Maandelijkse archieven: mei 2024

Hoe HR Analytics een revolutie teweegbrengt in talentmanagement en organisatiestrategie

HR Analytics is een datagestuurde aanpak die helpt trends op het gebied van personeel te begrijpen, strategische beslissingen te nemen en een meer inclusief, betrokken en succesvol personeelsbestand op te bouwen. Dit zorgt nu voor een revolutie in HR.

De opkomst van HR Analytics markeert een enorme verschuiving in HR. Het is een game-changer die HR van onderbuikgevoel naar datagestuurde besluitvorming brengt. Deze krachtige aanpak maakt gebruik van data om trends in het personeelsbestand te begrijpen, erop te anticiperen en erop te reageren, HR-strategieën vorm te geven en bredere organisatorische beslissingen te beïnvloeden.

Zoals Dawn Klinghoffer, een leidende stem op het gebied van people analytics bij Microsoft, benadrukt, is de afhankelijkheid van analytics enorm gestegen, vooral na de pandemie. Het onderstreept de cruciale rol van het focussen op medewerkers in uitdagende tijden. HR Analytics biedt bruikbare informatie, waardoor HR een krachtige visie krijgt om de werknemerservaring te verbeteren en strategische talentbeslissingen te stimuleren.

De evolutie en het belang van HR Analytics

HR Analytics heeft een lange weg afgelegd en is geëvolueerd van eenvoudige rapportage naar een geavanceerde analytische tool die strategische besluitvorming ondersteunt.

Deze evolutie blijkt duidelijk uit het onderzoek van Insight222, waaruit blijkt dat de omvang van people analytics-teams tussen 2020 en 2023 met 43% is toegenomen. Deze groei weerspiegelt het groeiende belang van datagestuurde inzichten bij het creëren van een positieve employee experience. De pandemie fungeerde als katalysator en benadrukte de cruciale rol van HR Analytics bij het omgaan met ongekende uitdagingen.

HR Analytics biedt een solide basis voor weloverwogen, strategische beslissingen op het gebied van talentmanagement. Deze verschuiving van intuïtie naar datagestuurde HR-praktijken is een cruciale ontwikkeling die organisaties in staat stelt de kracht van analytics te benutten om betekenisvolle veranderingen te bewerkstelligen.

De belangrijkste impactgebieden

HR Analytics heeft een aanzienlijke impact op diversiteitsbeleid. Het transformeert het van een getallenspel naar een strategische aanpak gericht op het meten en verbeteren van de organisatiecultuur.

Geavanceerde analyses verdiepen zich in de emotionele en culturele structuur van de werkplek. Dit maakt het mogelijk om verschillen te identificeren en een meer inclusieve omgeving te bevorderen.

Op het gebied van luisteren naar medewerkers worden traditionele enquêtes vervangen door geavanceerde analyses zoals tekst- en stemsentimentanalyse. Deze verschuiving biedt een dieper inzicht in de ervaringen van medewerkers, waardoor organisaties problemen proactief kunnen aanpakken en de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers kunnen vergroten.

Bovendien zorgen voorspellende analyses voor een revolutie in retentiestrategieën. Het identificeren van potentiële vertrekrisico’s, maakt het voor HR mogelijk om proactief te reageren bij risicovolle werknemers. Deze belangrijke gebieden onderstrepen de transformerende kracht van HR Analytics bij het creëren van een meer inclusief, betrokken en stabiel personeelsbestand.

Toekomstige trends in HR Analytics

De toekomst van HR Analytics zit boordevol baanbrekende ontwikkelingen, met een focus op voorspellende en prescriptieve analyses. Deze ontwikkelingen beloven de strategische rol van HR binnen organisaties verder te versterken.

Zoals Alex Browne van Nestlé suggereert, vereist de veranderende dynamiek van het personeelsbestand, de werkplek en het werk zelf een meer aanpasbare benadering van de personeelsplanning.

Voorspellende analyses zullen een cruciale rol spelen bij het voorspellen van de behoeften aan talent en het identificeren van lacunes in vaardigheden. Hierdoor kunnen organisaties de marktvraag voorblijven.

Bovendien onderstreept de verschuiving naar een op vaardigheden gebaseerde aanpak bij strategische personeelsplanning het belang van het inzetten van data om talentstrategieën af te stemmen op toekomstige bedrijfsdoelstellingen.

HR Analytics implementeren

De reis naar de implementatie van HR Analytics verloopt niet zonder hindernissen. Voor organisaties die deze uitdagingen het hoofd willen bieden, is het potentieel voor transformatie echter enorm.

Een belangrijke uitdaging is het integreren van gegevens uit ongelijksoortige bronnen, wat de creatie van een samenhangend analytisch raamwerk kan belemmeren. Gelukkig bieden diverse platforms hier een oplossing voor, waardoor naadloze data-integratie en -analyse mogelijk wordt.

Een andere uitdaging ligt bij de vaardigheden binnen de HR-teams. De verschuiving naar datagestuurde besluitvorming vereist een mix van HR-expertise en analytische vaardigheden. Investeren in opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s en het benutten van leerlingplaatsen kunnen HR-professionals uitrusten met de nodige vaardigheden.

Bovendien is het waarborgen van de gegevensbeveiliging van het allergrootste belang. Robuuste beveiligingsmaatregelen zijn essentieel om gevoelige werknemersinformatie te beschermen.

HR Analytics overstijgt traditionele HR-praktijken en biedt een strategisch perspectief waarmee organisaties door de complexiteit van talentmanagement kunnen navigeren. Door gebruik te maken van datagestuurde inzichten zijn HR-leiders in staat weloverwogen beslissingen te nemen, betekenisvolle veranderingen te bewerkstelligen en een concurrentievoordeel op de talentmarkt veilig te stellen.

Dit is een vertaling van het artikel Embracing the future: how HR Analytics is revolutionizing talent management and organizational strategy op de website van HRD Connect. 

Geplaatst in Implementeren, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Hoe HR Analytics een revolutie teweegbrengt in talentmanagement en organisatiestrategie

Meer zicht op de HRTech-volwassenheid van je organisatie

“HRTech krijgt een steeds belangrijkere rol in organisaties”, zegt Thomas Vos, HRTech-expert en partner bij Crowe Foederer: “Er is in de markt een toenemend bewustzijn dat technologie op allerlei terreinen kan helpen, denk maar aan het binnenhalen en ontwikkelen van talent. Tech wordt steeds vaker ingezet rondom issues als het re-skillen en opleiden van mensen. In deze tijd van schaarste zijn dat natuurlijk enorm belangrijke issues en HRTech kan daar een katalysator in zijn. Vanwege dat strategische belang zie je dat er meer aandacht en geld komt om met HRTech aan de slag te gaan. En ook geavanceerde toepassingen op het gebied van data en business cases rondom AI ontwikkelen zich in rap tempo.”

Snelle veranderingen

Worden organisaties ook nerveus van die snelle veranderingen?

“Ik zie niet echt dat ze nerveus worden. Ik zie vooral enthousiasme en veel verschillende initiatieven. Organisaties willen het echt omarmen, maar de ‘hoe’-vraag bestaat nog wel. We moeten de ontwikkeling nog doormaken van de probeer-fase naar een gedegen strategie en visie op het gebied van HRTech, data en het gebruik en toepassing van AI.”

We moeten de ontwikkeling nog doormaken van de probeer-fase naar een gedegen strategie en visie

Je hebt meegewerkt aan het HRTech-volwassenheidsmodel dat door Crowe Foederer en HRTechReview is ontwikkeld, en je gaat dat ook bespreken in je workshop. Gebruik je dat model al in je eigen werkpraktijk?

“Jazeker. Ik adviseer organisaties bij de keuze, implementatie en optimalisatie van HRTech en ik heb het volwassenheidsmodel al veelvuldig gebruikt om te kijken waar organisaties staan in hun eigen volwassenheid. We gebruiken het model dan om te kijken ‘waar staan we nu, en waar willen we naartoe’.  Dat is heel waardevol, want het geeft ook aan welke stappen je moet zetten. Stel bijvoorbeeld dat de processen op orde zijn, maar aan de teamkant is nog te weinig kennis, of de datakant is onvoldoende ontwikkeld, dan kun je duiden met welke thema’s je intern een slag moet maken. Organisaties kunnen het volwassenheidsmodel echt als roadmap gebruiken. En dat werkt zowel bij kleine als bij grotere organisaties.

Jij geeft vaak advies aan middelgrote organisaties. Wat zijn in dat segment de grootste uitdagingen?

“Die uitdagingen zitten vooral aan de team- en datakant. Je ziet vaak dat ze aan de slag willen met data en AI en de verdere inrichting van systemen, maar de technische kennis is nog minder ontwikkeld. Bij grote corporates werken gespecialiseerde HRTech-consultants vaak intern; minder grote organisaties hebben die expertise niet in huis. Vaak wordt het bij HR gbelegd. Dat is niet per se verkeerd, maar het is dan wel belangrijk dat ze goede partners om zich heen verzamelen.”

Transformatiekracht

Wat zijn jouw verwachtingen met betrekking tot de ontwikkelingen van de markt op het gebied van HRTech-volwassenheid?

“Het tempo waarin de markt volwassener wordt zal vooral worden bepaald door transformatiekracht en het zal versneld worden door demografische ontwikkelingen. De jongere generatie die is opgegroeid in een digitale wereld adopteert technologische innovaties sneller en die generatie gaat steeds meer de arbeidsmarkt domineren.

Een andere factor die het tempo zal bepalen is het hele change management-vraagstuk. Technologie alleen is niet genoeg. Naast de tech-oplossingen zelf zijn ook de processen, het team en de User Experience belangrijk. Uiteindelijk is de grote vraag of de mensen ook echt met die nieuwe tools en oplossingen gaan werken. Dat gaat dus echt om organisatieverandering en adoptie van de nieuwe werkwijze.

Samensmelting HRTech en WorkTech

Als het om de richting van de ontwikkelingen gaat verwacht ik dat we steeds meer een samensmelting gaan zien tussen HRTech en WorkTech, tussen HR-oplossingen en samenwerkingsoplossingen. Ik denk dat die dingen steeds meer gaan versmelten en daar zie ik ook de kracht van tech; die versmelting kan tot veel meer efficiency leiden. Denk bijvoorbeeld aan hybride werken en softwareoplossingen die koppelingen tussen HR-tools en Teams mogelijk maken.”

Jij gaat samen met de NVP een workshop geven over HRTech-volwassenheid en het HRTech-volwassenheidsmodel dat Crowe en HRTechReview samen hebben ontwikkeld. Waarom moeten mensen die workshop volgen?

“Het lijkt me heel mooi om samen met de deelnemers aan de workshop te kijken hoe het gesteld is met de volwassenheid binnen hun organisatie. We kunnen gaan duiden hoe je het model kunt gebruiken en hoe je het in je eigen organisatie kunt plotten. Op die manier krijg je een beter zicht op de vraag waar je nu staat en welke stappen je concreet kunt gaan zetten om je organisatie volwassener te maken.”

Geplaatst in Beheren, Branche, Implementeren | Tags , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Meer zicht op de HRTech-volwassenheid van je organisatie

Moritz Kothe benoemd tot CEO van Tellent

Moritz Kothe is aangesteld als de nieuwe CEO van Tellent, een Europees bedrijf gespecialiseerd in HR-technologie voor mkb-bedrijven. Kothe volgt Robbert Flipsen op en zal zich richten op duurzame groei en de verdere ontwikkeling van het bedrijf.

Kothe brengt uitgebreide managementervaring mee uit eerdere functies bij het Duitse banenplatform Xing (nu New Work SE) en werkgeversvergelijker Kununu.

Oprichter Perry Oostdam blijft betrokken als voorzitter van het bestuur om de overgang te begeleiden. 

Duurzame groeidoelstellingen

Kothe’s missie is om de strategie van Tellent te ontwikkelen met een focus op klantbehoeften en partnerschap, om zo wederzijds succes te waarborgen. “Ik ben blij om bij Tellent te komen werken, met de zeer getalenteerde teams in Amsterdam, Parijs en Poznan. Samen zullen we de positie van het bedrijf als Europese leider op het gebied van HR-technologie versterken”, aldus Kothe.

 

Geplaatst in Branche | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Moritz Kothe benoemd tot CEO van Tellent

CX Revolutie, hoe Customer Experience Professionals Transformeren

Dit artikel is geschreven door Leon Bosma, Senior Consultant bij Kyden

Drie valkuilen en 5 sleutels voor succesvolle CX transformatie

Ik kwam laatst een tof boek tegen, Punk CX. Daarin schrijft Adrian Swinsco hoe Customer Experience als vakgebied begint steeds meer te lijken op progressive rock uit de jaren 1970. Steeds technischer, grootser, breedsprakiger en veelal niet meer zo gefocust op hun publiek, verdwalend in de eigen navel. Maar te midden van deze complexiteit en overdaad is er een groeiende noodzaak voor een radicale heroverweging. Als Customer Experience Professional ben je namelijk niet langer alleen de evangelist van klantbeleving; je bent ook een veranderaar, een architect van klantgerichte transformatie. Maar hoe bereik je dat? Hoe word je de spil van verandering in een organisatie waarin klantbeleving centraal staat? Een aantal weken terug spraken we hierover tijdens het event: “CX Revolutie – breng je organisatie in beweging”, met 70 CX professionals. We leerden van elkaar over de grootste valkuilen en sleutels tot succesvolle CX transformatie. Reden om die inzichten en beelden eens op te schrijven en te delen.

De drie grote valkuilen van klantgerichte transformaties

Disconnect met de business

Het is verleidelijk om je te focussen op CX zonder de bredere bedrijfsdoelen in het oog te houden. Zeker in de beginfase is het prima om als ‘een ‘evangelist’ CX op de kaart te zetten. Later in de transformatie gaat dat je tegenwerken. CX en ‘de business’ lijken als van verschillende planeten, met andere prioriteiten en taal. Een succesvolle CX-strategie moet naadloos aansluiten bij de kernactiviteiten van het bedrijf. Maar hoe bereik je dat? Een van onze transformatiesleutels is: Het begint met het durven vertragen om te kunnen versnellen (transformatiesleutel 1). Soms is het nodig om een stap terug te doen en te reflecteren voordat je vooruit kunt. Binnen veel transformaties doen we dit door middel van een CX volwassenheidsanalyse. Die helpt je als veranderaar om diepgaander inzicht te krijgen en betere beslissingen nemen voor de lange termijn. Daarnaast is het essentieel om te leren vanuit verschillende perspectieven (transformatiesleutel 2). Het omarmen van diverse invalshoeken en samenwerken met verschillende belanghebbenden binnen de organisatie kan leiden tot een meer holistische benadering van CX-transformatie. Vaak betekent dat dat je goed moet luisteren naar de perspectieven, welke taal gebruiken zij, wat zorgt voor weerstand en waarmee breng je hen in beweging? Een klantgerichte transformatie gaat alleen werken als je anderen weet te mobiliseren. Daarvoor is coalitievorming essentieel, verenig je om gezamenlijk begrip van de uitdagingen en verbind daarin qua taal.

Navelstaren op CX middelen

Het gebruik van CX-tools en – technologieën is belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van het begrijpen van de echte behoeften en verwachtingen van de jouw organisatie om klantgerichtere dienstverlening te kunnen ontwerpen. Het is verleidelijk om te blijven staren naar de nieuwste gadgets en tools, maar om effectieve verandering teweeg te brengen, moeten we dieper graven. Transformeren is meer dan alleen het inzetten van een hamer en spijker (transformatiesleutel 3). Het vereist een focus op zowel de zichtbare als de onderliggende culturele en organisatorische dynamiek. Hoe wil je dat jouw organisatie de CX middelen en tools kan gaan gebruiken om écht impact te hebben op de dienstverlening. Door de diepere lagen van verandering te begrijpen, kunnen we hulpmiddelen realiseren die het verbeteren, veranderen en vernieuwen gericht ondersteunen. Een middel mét en niet zonder duidelijk doel.

Scaling impact is hard

Het start met een eerste project en kleine successen, maar het kan moeilijk zijn om de impact van CX-initiatieven op te schalen. Dat vereist een doordachte aanpak en strategie om ervoor te zorgen dat positieve veranderingen in de hele organisatie worden gevoeld. Maar hoe kunnen we dit bereiken? Het schalen van de impact van CX is als een reis.

Binnen deze reis is een mensgerichte aanpak is cruciaal (transformatiesleutel 4). Mensen vormen de kern van elke transformatie, en daarom is het essentieel om te investeren in open communicatie, empathie en betrokkenheid. Zo houd je voeling bij waar het knelt en wat er nodig is om versnelling aan te brengen in je klantgerichte beweging. Bovendien is het belangrijk om de prikkels in lijn te brengen met de gewenste situatie (transformatiesleutel 5). Door incentives en beloningen te ontwerpen die gewenst gedrag en attitudes stimuleren, kunnen we ervoor zorgen dat de hele organisatie zich inzet voor de doelstellingen van de CX-transformatie. Maak meetbaar duidelijk hoe CX bijdraagt aan concrete business resultaten dat helpt mensen om het gewenste gedrag te laten vertonen.

Vijf Sleutels voor Transformatie

  1. Durf te vertragen om te kunnen versnellen
  2. Leer vanuit verschillende perspectieven
  3. Transformeren is meer dan een hamer en spijker
  4. Kies voor een mensgerichte aanpak
  5. Verander de prikkels in lijn met de gewenste situatie

Kortom tijd om te gaan ROCKEN als veranderaar, niet moeilijke progressie rock, maar punk rock. Simpel to the point. Dat brengt het publiek in beweging. Als Customer Experience Professional ben jij de sleutel tot het ontgrendelen van het potentieel van CX en het leiden van de organisatie naar klantgerichtheid. Als Kyden stomen wij mensen klaar voor verandering en maken organisaties elke dag klantgerichter. Dat doen we door de veranderkracht van individuen, teams, organisaties te activeren.

Geplaatst in Gebruiken, Implementeren | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor CX Revolutie, hoe Customer Experience Professionals Transformeren

Acture biedt met Evermood verzuimpreventie bij psychische klachten

In de krappe arbeidsmarkt is verzuimpreventie onmisbaar voor gezonde bedrijfsvoering. Steeds vaker ontstaat verzuim door psychische klachten. Als je je been breekt, zoek je meteen hulp. Bij stress is dat ingewikkelder. Online informatie en hulp bij psychische klachten werkt preventief. Het van origine Duitse Evermood speelt hierop in. Het werd in september 2023 overgenomen door Acture, private uitvoerder van sociale zekerheid. Acture bedient ook veel klanten in de uitzendsector die ‘eigenrisicodrager’ zijn voor de Ziektewet.

Netwerkbijeenkomst op landgoed Mariënwaerdt

Op dinsdag 16 april jl. presenteerde Acture aan klanten de mogelijkheden van Evermood. HR-managers en CEO’s uit het bedrijfsleven, inclusief de uitzendbranche, waren hiervoor uitgenodigd op landgoed Mariënwaerdt. Een levendige en boeiende netwerkbijeenkomst.

Maudie Derks, CEO van Acture Groep en Annabelle Hagoort, Algemeen Directeur van Acture vertelden waarom de online tools van Evermood effectief zijn en hoe het platform werkt. De jonge Duitse ondernemer Lara von Petersdorff, mede-oprichter en CEO van Evermood, lichtte toe waarom zij het platform samen met haar partner Marvin Homburg in 2019 is gestart.

‘Hoe kan ik mezelf verder helpen?’

“Het begon voor mij met een persoonlijke ervaring,” vertelt Von Petersdorff. “Ik werkte als trainee op een consultancybureau en werd slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Ik voelde me enorm gestrest maar kreeg geen steun van het management. Waar kon ik informatie vinden, hoe kon ik mezelf helpen? Mijn ervaring viel samen met de Me Too-beweging, waarbij vrouwen protesteerden tegen misbruik in de werkomgeving. Daardoor wist ik: ik ben niet de enige die zoiets meemaakt.”

Gemaakt in overleg met de markt

Ze kwam op het idee om met haar zakelijke partner een informatietool te maken voor
bedrijven en werkenden. Ze belden bedrijven over hun product. Geïnteresseerde klanten gaven aan dat hun oplossing waardevoller werd als die ook hulp bood bij andere oorzaken van psychische klachten. Zo groeide Evermood in nauw overleg tussen de makers en de klanten in vijf jaar uit tot een platform dat mentale gezondheid op de werkplek preventief aanpakt. Evermood werd in Duitsland gekozen tot HR-startup van het jaar 2022. Inmiddels maken honderden organisaties in Duitsland er gebruik van.

Snel en laagdrempelig info, tips en praktische hulp

“Het helpt wanneer je als werkende snel online kunt checken of je in de gevarenzone zit met je klachten. Zo weet je of je een coach nodig hebt of voorlopig verder kunt met nuttige tips. Alle info is kort en toegankelijk vormgegeven in video’s en checklijsten. Je hoeft er niet op naam voor te zijn ingelogd. Ook managers kunnen er tips vinden, bijvoorbeeld voor conflicthantering op de werkvloer. Op macroniveau kunnen werkgevers op grond van de meest gecheckte informatie analyseren welke thema’s in hun organisatie extra aandacht verdienen,” vertelt Von Petersdorff.

Informatiein eigen taal en cultuur, ook op maat voor uitzenders

Maudie-Derks-300x297.jpg

In de afgelopen maanden heeft Acture alle informatie en video’s in het Nederlands vertaald en vormgegeven op een manier die past bij onze cultuur. “Medewerkers krijgen eenvoudig en snel toegang tot professioneel advies,” vertelt Maudi Derks (zie foto). “Onze coaches geven anoniem en flexibel advies, via video, telefoon of chat. We blijven het platform verder ontwikkelen; voor de uitzendbranche kunnen we tools en informatie maken passend bij de vragen en thema’s van diverse groepen uitzendkrachten, waaronder arbeidsmigranten.”

Begrijpelijk en behapbaar

Evermood geeft medewerkers toegang tot een voortdurend groeiende mediabibliotheek met artikelen, video’s, oefeningen en 1-op-1 professioneel advies en coaching over persoonlijke en gezondheidsonderwerpen. Medewerkers worden begeleid bij voor hen soms complexe onderwerpen zoals levensonderhoud, pesten, stress, zwangerschap, financiën, rouw en conflict. Ook managers kunnen hier tips vinden, die hen hands-on helpen om hun teams te begeleiden, waar nodig. Daardoor worden grote problemen behapbaar, begrijpelijk en oplosbaar.

Uitval voorkomen

In een rondje tijdens de netwerkbijeenkomst werd al snel duidelijk dat de problematiek wordt herkend, ook door detacheerders. “Starters op de arbeidsmarkt hebben de neiging om zichzelf te overvragen. Juist deze mensen, die vaak in cruciale functies zitten, wil je aan het werk houden. Als ze uitvallen zijn ze maanden uit de running. Dat moet je zien te voorkomen.”

Dit artikel is geschreven door Hinke Wever.

 

Geplaatst in Branche, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Acture biedt met Evermood verzuimpreventie bij psychische klachten