Maandelijkse archieven: oktober 2023

Lessons learned van ons eerste onderzoek naar gebruik planning- en roostersoftware in de zorg

Rocco_Agterberg_rond_2023We hadden een duidelijk doel met dit onderzoek. Door inzichtelijk te maken hoe de software op dit moment gebruikt wordt en waar de voornaamste worstelingen en uitdagingen zitten, kunnen we een scherper beeld creëren van de stappen die we kunnen zetten. En op basis van die kennis, kunnen we gezamenlijk werken aan een grotere volwassenheid van de markt en een efficiënter gebruik van de software. Ik ben erg blij met het grote aantal positieve reacties; dat bevestigt wat mij betreft dat de waarde van het onderzoek in de markt breed wordt onderkend.

Software scoort een voldoende

Wat zijn nu de voornaamste bevindingen? Ik zet een aantal conclusies op een rijtje. We vroegen de deelnemers aan het onderzoek allereerst een rapportcijfer te geven voor de algemene tevredenheid met de software. Gemiddeld kreeg de software van de respondenten een 6,9. Ofwel: een voldoende, die ruimte biedt voor verbetering.

Gemiddeld kreeg de software een 6,9: een voldoende, die ruimte biedt voor verbetering

Top 5 verbeterpunten

We vroegen ook waar de voornaamste verbeterpunten liggen. Dit leverde de volgende Top 5 op:

  1. Gebruikersondersteuning en gemak
  2. Overzicht
  3. Grotere snelheid bij leveranciers bij het beantwoorden van vragen
  4. Meer functionaliteiten
  5. Zelf aanpassingen kunnen doen

Als het om de gebruikersvriendelijkheid gaat, geeft driekwart van de respondenten aan tevreden te zijn; van die groep is 20 procent zelfs zeer tevreden. Een klein aantal respondenten is ontevreden (10 procent) of zeer ontevreden (5 procent).

Minder handelingen

Op de vraag waar mensen verbetermogelijkheden zien werd onder meer geantwoord: ‘Het verminderen van het aantal handelingen’ en ‘Een totaaloverzicht bieden van informatie, bijvoorbeeld van uren en verlof, door betere filters’.

Ook over de performance van de software zijn de meeste gebruikers positief. 41 procent laat weten tevreden te zijn en 22 procent is zeer tevreden. Eén op de vijf respondenten is ontevreden of zeer ontevreden.

Gevraagd naar verbetermogelijkheden werd de snelheid van de software het meest genoemd. ‘Rapporten draaien traag’ en ‘het systeem loopt vast en is erg langzaam’, waren enkele observaties. Een andere respondent noemde als verbeterpunt ‘meer tijd om de performance te optimaliseren’.


Planbizz over gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware in de de zorgDit zijn slechts enkele uitkomsten. Download voor de andere resultaten het volledige gebruikerstevredenheidsonderzoek 2023.


Proactiever werken aan kennis

Wat leert dit rapport ons? Zoals gezegd: we zijn goed bezig, maar er is ruimte voor verbetering. Op welke manier kunnen we aan die verbetering werken? Ik ben ervan overtuigd dat het in de kern draait om gebruikersondersteuning. Wat mij betreft ligt er een duidelijke verbeterkans als we veel proactiever gaan werken aan kennis van de software én aan gebruikersondersteuning. Het gaat er dan om dat je weet wat er bij je gebruikers speelt, wat hun wensen zijn en waar ze tegenaan lopen.

De eindverantwoordelijke voor het oppakken van die proactieve rol is de functioneel beheerder. Hij of zij is de belangrijkste schakel tussen gebruikers en belanghebbenden enerzijds en de software anderzijds. Hij of zij zou zich heel actief moeten profileren in de organisatie en veel het contact moeten zoeken met gebruikers en belanghebbenden.

Goede gebruikersondersteuning

Dat kan op allerlei manieren. Denk aan periodiek overleg met hen om vragen te beantwoorden, aan heldere en duidelijke informatie verschaffen, bijvoorbeeld via intranet, of aan een introductietraining van nieuwe medewerkers geven. Uiteindelijk draait het erom dat je als functioneel beheerder zichtbaar bent, en dat je collega’s in de organisatie weten dat je er bent om een luisterend oor te bieden en advies te geven bij problemen en behoeften.

Bottom line is wat mij betreft: bij succesvol gebruik van planning- en roostersoftware is de software zelf secundair; primair gaat het om een goede gebruikersondersteuning.

Uiteindelijk is de software zelf secundair; primair gaat het om een goede gebruikersondersteuning

Voor ons vanuit Planbizz is dit onderzoek geen eenmalige exercitie. Wij gaan de komende periode thematafels organiseren waar we samen met vertegenwoordigers van diverse organisaties ervaringen gaan delen en gaan leren van elkaar. Met alleen inzicht ben je er immers niet, je moet gaan kijken naar concrete stappen.

Heb je belangstelling voor deelname aan een van de thematafels? Laat het me weten via rocco@planbizz.nl

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Lessons learned van ons eerste onderzoek naar gebruik planning- en roostersoftware in de zorg

Trailblazers die AI in HR omverblazen volgens Josh Bersin bij UNLEASH World 2023

De opening keynote bij UNLEASH was gereserveerd voor, hoe kan het ook anders, HR- en HRTech-guru Josh Bersin. En uiteraard kon zijn presentatie over niets anders gaan dan de impact van AI voor HR, want AI is het topic waar het dit jaar over gaat, door de doorbraak van ‘generative AI’, zoals ChatGPT en Bard (Google). Bersin ziet een aantal grote ‘trailblazer’ tech-aanbieders die met de hulp van AI een volgende generatie HRTech-tools opleveren.

Bersin op Unleash 2023

De keukenla van Bersin

Voor we de AI in duiken eerst even een ‘reality check of HRTech’, en van Tech in het algemeen. Deze keukenla van Bersin werd herhaaldelijk gebruikt door andere sprekers van grote corporates tijdens deze UNLEASH, een welkome tech-metafoor dus. Ze hebben er ook allemaal mee te maken, want de hoeveelheid tech-oplossingen is de laatste jaren geëxplodeerd. De afgelopen 3 jaar is het aantal apps in corporates met 57% gegroeid, van 99 naar 155 vorig jaar (OKTA onderzoek), en HRTech-apps voor medewerkers maken daar een groot deel van uit (welk deel is niet onderzocht). Dat voelt voor de gemiddelde medewerker als deze typische Amerikaanse rommelige keukenla. Bedenk dat even als je weer een nieuwe HRTech-tool uitrolt.

Bersins keukenla

AI is overal

Uit het verhaal van Bersin blijkt wel waarom AI het buzzword van deze UNLEASH editie is. Bijna alle HRTech-aanbieders op de beurs, en dat zijn er een heleboel als je deze sheet ziet, zijn bezig om AI (verder) te integreren in hun tooling. Op zich is dat niets nieuws, want ze zijn daar eigenlijk al jaren mee bezig. Denk bijvoorbeeld aan ‘de Netflix ervaring’ in LMS tools voor het presenteren van het opleidingsaanbod, chatbots, skills matching en HR analytics. Maar door de hype rond generative AI, pakken de aanbieders dat haakje op om hun capaciteiten op dit gebied te tonen en verder te ontwikkelen. 

Bersin onderscheidt 3 soorten HRTech-leveranciers. Het is goed om voor je eigen leveranciers ook uit te zoeken tot welke categorie ze behoren. Je hebt de wat oudere spelers die AI modules toevoegen aan hun bestaande tools, spelers die AI integreren in hun modules en nieuwe spelers die AI first zijn gebouwd vanaf de start, net als wat wel ‘mobile first’ wordt genoemd voor applicaties die vanuit een mobiele app UX starten.

Bersin-Three Categories of AI Solutions

AI voor betere Employee Experience

Natuurlijk kun je AI gebruiken voor het optimaliseren van allerlei interne HR-processen om administratieve taken te automatiseren, maar het is mooier als je het ook kunt inzetten voor een betere Employee Experience. Deze sheet die Bersin toont, laat mooi zien waar AI allemaal gebruikt kan worden voor dat doel, met een belangrijke rol voor slimmere chatbots, het maken van HR content en ‘copilots’. Die laatste zijn ondersteunende helpfuncties die handleidingen, FAQ’s en QRC’s overbodig maken door in iedere stap van het proces een ‘just in time help’ te geven aan de gebruiker.

Bersin-AI will transform EX

Het gevaar van AI voor HRTech

Er zou ook meer bewustzijn moeten zijn van het gevaar van AI, en dat is er gelukkig ook. Die technologie is voor HR-professionals veel te complex om nog te snappen, maar als het een ‘black box’ wordt, waarvan je wonderen verwacht, dan schuilt daar ook een groot gevaar in. 

Zo heeft SAP bijvoorbeeld zelf een AI ethics board opgericht om de ethiek te borgen in hun producten die AI gebruiken. En daarin zit voor gebruikers de belangrijkste vraag aan hun HRTech leveranciers: “hoe garandeer je dat jullie AI wel ethisch blijft groeien?” 

Dat doe je onder andere zo:

  • Vraag naar de transparantie in het algoritme;
  • Toon aan dat het compliant is met lokale (EU of landelijke) wetgeving en de workers council / OR eisen;
  • Bij het nieuwe generative AI is het risico op klakkeloos gebruik van AI nog groter, dus wees daar juist extra voorzichtig. 

Hoe zit het dan met skills based HR?

Naast AI komen ook skills toch prominent terug in het verhaal van Bersin. Haast ieder jaar is er wel een technologie die hij een revolutie noemt, zoals hij ‘skills based HR’, ‘talent marketplaces’ en ‘data analytics’ in het verleden noemde. Deze tooling komt ook terug in zijn verhaal over AI, want ondertussen zijn haast alle HRTech-aanbieders met AI bezig.

Maar skills management noemt hij ondertussen ‘de haarbal voor HR’. Want hoewel de mogelijkheden voor deze shift van functies naar skills veelbelovend is, blijkt die in de praktijk zeer complex. Enerzijds omdat skills in haast alle HRTech is verweven, dus hoe ga je dat aan elkaar koppelen? Anderzijds omdat de skills van het talent niet gemanaged worden binnen de muren van de organisatie, maar ze ook buiten verder ontwikkeld worden. Ze stromen met het talent dus ook in en uit de organisatie.

Deze nieuwe visual van Bersin legt op een andere manier uit welke grote verschuiving nodig is om een skillsbased organisatie te worden. HR zit nog erg vast in het denken vanuit functies, zowel bij recruitment en reward/salarishuizen als bij opleiden en productiviteit/performance management.  Omschakelen naar een nieuw tijdperk, met de mens centraal die op basis van skills wordt gekoppeld aan werk, is een hele reis.

Bersin reis van Industrial Age naar Post-Industrial Age

Bersin’s organisatie is samen met Deloitte leidend in het onderzoek en publicaties over skills en de skillsbased organisatie. Daarover vind je veel terug in ons skills based hr dossier. 

Hoe word je een dynamische organisatie?

Met enerzijds techniek als AI en anderzijds een nieuw skillsbased HR-model, kun je een dynamische organisatie worden. Als het gaat over de ‘future of work’ en globalisering en flexibilisering van werk, dan is zo’n dynamische organisatie de heilige graal als antwoord op die trends. Nieuw onderzoek van The Josh Bersin Company toont aan dat pas 7% op dat niveau zit en maar liefst 40% nog vastzit in de traditionele, statische HR organisatie.

Bersin-onderzoek static vs dynamic organisation

 

Je kunt het hele onderzoek downloaden als betalend lid van Josh’ bedrijf, maar gelukkig staat in het artikel ook deze tabel. Die geeft voor HR professionals heel duidelijk aan wat het verschil is tussen een statische en dynamische organisatie op alle verschillende HR-vakgebieden. 

Bersin-onderzoek static vs dynamic organisation-2-tabel

 

De trailblazers van AI in HRTech

Bersin eindigt met de ‘trailblazers’ in HRTech die AI al heel succesvol toepassen. Van alle bekende namen, waarvan we ons af en toe afvragen hoe het komt dat Bersin die zo vaak noemt, hier dan alleen Microsoft, die met hun VIVA product nu wel heel serieus het HRTech-veld binnendringen en een serieuze concurrent vormen voor de gevestigde HRTech-orde. 

Wel een aantal nieuwe namen uit dit trailblazer lijstje:

  • Paradox, een nieuwe zeer succesvolle chatbot voor HR
  • Sana, een oplossing voor leercontent op basis van generative AI
  • Arist, net als Sana voor leer content op basis van generative AI
  • Textio, een LLM, Large Language Model, voor HR-oplossingen in recruitment, coaching en performance.

Allemaal aanwezig natuurlijk bij UNLEASH, dus die hadden met de aanbeveling van Josh een drukke beurs. Er waren überhaupt genoeg partijen te vinden op die beursvloer, getuige dit overzicht. 

Unleash 2023 overzicht participanten

Later meer over UNLEASH.

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Trailblazers die AI in HR omverblazen volgens Josh Bersin bij UNLEASH World 2023

“Het gaat bij HRTech vooral ook om continuous learning”

Tijdens het event gingen #HRTechReview expert Thomas Vos van Crowe en #HRTechReview hoofdredacteur Mark van Assema in op de voornaamste uitkomsten van het onderzoek (het onderzoeksrapport kun je hier downloaden).

Crowe-Evoluon-28SEP2023-1494

Om die volwassenheid in kaart te brengen ontwikkelde het expert-team van #HRTechReview de HRTech Volwassenheidsmatrix. In deze matrix is de volwassenheid van organisaties ‘geplot’ op basis van vijf themagebieden op een schaal met vijf niveaus.  

Op deze vijf thema’s – respectievelijk Processen, HR-architectuur & koppelingen, het HR-team, AVG & Data, User Experience & kwaliteit van de output, scoorden de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld op de vijfpuntsschaal een 2 of een 3. “Toen ik zeven jaar geleden begon in de wereld van HR-technologie zaten we meer richting een 1 of een 2, dus we hebben met z’n allen mooie stappen gemaakt”, aldus Thomas. “En met de opkomst van AI kunnen we nog mooiere stappen zetten.”

Er zijn nog flinke stappen te zetten, vinden Mark en Thomas. Ze gaven de zaal een aantal praktische tips mee. Mark raadde de aanwezigen aan bij het selecteren van passende technologie vooral te letten op standaard-koppelingen die al beschikbaar zijn om zo te checken welke systemen makkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. 

Ook wees hij op het belang van continue aandacht: “Veel organisaties komen met nieuwe tools en denken ‘Die gaan we implementeren met ons projectteam en consultants en na de live-gang zijn we klaar’. Maar dat is niet meer zo. Het zijn Saas-applicaties die iedere paar maanden met nieuwe mogelijkheden komen. Het gaat bij tech dus vooral ook om structureel bijblijven om er het meeste uit te halen.”

Reality check

Over het gebruik van de volwassenheidsmatrix zei Thomas: “Je kunt het zien als een reality check: waar sta ik nu en wat is de volgende stap. Je hoeft niet op alle niveaus naar stap 5, maar je kunt een strategie bepalen hoe je volwassener kunt worden op het gebied van HRTech. Als algemeen uitgangspunt zou ik zeggen: streef ernaar alles op niveau 3 te hebben en de gebruikerservaring op niveau 4. Dan ben je goed bezig”

“Streef ernaar alles op niveau 3 te hebben en de gebruikerservaring op niveau 4”

Crowe3

Eerder op het event hield keynote Carlo van de Weijer – General Manager van het Eindhoven AI Systems Institute – de zaal de geruststellende gedachte voor dat AI de menselijke factor niet gaat vervangen: “Toen de fotografie werd uitgevonden zei men: dit is het einde van de schilders. Maar de schilder paste zich aan. In plaats van portretschilders kwamen de impressionisten en die waren eigenlijk veel interessanter dan die portretschilders. Zo zie ik ook de samenwerking tussen AI en de mens in de toekomst. Tech neemt de rol van die portretschilder over, maar daardoor wordt het beroep van schilder veel interessanter.”

Buiten de lijntjes

Met een aantal mooie voorbeelden liet Carlo zien waar de kracht van technologie ligt en waar de mens altijd van belang zal blijven. “Laat AI nooit buiten de lijntjes kleuren”, adviseerde hij bijvoorbeeld. Als illustratie toonde hij een film van een druk kruispunt in Amsterdam. “Je hoort vaak ‘zelfrijdende auto’s maken geen ongelukken’. Dat klopt ook wel. Ze kijken nooit op hun mobiel, ze drinken niet en ze houden zich aan de regels. Maar hoe doen we het in de werkelijkheid? In de werkelijkheid houden we ons niet aan de regels. Denk aan de fietsers in Amsterdam. We interpreteren de regels flexibel. We hanteren allemaal informele regels die ervoor zorgen dat zo’n kruispunt heel goed functioneert. Een zelfrijdende auto zou zichzelf in zo’n situatie parkeren en gaan huilen. Die zou helemaal gek worden. 

“Laat AI nooit buiten de lijntjes kleuren”

De essentie is: de ongeconditioneerde realiteit presteert vaak beter en functioneert vooral omdat mensen buiten de lijntjes kleuren. Laat de technologie, zoals nu al gebeurt in auto’s, ons helpen om veiliger te rijden. Dat binnen de lijntjes kleuren laten we aan de machines. Onze waarde in de toekomst is dat we als mensen buiten de lijntjes blijven kleuren.” 

Crowe4

Implementeer wat de organisatie aankan

Het event werd afgesloten met een levendige paneldiscussie, waar Mark en Thomas in gesprek gingen met twee praktijkmensen: Kitty Dirkse-van Laar, HR Manager bij Excluton en Fleur van Zandbeek, CEO van Zandbeek. “We komen van ver bij Excluton”, vertelde Kitty: “Toen ik begon werkten de mensen vooral om de systemen heen. We moesten dus eerst de basis op orde brengen. Ik heb er bewust voor gekozen om te implementeren wat de organisatie aankan. Dus eerst een deel van de tools implementeren en dat in fases doorzetten. En vervolgens steeds verfijnen.”

