"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Europese HRTech-bedrijven aantrekkelijk voor Amerikaanse kopers

Waar Amerikaanse kopers voorheen vooral keken naar overname- en investeringsmogelijkheden op de Amerikaanse markt, zien we in Q2 van 2024 dat zij interesse hebben voor de Europese HRTech-markt.

Dit blijkt uit een rapport van Venero Capital Advisors over de ontwikkelingen op de HRTech-markt in het tweede kwartaal van 2024. 

In het tweede kwartaal van dit jaar waren er wereldwijd 100 fusies en overnames. Dit is het op één na hoogste aantal per kwartaal in bijna 2 jaar tijd. In continentaal Europa waren er 26 transacties, waarvan één in Nederland. 

Georgios Markakis, managing partner bij Venero Capital Advisors, zegt in een interview met Unleash, dat er dit kwartaal een trend zichtbaar was van Amerikaanse kopers die naar Europese bedrijven kijken voor aantrekkelijke overname- en investeringsmogelijkheden. Deze kopers richtten zich voorheen uitsluitend op de Amerikaanse markt, maar nu kijken ze duidelijk naar Europa.

Zo nam het Amerikaanse bedrijf Bullhorn het in Amsterdam gevestigde Textkernel over. Ook de overname van SkyHive door Cornerstone noemt Markakis opmerkelijk. Met deze overname investeert Cornerstone in een op skills gerichte toekomst van werk. 

De meeste transacties waren in het segment van talent acquisitie. Dit segment is consequent het meest actieve WorkTech-segment, wat wijst op nog steeds onopgeloste uitdagingen op het gebied van werving, de omvang van de markt en de constante innovatie.

Groeiende sector

De manier waarop mensen werken is de laatste jaren veranderd en blijft zich voortdurend ontwikkelen. Technologie heeft hier een grote invloed op. Dit biedt leveranciers van HRTech de kans om knelpunten waar HR tegenaan loopt aan te pakken. Daardoor is de HRtech-markt de afgelopen jaren enorm gegroeid. 

Venero Capital Advisors noemt in het rapport, naast een overzicht van fusies, overnames en investeringen, ook de vier belangrijkste trends in de sector. Dit zijn kunstmatige intelligentie, skills, workforce management en employee experience.

Kunstmatige intelligentie

Het is niet verrassend dat kunstmatige intelligentie één van de trends is in de markt van HRTech. AI wordt gebruikt bij het werven en aantrekken van talent, het ondersteunen van werknemers en voor HR-analyse en datagedreven besluitvorming. Bijvoorbeeld door het analyseren van patronen in werknemersgegevens om toekomstige trends te voorspellen, zoals verlooprisico’s, werknemersprestaties en de behoefte aan vaardigheidsontwikkeling.

Volgens Georgios Markakis, managing partner bij Venero Capital Advisors, overtreffen de verwachtingen van AI momenteel de realiteit, zo zegt hij in een interview met Unleash. Maar de grootste fout die leveranciers en HR-kopers kunnen maken, is aannemen dat de mogelijkheden van AI niet zullen verbeteren. AI gaat niet meer weg en zal alleen maar beter worden met de tijd.”

Hij zegt dat voor leveranciers het belangrijkste concurrentievoordeel de data zal zijn waarop AI zal worden getraind en bediend, niet het toevoegen van een generatieve AI-laag aan hun producten.

Skills

De tweede trend is de focus op skills. Voorbeelden van HRtech die hierop inspeelt zijn tools die helpen competentiekaders te ontwikkelen die de vaardigheden schetsen die vereist zijn voor verschillende rollen binnen een organisatie. Deze kaders helpen bij het identificeren van vaardigheidstekorten en het afstemmen van wervings- en ontwikkelingsinspanningen. Ook zijn er hulpmiddelen die een continue leerreis bieden door een combinatie van zowel langere trainingen als korte, gerichte leermodules waarmee werknemers snel aan de slag kunnen, vaak geïntegreerd in hun dagelijkse workflow. Daarnaast kan leren gepersonaliseerd worden met behulp van AI.

Workforce management

Met betrekking tot personeelsbeheer zien we geïntegreerde platforms die zijn bedoeld om planning, salarisadministratie, communicatie, prestatiebeheer en zelfs werving te combineren in één systeem. Dit platform biedt een naadloze ervaring voor zowel managers als frontline werknemers. 

Op ander vlak wordt gebruikgemaakt van wearables die vitale functies, fysieke activiteit en omgevingsomstandigheden bewaken om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen.

Employee experience

De laatste trend die genoemd wordt is employee experience, een thema waar HR niet meer omheen kan. Op het gebied van onboarding zien we een groeiende interesse in digitale onboardingprocessen, om ervoor te zorgen dat nieuwe werknemers, ongeacht hun locatie, een soepele overgang naar hun rol hebben. 

Ook op het gebied van welzijn en gezondheid zien we in het kader van employee experience ontwikkelingen. Werkgevers kunnen middelen voor mentale gezondheid aanbieden, zoals meditatie of fitnesstracking. Dit bevordert het algehele welzijn van werknemers en helpt stress en burn-out te verminderen. Virtuele gezondheidsconsultaties stellen werknemers in staat om op afstand medische en psychologische ondersteuning te zoeken. 

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *