"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU
Dossier

Integraal SkillsPaspoort

ISP_Logo

Deze pagina is speciaal ingericht voor het programma om te komen tot een Integraal SkillsPaspoort. Je vindt hier nieuws en informatie over het programma.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

De laatste nieuwsbrief (september 2024) is hier te lezen.


2023: Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort

collage ISP-congres

“Het Skillspaspoort past in het idee dat we iedereen nodig hebben en dát past bij het idee dat het pas goed gaat met Nederland wanneer het goed gaat met iedereen.” Dat zei demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het in ontvangst nemen van het rapport ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’ op de gelijknamige conferentie in november 2023.

Heb je de conferentie gemist? Lees de terugblik.

Het rapport ‘Samen op weg naar een integraal skillspaspoort‘ bevat het tweede onderzoek naar concrete toepassing van wat inmiddels het Integraal Skillspaspoort (ISP) wordt genoemd.

Vele arbeidsmarktpartijen hebben meegewerkt aan dit onderzoeksprogramma gericht op alle krapte-sectoren en scholieren, studenten, werkenden en in het bijzonder ook niet-werkenden. In dit rapport worden bevindingen gepresenteerd van onder meer 21 toepassingen uit dit onderzoeksprogramma en wat EVC’s aan meerwaarde bieden voor de 24 bekeken skillsplatformen.

Wil je het rapport downloaden? Dat kan hier.


Jos SandersSkills Ambassade opgericht

“1 op de 3 werknemers heeft meer kennis en vaardigheden in huis dan hij/zij in de huidige functie inzet. Al jaren. Werkgevers roep ik daarom op om samen met werknemers éérst eens alles te gebruiken wat er al aan skills in huis is. Daarna kun je de arbeidsmarkt of het onderwijs altijd nog vragen om wat nieuws, maar dan weet je wel precies wat je nodig hebt”, aldus Jos Sanders, Lector ‘Human Capital Innovations’ aan de HAN UAS en senior research scientist bij TNO.

Hij vindt het Integraal Skills Paspoort belangrijk, immers iemand is veel meer dan (g)een diploma. “Een diploma is een prachtig bewijsstuk voor skills. Maar géén diploma is natuurlijk géén bewijsstuk voor het gebrek aan die skills.”

Sanders is – samen met het REACT project House of Skills 2.0 – initiatiefnemer van de Skills Ambassade: “De Skills Ambassade draagt met kennis(producten) bij aan een leven lang ontwikkelen en vrij(er) reizen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en tussen beiden. Een valide en betrouwbaar Skills Paspoort zou dat vrije reizen mogelijk kunnen maken”.

Lees meer over de Skills Ambassade in dit artikel.


2024: Samen Verder op Weg

Wat zijn de vervolgstappen op korte termijn in 2024 en op middellange termijn 2025-2030 om te komen tot een landelijke adoptie van het Integraal Skillspaspoort?

In 2024 gaat het ISP-project door met vier projectgroepen:

Onderzoek o.l.v. Jos Sanders en Mathilde Kuiper, waarbij vooral mbo- en hbo-instellingen naast TNO zullen deelnemen aan doorlopend onafhankelijk praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, vallend onder De Skills Ambassade  www.skillsambassade.nl en het SPRONG onderzoeksnetwerk Human Capital Innovaties voor Maatschappelijk Verdienvermogen (HCIMV). Lees meer over dit onderzoeksnetwerk in dit pdf-document.

Techniek o.l.v. Alexander van der Wall Bake (en een nog te benoemen projectmanager), gericht op opschaling van de skillswallet én aansluiting op de skillsplatformen. Daarin participeren ook de EVC-aanbieders en opleiders, omdat zij de formeel geaccrediteerde organisaties zijn die de skillswallet vullen.

Toepassing o.l.v. Niels Baay en Hans Cremer, waaraan vooral de regio’s en koepelorganisaties deelnemen. En waarvan de skillsplatformen en ook de skillstaal-partijen deel uitmaken, alsook opleiders en EVC-aanbieders. De ambitie is om in 2024 zo’n 100 toepassingen zichtbaar te maken in een nieuwe rapportage om de verdere uitrol van de ‘skillsbased aanpak’ te illustreren, ook in relatie tot LLO. Daarom is ook adoptie van de skillstaal bij opleiders van belang.

Cultural Change o.l.v. Kim Hooiveld, Michiel van der Vlist en Claudia Beemster, gericht op het creëren van awareness bij werkgevers, waarbij ook HR Consultancy- en Loopbaanbegeleiding-organisaties zullen deelnemen.

Wil je meedoen in 1 of meerdere projectgroepen?

Stuur dan een mail aan: j.j.cremer@hva.nl met vermelding van je teamvoorkeur.


Save the date: 4 november 2024

Op 4 november wordt in Amstelveen de tweede conferentie ‘Samen verder op weg naar een Integraal Skillspaspoort’ gehouden’, met name gericht op werkgevers in het MKB, alsook het Grootbedrijf om te laten zien dat een ‘skillsbased’ aanpak werkt bij bedrijven en organisaties die hen zijn voorgegaan.

Meld je nu alvast hier aan om één van de 350 gratis tickets te claimen! Het exacte programma volgt.