"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Bersin: ‘Richt je op vaardigheden van de toekomst terwijl economie vertraagt’

We hebben te maken met een stilliggende economie en een tekort aan arbeidskrachten. Volgens HR-goeroe Josh Bersin moeten we deze periode gebruiken om te investeren in personeel. En in het bijzonder in de vaardigheden van de toekomst.

In Nederland ligt de werkloosheid met 3,6% ver onder de kraptegrens van 5%, vertelt arbeidsmarkteconoom Wim Davidse. En de krapte wordt alleen nog maar erger, nu de vergrijzing waar al jaren over gesproken wordt echt op gang komt. En dit geldt niet alleen voor ons eigen land. Josh Bersin zegt over de situatie in Amerika dat ze “met een langdurig tekort aan arbeidskrachten leven”.

Naast de lage werkloosheidscijfers zien we in Nederland een platliggende economie. “De afgelopen 1,5 jaar hebben we een complete stagnatie van de economie gehad”, aldus Davidse. “Toch groeide de werkgelegenheid gewoon door. Die combinatie van een stilliggende economie in combinatie met een krappe arbeidsmarkt heb ik nog niet eerder gezien.” 

Momenteel zien we het aantal openstaande vacatures een klein beetje teruglopen. Maar dat is nog geen reden voor een feestje. “Ik noem dit de pauze op de arbeidsmarkt,” zegt Davidse, “het oog van de storm op de arbeidsmarkt.”

Investeren in mensen

We blijven dus te maken houden met een tekort aan werknemers. “Uiteindelijk zal de waarde van mensen als ‘een waardevolle asset’ blijven bestaan”, zegt Bersin. Het is daarom belangrijk om te blijven investeren in personeel. Bersin: “Als je stopt met investeren in je mensen, stoppen ze er gewoon mee of gaan ze ergens anders heen.”

Vaardigheden van de toekomst

De grootste set vaardigheden die we volgens Bersin nodig hebben, is het vermogen om verandering teweeg te brengen. Die specifieke vaardigheid is vrij complex. Maar als organisatie heb je mensen nodig die verandering kunnen aanjagen, leiden, inspireren en creëren. Bersin: “Maak je niet te veel zorgen over economische cijfers. We leven in een periode waarin de economische waarde van elk individu binnen je bedrijf enorm stijgt. Investeer in je mensen en in jezelf, en je zult het prima doen als de economie verandert.”

Dit artikel is gedeeltelijk gebaseerd op een artikel op de website van Josh Bersin

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *