Maandelijkse archieven: december 2023

WorkID, een digitaal werk-paspoort voor de flexkracht

arbeidsmigratie-politiek.png

WorkID is nieuw platform waarop kandidaten eenvoudig relevante persoonlijke gegevens ter beschikking kunnen stellen aan door henzelf geselecteerde uitzendbureaus. Zo gaat een deel van de onboarding snel en digitaal.

Het is een initiatief van onder meer Federgon, de Belgsiche brancheorganisatie voor uitzenders.

WorkID is handig voor de flexkracht, die hoeft maar één keer zijn of haar persoonsgegevens door te geven en die bepaalt ook zelf met welke uitzenders dit wordt gedeeld. En het scheelt de recruiter/intermediair administratie en die beschikt direct over de volledige en juiste informatie over de kandidaat. Er wordt een tarief per gecontracteerde uitzendkracht gerekend (ongeveer €1-).

Hoe werkt WorkID?

Een kandidaat voert eenmaal zijn persoonsgegevens in en kan deze vervolgens delen met verschillende uitzendkantoren. De kandidaat zelf blijft eigenaar van de data en bepaalt met wie de gegevens gedeeld worden. Hij kan z’n persoonsgegevens ongelimiteerd aanpassen en aanvullen. Voor de kandidaat betekent werken met WorkID gemakkelijker solliciteren, minder administratie, alle informatie op één plaats en minder kans op fouten.

Alle informatie op één plek

Voor het WorkID-project werkt de uitzendsector samen met onder meer PIXID als softwareontwikkelaar en Doccle als technologiepartner. Inloggen kan via Itsme, voor maximale veiligheid (vanwege de persoonlijke data). De sector wil zo snel mogelijk nauwer samenwerken met diverse sociale secretariaten en overheden. Het is de ambitie om via het platform ook overheidsdata te ontsluiten zodat iedereen die werkt, toegang heeft tot persoonlijke werkgerelateerde informatie, handig samen op één plaats.

“Onze ambitie met WorkID is duidelijk. Met WorkID willen we mensen nog sneller en nog vlotter aan een job helpen”, zegt Rika Coppens, voorzitter van de commissie Uitzendarbeid bij Federgon en CEO van House of HR. “Kiezen voor het WorkID-platform is kiezen voor een centraal toegankelijk en neutraal platform waar zowel de kandidaat als de uitzendbedrijven baat bij zullen hebben.”

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor WorkID, een digitaal werk-paspoort voor de flexkracht

Schrijf je nu in voor de Total Talent Management Innovation Award

TOTAL TALENT MANAGEMENT AWARD (2)

Tijdens Total Talent Summit op 21 maart 2024 in Breda worden 2 Total Talent Management Awards uitgereikt. Deze prijzen zijn bedoeld voor het: Inspireren en aanjagen van innovatie en professionaliteit binnen het werkveld van Total Talent Management (/Workforce/Acquisition). Zowel op gebied van vast/flex als interne en externe arbeidsmarkt.

Total Talent Management Innovation Award

Naast een award voor de beste case bij een organisatie is deze innovatie award voor (technologische) innovaties binnen het vakgebied van total talent management, waarbij de innovatie expliciet gericht is op zowel vast als ingehuurd talent en daar ook, waar nodig, onderscheid in maakt, en is gericht op de interne en/of externe arbeidsmarkt. 

Belangrijk voor de toekenning van de award is dat de case een werkbaar en bestaande innovatie/verbetering of initiatief moet zijn. De case kan door tech-leveranciers en/of andere partijen zijn.

Inzenden

Vanaf nu tot en met 1 februari 2024 zijn inzendingen welkom. Iedere organisatie (leverancier, bureau, werkgever, organisatie, juridische entiteit) met impact op de Nederlandse en/of Belgische markt, kan een case inzenden. Inzendingen mogen eventueel in het Engels. De communicatie rond de awards en het event zelf zijn in het Nederlands en Engels gecombineerd.

Aan het inzenden/nomineren zijn geen kosten verbonden. Het inzenden is eenvoudig. Je vult alleen de betreffende velden in op het online inzendformulier.

