"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Het is tijd om opnieuw na te denken over leveranciersfinanciering van MSP/VMS

Om de prijs van diensten en technologieën correct mee te kunnen wegen in workforce sourcing-beslissingen, moet die expliciet genoemd worden, en niet verborgen worden in een obscuur leveranciersfinancieringsmodel. Dat vindt expert Cris Buningh, oprichter van consultancybureau B-CEPS. In deze bijdrage vertelt hij waarom.

Ik ben nooit fan geweest van leveranciersfinanciering, want ik ben ervan overtuigd dat het financieel gezien niet veel voorstelt, aangezien leveranciers de kosten altijd terug zullen verdienen in hun tarieven en prijsverhogingen. Ook verhult leveranciersfinanciering de kosten en vermindert het het vermogen om daar controle over te hebben voor de klant. 

De grootste drijfveer voor leveranciersfinanciering is vaak dat klantfinanciering de kosten explicieter maakt, als een aparte service die aan het bedrijf moet worden doorberekend. Het is makkelijker te verkopen wanneer de MSP/VMS-kosten verborgen zijn in de factuurtarieven. 

Het argument dat leveranciers ook profiteren van MSP- en VMS-diensten is absoluut waar, maar de efficiëntie die aan hen wordt geleverd rolt terug naar de klant in een competitief milieu door lagere tarieven en prijsverhogingen. 

Nieuwe ontwikkelingen pleiten voor klantfinanciering

Bij toekomstige Contingent Workforce /Total Workforce is het noodzakelijk om alle bronnen en werkenden in beeld te hebben, inclusief direct sourcing en talentenpools, Freelancer Management en Gig-platforms, SoW en Uitbestede Diensten. Met deze kanalen komen vaak nieuwe diensten en technologieën, zoals Managed Direct Sourcing (Livehire), platform sourcing (Fulcrum) en SoW-inkoop (Zivio, MatrixMM, Deployed) die niet perse worden geleverd door de MSP-aanbieder. 

In de SoW- en Outsourcing-werknemeromgeving wordt er een functionaliteit gebruikt om werkenden die geen werknemer zijn te volgen, zoals Profile Worker in de VMS of andere systemen als Utmost. Deze functionaliteit zit niet vast aan een financiële omzet, omdat de contracten zelf niet worden beheerd in de VMS en de werker-trackingdienst zal gefactureerd worden als een vergoeding per werker. Dit maakt het nog moeilijker om deze kosten door te berekenen aan SoW- en Outsourcing-leveranciers die toch al terughoudend waren om leveranciersfinanciering te accepteren.

Transparante kosten per kanaal

Om ervoor te zorgen dat de prijs van diensten en technologieën correct wordt geëvalueerd in workforce sourcing-beslissingen moet die expliciet genoemd worden en niet verborgen worden in een obscuur leveranciersfinancieringsmodel.

Ook zal op zijn tijd in Total Workforce het management van werknemers en mensen die niet in loondienst zijn samenkomen, en privé-talentenpools zullen hier een hybride vorm van zijn. Voor werknemers- en privé-talentenpools is leveranciersfinanciering geen optie. 

De snelle groei en fragmentatie van diensten en technologieën die gebruikt worden in Contingent Workforce-management, de bundeling met de Employee Workforce en de noodzaak om weloverwogen sourcing-beslissingen te maken gebaseerd op de transparante kosten per kanaal, maken het tijd om opnieuw na te denken over leveranciersfinancieringsmodellen. 

Dit is een vertaling van het artikel It is time to reconsider supplier funding for MSP/VMS op b-ceps.com. 

Cris Buningh heeft 25 jaar ervaring in de Professional Services, IT en External Workforce industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *