"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Event Skills in de kluseconomie met UWV, TNO en Rabobank

Verslag workshop Skills in de kluseconomie

Hoe kun je werkervaring aantonen met klussen die je hebt uitgevoerd via platformen? En hoe zorg je dat die skills leiden tot je volgende klus of baan? Die vragen stonden centraal tijdens de online workshop ‘skills in de kluseconomie’.

ontologyPlatformexpert Martijn Arets onderzoekt hoe reputatie- en transactiedata van klusplatformen kunnen bijdragen aan de positie van de werkende. Samen met zes ondernemers en zijn partners ontwikkelt hij momenteel een ‘digitaal cv’: het kluspaspoort. Het doel is dat platformwerkers hun opgedane ervaring kunnen exporteren en meenemen, zodat ze die reputatiedata kunnen gebruiken om sneller aan de slag te kunnen via andere platformen of werkgevers.

“Maar wat zegt het eigenlijk dat jij een klus hebt uitgevoerd?” zegt Arets. “De reputatiedata van platformwerkers is vrij beperkt: je weet hoeveel klussen zijn uitgevoerd en hoe de klant deze heeft gewaardeerd. Om deze data te verrijken, zou het waardevol zijn om de vaardigheden of skills die je hebt laten zien bij het uitvoeren van deze klus automatisch in kaart te brengen en mee te nemen in het digitale cv.”

Hoe kunnen we skills verbinden aan de klussen die zijn uitgevoerd? En hoe verbinden we die skills weer aan de volgende klus of baan? Die vragen stonden centraal tijdens een online workshop op 26 januari. Dat dit onderwerp belangrijk is voor veel verschillende instanties, bleek wel uit de diversiteit van de deelnemers. Platformondernemers, werkgevers, vakbonden, onderzoekers en publieke instanties dachten mee.

{cta_arena kop=”Dossier: Talent Marketplace” tekst=”Alle relevante informatie rond het concept ‘De Talent Marketplace’: artikelen, aanbieders, debinars en onze Talent Marketplace experts.” knop=”Bekijk het dossier” link=”https://www.hrtechreview.nl/talentmarketplace” plaatje=”uploads/blogimages/2021/Dossier Talent Marketplace Nieuwsbrief.gif” ctaclass=”cta_dossier”}

UWV en TNO ontwikkelen zelflerend systeem

Het UWV werkt samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO aan een zogenaamde ‘skills-ontologie’: een zelflerend systeem om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter te matchen. In België bestaat al zo’n systeem om skills aan beroepen te koppelen: CompetentBE. Op basis daarvan zijn de partijen bezig met een Nederlandse versie: CompetentNL.

Wat is het nut van zo’n systeem? Volgens onderzoeker Joost van Genabeek van TNO geven skills veel meer informatie dan diploma’s en werkervaring. “De werkervaring van een verkoper bij een multinational is heel anders dan die van een verkoper bij een klein bedrijf”, legt hij uit. “Een diploma geeft snel verouderde informatie, omdat je je ontwikkelt als professional.”

Skills ontologie TNO

Taakomschrijvingen en vacatureteksten zouden ook meer moeten gaan over kennis en vaardigheden, betoogt hij. “Iemands carrière in beeld brengen met skills heeft veel voordelen. Skills maken op groter detailniveau duidelijk wat nodig is om een taak uit te voeren. En je ziet beter welke vaardigheden jij als werkende moet ontwikkelen om de arbeidsmarkt bij te benen.”

Skills-paspoort

Over drie jaar moet CompetentNL af zijn. Dat systeem wordt ook de basis van een ander project van TNO: het ‘skills-paspoort’. Dat is een alternatief cv dat niet gebaseerd is op opleidingen, diploma’s en werkervaring maar op wat iemand echt kan. “Het idee is dat een werkende een eigen kluisje krijgt met daarin zijn skills, werkervaring en diploma’s”, vertelt Van Genabeek. “Hij kan gericht gegevens delen met potentiële werkgevers.”

TNO werkt samen met onder andere Rabobank, omdat de bank al een tijdje bezig is met een vergelijkbaar project: de zogenaamde ‘Career Wallet’ . Deze blockchain-app heeft hetzelfde doel als het skillspaspoort, namelijk bijdragen aan de arbeidsmobiliteit van werkend Nederland. Van Genabeek: “Het is handig om aan te sluiten om wat er al is. Bovendien wil Rabobank graag doorontwikkelen. Ze zien het belang van een paspoort op basis van skills in plaats van beroepen.”

Lees hier meer over het blockchain initiatief Velocity Network en de HR Podcast van Anne Doeser van de Rabobank.

Met het koppelen van skills aan taken ben je er nog niet, zegt Bas van de Haterd. Hij is adviseur over de invloed van technologie op werk. “In de techniek die nu gebouwd wordt is een skill 0 of 1, je kunt iets of je kunt het niet”, zegt hij. “Zo werkt de wereld niet. Dat ik kan fietsen, betekent niet dat ik de Tour de France kan rijden.”

Lees het hele verslag van het event op kluspaspoort.nl

 

Mark is HR projectleider en adviseur om te groeien naar Total Talent Management.