Vakjury

De genomineerden en winnaars voor de 2 awards worden bepaald door een vakjury. Hoofdredacteur van #HRTech Review Mark van Assema is samen met Marleen Deleu, directeur NextConomy en strategisch TTM adviseur, de voorzitter van de jury. Verder bestaat de jury uit:

  • Raymond Puts, Algemeen directeur AWVN (NL)
  • Sofie Jacobs, Professor HRM, Antwerp Management School (AMS)
  • Eric Moningka, Strategisch adviseur Mens & Organisatie, O&P Rijk (NL)
  • Jeroen Franssen, Senior labor market expert & Lecturer of Agoria’s ‘Be The Change’ program (BE)
  • Jan-Willem Wijers, Global Contingent Workforce Expert (zelfstandig)

De awards worden georganiseerd door Werf&, ToTalent, ZiPconomy en NextConomy.

Geplaatst in Branche, Innovatie, Onderzoek | Tags , , | Reacties uitgeschakeld voor Schrijf je nu in voor de Total Talent Management Innovation Award

Helft HR-professionals ziet leercultuur als topprioriteit

Een cultuur waarin leren centraal staat, is topprioriteit bij de helft van de Nederlandse organisaties. Dit blijkt uit de jaarlijkse Learning & Development (L&D) Monitor van leerplatform Studytube, uitgevoerd door Motivaction/Sparkey. 

Twee op de drie HR-professionals (65%) geven dan ook aan dat investeren in leren en ontwikkelen van belang is om het benodigde talent aan te trekken. Daarnaast is het ook belangrijk om L&D in te zetten voor het personeel dat al aan boord is. 62 procent van de HR-professionals geeft namelijk aan dat er momenteel nog te veel onbenut talent is binnen zijn organisatie.

HRTech leercultuurOntwikkelen skills en inzetten AI

Het is dus hoog tijd om actie te ondernemen op het gebied van L&D, zo zegt het rapport. 42 procent van de HR-professionals stelt zelfs dat zijn organisatie niet in staat is om in te spelen op de veranderende economische en technologische omstandigheden als de organisatie niet snel serieuze stappen zet. Denk hierbij aan het ontwikkelen van bepaalde power skills of het inzetten van digitale tools zoals AI om meer uit leren en ontwikkelen te halen. 

Als organisaties hier nu niet mee aan de slag gaan, en dus geen lerende organisatie worden, vreest een op de drie HR-professionals (29%) dat zijn organisatie over tien jaar niet meer bestaat. In het onderwijs zijn ze wat positiever gestemd: slechts zeventien procent van de professionals verwacht dit.

Verbeterpunten lerende organisatie

HR-professionals die graag aan de slag willen met leren en ontwikkelen, zien verschillende mogelijkheden om een lerende organisatie te worden. Het belangrijkste verbeterpunt is een beter of duidelijker cursusaanbod (12%), gevolgd door meer tijd (10%) en het actief informeren van medewerkers over de mogelijkheden binnen de organisatie (5%). 

Bijna een kwart van de HR-professionals hoeft niet direct met verbeteringen aan de slag: 21 procent geeft namelijk aan tevreden te zijn met de huidige stand van zaken op het gebied van L&D.

Regie bij medewerkers

Een laatste verschuiving die op L&D-gebied waar te nemen is, is in hoeverre medewerkers zelf verantwoordelijk worden voor hun ontwikkeling. Bij bijna twee op de drie organisaties (64%) komt de regie van leren en ontwikkelen steeds meer bij de medewerkers te liggen. In het onderwijs is dit zelfs in bijna driekwart van de organisaties (73%) het geval. Een goede ontwikkeling, als medewerkers op de juiste manier ondersteund en gestimuleerd worden.

Goede L&D-cultuur

Homam Karimi, CEO Studytube: “Een goede L&D-cultuur zorgt ervoor dat kennis in de organisatie geborgd blijft en dat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen blijven halen. Technologieën zoals AI kunnen hierbij een helpende hand bieden. Denk aan het uitstippelen van de juiste ontwikkelpaden en het ontwikkelen van trainingsmaterialen.”

“Een goede L&D-cultuur zorgt er daarnaast voor dat medewerkers tevreden blijven. Het is dus belangrijk dat organisaties zich niet alleen richten op zaken die helpen om een lerende organisatie te worden, maar ook om het te blijven. Leren en ontwikkelen gaat immers niet om eenmalige acties, maar zou een constant proces moeten zijn.”

Geplaatst in Branche, Innovatie, Onderzoek | Tags , , | Reacties uitgeschakeld voor Helft HR-professionals ziet leercultuur als topprioriteit

Recruitment: AI is geen tool, AI is de basis

DSC07170-495x330

Het is bijna niet voor te stellen dat de wereld pas een jaar geleden kennis maakte met ChatGPT. Sinds die tijd is er een enorme hoeveelheid AI-tools bijgekomen die je werk als recruiter een stuk makkelijker maken (ga maar eens naar ‘There is an AI for that’)

Recruiters die nog weinig met kunstmatige intelligentie doen (hoogstens een vacature of een beleefde afwijzingsmail opstellen) doen zichzelf te kort. Want naast ChatGPT bestaan er nog veel meer laagdrempelige AI-tools waar iedere recruiter zijn voordeel mee kan doen.

Op 9 november vond het eerste jaarcongres ‘AI & Recruitment 2023’, in het Headfirst Office in Hoofddorp, plaats. Topsprekers uit het recruitmentvak en de techwereld spraken tijdens die dag over de impact van AI op recruitment.

Eén ding is zeker: AI is here to stay en gaat de manier waarop HR functioneert ingrijpend veranderen. De vraag is dus niet óf je er als recruiter wat mee moet maar vooral: wát. Wees gerust, AI gaat banen niet inpikken maar de mensen die AI gebruiken zullen dat wel doen. Of in mooi Engels: “Artificial intelligence will not replace you, a person using it will.”

Recruiter & AI: een uitstekende combi

Marelle Beune (recruitment director HeadFirst) is iedere dag bezig met de vraag hoe AI het werk van haar recruiters makkelijker kan maken. Zo hebben ze met AI het invoeren van alle vacatureaanvragen (zo’n 1500 per dag) al volledig geautomatiseerd. Tot voor kort ging dat handmatig en duurde het een dag, nu een uur.

De timing van de opkomst van AI is perfect, zegt ze. “Want het aantal vacatures groeit een stuk sneller dan de bezetting. We kunnen dus niet zonder AI.”

Zo kan AI de wervingshaalbaarheid van een opdracht voorspellen. Oftewel: hoeveel tijd moet je ervoor inruimen in je agenda? Of, bij een zeer lastig in te vullen vacature: is het überhaupt rendabel om deze aan te nemen? AI kan ook gebruikt worden om meer divers te werven door bijvoorbeeld meer vrouwelijke woorden in de vacaturetekst te zetten.

AI-mogelijkheden doen duizelen

AI moeten we volgens Beune niet slechts zien als een slimme tool. “Het is een way of work, een visie. Dit wordt groter dan de uitvinding van elektriciteit.”

Ze kan zich goed voorstellen dat recruiters overweldigd zijn door de vele mogelijkheden. Haar advies: Droom groot, begin klein. “Zie AI als een personal assistent, zodat je als recruiter weer tijd hebt voor waar je goed in bent: het menselijke aspect, waardevolle gesprekken voeren en een gunning creëren.”

Robotrecruiter

Toch kun je nu al het gehele recruitmentproces overlaten aan een recruitmentrobot. De Duitse recruitmentbot Mona voert 2000 sollicitatiegesprekken (in 25 talen) per dag. Ze identificeert, matcht, screent en selecteert talent, voert sollicitatiegesprekken, doet belletjes met kandidaten en kan zelfs een contractvoorstel doen. Allemaal volautomatisch.

Oprichter Felix Adam: “Mensen denken vooraf dat ze niet geïnterviewd willen worden door een robot, maar na gebruik zijn ze fan. Want je kunt een sollicitatiegesprek voeren wanneer het jou uitkomt, de robot is transparant en bovendien zijn de vragen die Mona tijdens een sollicitatiegesprek stelt persoonlijk, op basis van iemands CV. En Mona is snel. Ze kan direct reageren op een sollicitatie. Dat vinden mensen veel fijner dan een recruiter die pas twee weken later reageert.”

Moeten recruiters dan meteen al vragen aan Mona of ze een nieuwe baan voor ze kan zoeken? Zeker niet. De vraag is namelijk niet óf machines ons te slim af zullen zijn, de echte vraag is hoe mens én machine zo kunnen samenwerken dat ze ongekende synergie kunnen creëren.

