebben die zijn ingebakken in alles wat ze doen, evenals betrouwbare relaties met hun werkenden, zei hij. “Je wilt dat mensen erop vertrouwen dat je organisatie weet wat ze doet, want dat is de basis waarop je kunt bouwen om engagement te stimuleren,” zei hij.

Kernwaarden en technologie

“Wij zijn een waardegedreven organisatie, en aan alles wat we doen liggen onze kernwaarden ten grondslag: vertrouwen, succes voor de klant, innovatie, kwaliteit en duurzaamheid. Technologie helpt die cultuur in de praktijk te brengen, door ervoor te zorgen dat werkenden met elkaar verbonden zijn.”

In hun eerste jaar moeten alle nieuwe werkenden bijvoorbeeld een “marketing cloud journey” volgen, vertelt Jenn Galbraith, vice president van employee success digital transformation bij Salesforce. Hierbij krijgen zij content toegestuurd die antwoorden geeft op veelgestelde vragen, wat hen weer helpt met veelvoorkomende inwerktaken en meer.

Een echt en een virtueel maatje

Nieuwe werkenden krijgen ook een “werkmaatje” toegewezen – een persoon bij wie ze terecht kunnen met vragen en voor tips en trucs over hoe ze door de organisatie moeten navigeren.

Salesforce heeft daarnaast een chatbottool gebouwd op het Salesforce-platform, Concierge genaamd, die antwoorden geeft op veelgestelde vragen over secundaire arbeidsvoorwaarden, personeelstechnologie en meer. Het platform biedt ook een overvloed aan artikelen, tips en hulpmiddelen.

Andere digitale platforms helpen bij het verzamelen van feedback van werkenden, het in contact brengen met andere werkenden, het delen van vacatures en ontwikkelingsmogelijkheden.

Bouw een nieuwe balans tussen mens en techniek

De sleutel, aldus Galbraith, is een evenwicht tussen technologie en menselijk contact, zodat werkenden weten dat de organisatie om hen geeft. “Het is een balans, waarbij we er heel bewust voor kiezen om bepaalde dingen te automatiseren, maar niet die dingen die echt een band helpen opbouwen.”

Een van de belangrijkste redenen voor het gebruik van technologie op de werkplek is om “tijd vrij te maken om ons te concentreren op de menselijke benadering en de menselijke verbinding en het opbouwen van die relaties”, zegt Galbraith.

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Hoe Salesforce ervoor zorgt dat werkenden zich betrokken voelen

Cornerstone kondigt overname EdCast aan

Cornerstone-overname-EdCastDe overname van EdCast past volgens Cornerstone perfect in hun strategie om de leersoftwaremarkt te transformeren.

Revolutie in de leermarkt

Cornerstone, een leverancier van leer- en talent- software-as-a-service (“SaaS”) oplossingen, en EdCast, een Learning eXperience Platform (LXP) softwareleverancier, willen met de overname een revolutie teweeg brengen in de leermarkt, zegt Himanshu Palsule, CEO van Cornerstone, want: “Het huidige gefragmenteerde HR-technologielandschap is rijp om opnieuw te worden uitgevonden.”

Innovatie leer- en talentinfrastructuur

“De combinatie van Cornerstone en EdCast zal het tempo van innovatie in de markt versnellen”, zegt Karl Mehta, CEO van EdCast. “Samen zullen we de manier transformeren waarop onze klanten de vaardigheden van de toekomst ontwikkelen, hun mensen behouden en laten groeien, hun wendbaarheid verbeteren en de leer- en talentinfrastructuur verbinden en schalen in gelijke tred met de bedrijfsbehoeften.”

Planning overname

De overname van EdCast is de eerste geplande transactie door Cornerstone sinds het een private onderneming is geworden en deel uitmaakt van de Clearlake Capital portefeuille. De transactie zal volgens het persbericht van Cornerstone naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 worden afgerond.

Commentaar Josh Bersin: “disrupting”

Volgens expert Josh Bersin zal deze samenwerking de HRTech-markt flink opschudden. Veel andere spelers zullen behoorlijk geschrokken zijn, en gedwongen worden om ook samen te werken, zo voorspelt hij in zijn reactie op de overname:

“Many other players will be upset. Degreed (LXP) just woke up to a huge new competitor. Workday Learning is starting to look more limited than ever. And vendors like Docebo, SuccessFactors, and other LMS vendors have to come to grips with a competitor with an end-to-end solution. …. The big challenge for buyers is what to do with Workday, Oracle, SAP, and all the other learning technologies they have. This acquisition is going to force many of these vendors to consolidate. Workday, SAP, and Oracle really have to get into the LXP business. Smaller LMS vendors have to partner with Degreed, LTG, Valamis, or other LXP providers.

 “Niets dan groei”

Toch ziet Bersin vooral de voordelen van deze samenwerking tussen twee innovatieve en creatieve techbedrijven:

Despite all the complexities, I have high hopes for this deal. Cornerstone has outperformed its competitors for years, largely through its culture of customer-centricity, market savvy, and tenacity. EdCast did the same. Karl Mehta, the founder of EdCast, is one of the hardest working, creative leaders I’ve ever met. Once these management teams come together, I see nothing but growth in the future.”

Geplaatst in Branche, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Cornerstone kondigt overname EdCast aan