Augmented recruitment

Ofwel: hoe kunnen we kunstmatige intelligentie voor óns laten werken? “AI gaat ons helpen om ons werk beter én sneller te doen,” zegt Rina Joosten-Rabou, CEO van Pera. Het is volgens haar een misconceptie dat AI honderd keer beter is dan het menselijk brein.

Tijdens de dag werd daarom veel gesproken over augmented recruitment. “Waar zijn mensen goed in? En wat kan een computer goed? “AI is blind voor wat wij wel zien en omgekeerd. Wij mensen hebben common sense, kunnen doelen stellen, waardeoordelen maken. Computers hebben het vermogen ingewikkelde sommen te berekenen en patronen te ontdekken in enorme hoeveelheden data. Laat AI doen waar het goed in is en wij waar wij goed in zijn.”

Betere match met AI

Joosten-Rabou ontwikkelt AI om een betere match te maken en menselijke vooroordelen uit het sollicitatieproces te filteren. “In sollicitatiegesprekken wint niet altijd de kandidaat met de beste competenties, maar de persoon die zich het beste in de gesprekken weet te profileren. Wij hebben jaren bestudeerd: wat leidt tot een goede match? Welke competenties leiden tot aantoonbaar succes, bijvoorbeeld meer omzet of innovatie?”

De intentie is volgens haar om te zorgen dat werkzoekenden door AI een baan vinden waar ze echt tot hun recht komen. “AI gaat ons leren anders te matchen. We gaan patronen ontdekken die we nu niet kunnen zien. De manier waarop we nu matchen is eigenlijk gebaseerd op simpele modellen omdat we die zelf begrijpen. Veel gaat op gevoel. En pas na een maand of zes zie je of dat gevoel juist was. Pera voorspelt succes ná aanname met een laagdrempelig 3-vragen interview. Inmiddels zien we na 7 jaar dat bedrijven hierdoor 2X meer omzet draaien.

Soft skills met AI

Ook het algoritme Traicie van Jochen Roef wil de screening van kandidaten door recruiters meer objectief maken. Traicie kan met grote precisie de hard én soft skills van kandidaten blootleggen. Om zo vervolgens inzichtelijk te maken wie precies matcht met welke functie.

“Traicie is een algoritme dat intrinsieke kwaliteiten en de natuurlijke werkstijl van sollicitanten voorspelt op basis van cv, motivatiebrief en LinkedIn-profiel.

Traicie is gebaseerd op NLP, Natural Language Processing, een discipline die menselijke taalpatronen onderzoekt en zich bevindt op het raakvlak van persoonlijkheidspsychologie, taalkunde en datascience.

“Ik ben opgeleid tot psycholoog en al langer gefascineerd door de manier waarop iemand zichzelf voorstelt, op bijvoorbeeld LinkedIn. Gaandeweg begon ik taalpatronen te zien die wezen op bepaalde eigenschappen. Uit het algoritme kunnen zo’n 64 gedragskenmerken worden afgeleid”, zegt Roef.

Employer branding

Wat AI ook doet is de scheidslijn tussen recruiter en de recruitment marketeer flinterdun maken”, zegt Bryan Peereboom (Wortell).

In de avonduren leerde Peereboom met AI een complete employer branding campagne te creëren. “Ik maak gebruik van AI-video-editingtools zoals Kapwing en Opusclip om bijvoorbeeld ondertiteling toe te voegen aan video’s of achtergrondgeluiden te verwijderen.”

Ook Donja van Laarhoven van Fanployer maakt iedere dag volop gebruik van AI. Haar AI-tool toont de Employee Value Proposition (EVP) van een organisatie. De EVP is waar imago (hoe werknemers jouw bedrijf ervaren) en identiteit (wat het bedrijf wil uitstralen) elkaar overlappen.

Dankzij AI zijn maandenlange onderzoeken naar die EVP voorbij. Met haar bedrijf geeft ze realtime inzicht in hoe werkzoekenden naar een organisatie kijken, gebenchmarked ten opzichte van de concurrent.

AI effectief inzetten

Volgens Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) is de belangrijkste vraag die je moet stellen: wat wil je bereiken? En hoe gaat AI helpen dat doel te realiseren? Wil je de candidate experience verbeteren? Een betere cultural fit met kandidaten? Het betekent volgens hem dat de rol van de recruiter alleen maar meer strategisch zal worden.

En natuurlijk, hij ziet ook de risico’s van kunstmatige intelligentie. Zoals de gemakkelijke verspreiding van deepfakes en gemanipuleerde informatie.

Maar AI biedt recruiters vooral tal van nieuwe kansen. AI-integratie gaat niet alleen deeltaken binnen het vak sneller maken (denk aan Microsoft Copilot). AI maakt het werkt anders, sneller en effectiever dankzij het vermogen om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en complexe taken uit te voeren.

AI is niet het einde van werk, het betekent het einde van saai werk. AI helpt ons bij de blinde vlekken die we als mens nu eenmaal hebben. Het gaat niet om wie beter is: de computer of de mens. Maar wat de twee samen beter kunnen dan ooit tevoren.

Het Jaarcongres AI & Recruitment werd georganiseerd door Headfirst Group, Compagnon, Werf& en 8vance.

Dit verslag verscheen eerder op de site van Compagnon en in de nieuwsbrief HR Monitor

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Recruitment: AI is geen tool, AI is de basis

Visma neemt Belgisch HR-tech bedrijf Syntegro over

Visma vergroot met de overname van Syntegro zijn positie in de Belgische markt van technologie voor workforce management, terwijl Syntegro zijn groeiambities naar de Nederlandse en Europese markt onderstreept.

Syntegro werd in 2007 opgericht door vier ingenieurs met een ondernemersdroom. Met samen zo’n 80 jaar ervaring ontwikkelden ze een SaaS-oplossing voor workforce management. Sinds ze vijf jaar geleden de steun kregen van een nieuwe aandeelhouder en er een nieuwe Managing Director werd aangetrokken, is Syntegro snel gegroeid. Zo steeg het aantal werknemers van tien naar vijftig en werd de omzet verzesvoudigd. Vandaag bedient Syntegro ongeveer 700 klanten met 20 tot 40.000 werknemers. Het gaat voornamelijk om grote bedrijven – 80% heeft minstens 250 medewerkers.

Volledig op maat configureerbaar

De snelle groei van Syntegro in de afgelopen vijf jaar heeft ook te maken met de evoluties in de markt. In alle segmenten is de populariteit van SaaS-oplossingen toegenomen. Wat Syntegro zo bijzonder maakt, is de flexibiliteit van de oplossing. De specialisten van Syntegro configureren het softwarepakket volledig op maat van de klant zonder te programmeren.

Op die manier evolueert de oplossing mee met elk bedrijf en met de wetgeving, waardoor de tool toekomstgericht is en klanten voor een langere periode gebeiteld zitten.

Referentie in België en Nederland

Om klanten zo goed mogelijk te begeleiden, heeft Syntegro de voorbije jaren vooral geïnvesteerd in consultants en de organisatie rond de oplossing. Dankzij de overname door Visma kan Syntegro een volgende stap zetten. Voor de bestaande klanten van het bedrijf verandert er niets. De bedrijfsnaam, de producten en alle overeenkomsten blijven behouden. Wel kan Syntegro als onderdeel van de Visma-groep een beroep doen op de expertise in het ecosysteem van Visma.

Frank_de_WeserFrank De Weser, Managing Director van Syntegro: “Op de Belgische markt is Syntegro de referentie geworden op het gebied van workforce management-oplossingen. Ook in Nederland zijn we al geruime tijd aan het opkomen. Dankzij Visma zullen we onze internationale groei nu nog meer kunnen versnellen.”

Mikael Westöö, Chairman of the Board bij Visma: “In een snel veranderende economie met nijpende personeelstekorten moeten bedrijven het volle potentieel van hun personeel kunnen benutten. Daardoor zien we een stijgende vraag naar workforce management oplossingen die het optimaal inzetten van personeel binnen de nieuwe manier van werken faciliteren. Met de overname van Syntegro vergroot Visma zijn HR-workforce management portefeuille en zet het een belangrijke stap om zijn positie in deze markt te versterken.”

Geplaatst in Branche, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Visma neemt Belgisch HR-tech bedrijf Syntegro over