Crowe5

Fleur stuurt erg op cultuur en mentaliteit en houdt van een organisatie met weinig regels. Hoe ze cultuur en tech goed laat samenwerken? Fleur legt uit: “Je kunt tooling totaal verkeerd inzetten en daarmee mensen juist belemmeren in plaats van stimuleren. Bij ons gaat het er vooral om dat we een super-gebruikersvriendelijke omgeving creëren. We vinden het irritant als we veel tijd kwijt zijn met zaken als vakantiedagen invullen. Je moet die tools dus supergemakkelijk maken.”

Een deelnemer uit de zaal wilde weten bij welke organisatie-omvang het interessant is om HRTech te implementeren, het kost immers tijd en geld. Thomas: “Tegenwoordig heb je bij 20 medewerkers al prima oplossingen voor basisprocessen en bijvoorbeeld een stukje talent management. Vroeger moest je meer dan 100 mensen hebben om het interessant te maken, maar de laatste twee a drie jaar gaat het heel snel en kun je vanaf 10 a 20 mensen digitaliseren. Kijk bij je selectie dan vooral naar best practices.”

“Tegenwoordig heb je bij 20 medewerkers al prima oplossingen voor basisprocessen en een stukje talent management”

Crowe2

Marks takeaway voor de aanwezigen was: “Vaak is de focus puur op de tech-kant. Er is altijd te weinig tijd en te weinig budget om de mensen mee te nemen. Maar dat is juist cruciaal. Focus er niet op dat je alles tegelijk op 1 januari live wilt zetten, dat is de valkuil. Richt je in plaats daarvan op de mensen en zorg dat je dichtbij de eindgebruiker zit. Dat is de sleutel tot succes.”


Wil je meer weten over Skills & HR? Kom dan naar de conferentie ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’. Deze afsluiter van het EU Year of the Skills 2023 vindt plaats op 20 november 2023 in het Cobra Museum in Amstelveen, van 10:00 tot 18:00.

Reserveer je gratis ticket

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor “Het gaat bij HRTech vooral ook om continuous learning”

Duurzaam werkgeverschap in het onderwijs centrale thema van congres HRM & het Onderwijs

Het jaarcongres HRM & het Onderwijs is al dertien jaar het congres voor en door HR, bestuur/directie en schoolleiders werkzaam in het onderwijs, van IKC tot PO-VO-MBO-HBO-WO. In één dag ben je op de hoogte van de actuele veranderingen van de arbeidsmarkt.

Meld je hier voor 6 november aan en krijg €50 korting met de kortingscode KRT50HR

De uitdagingen voor het onderwijs zijn legio. Vraagstukken rondom het binden, boeien en behouden van de juiste professionals in een uitdagende arbeidsmarkt, het anders organiseren van onderwijs met behoud van kwaliteit en het innoveren van processen staan met stip op de HR-agenda. 

Dit zie je ook terug in de wettelijke eisen aan strategisch personeelsbeleid (per 1 augustus 2024) en de groeiende aandacht voor duurzaam werken in het onderwijs. Dit vraagt om een strategische positionering van HR binnen het onderwijs. Een rol die HR nu moet pakken om de verbindende factor te worden.

In dialoog over:

  • HR als strategisch partner en linking pin tussen schoolleider en onderwijsprofessional
  • Verbindend leiderschap
  • Samenwerken over de grenzen van de eigen organisatie heen
  • Duurzaam en innovatief HR beleid
  • Strategische Personeelsplanning en -beleid

Inspirerende visies door:

  • Building a sense of belonging
    Dagvoorzitter – Elske Brouwer-Schudde, Onderwijskundige, Onderzoeker en Opleider/docent, Educatieve Academie (Pabo) Viaa
  • Modern HRM & Werkgeverschap. Zet mensen niet alleen in, maar ook aan!
    Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis, Hoogleraar, Spreker, Auteur en Onderzoeker, Nyenrode Business Universiteit
  • Muzikale energizer – HR als dirigent
    Joep Everts, Musicus, Trainer en Coach, Klanklichaam
  • Aantrekkelijk werkgeverschap in het onderwijs: de magie van verbinding en vertrouwen
    Marloes van Grevengoed, Beleidsmedewerker Mens & Organisatie, SAAM scholen Oss, Maashorst, Meierijstad, Bernheze en Boekel
  • HR met Ballen
    Bob Zeegers, Oprichter, HR Navigator, Auteur van het boek ‘HR met ballen’ en columnist, BG magazine, Arbo, HRexpert, Managers Online en HR community

Meld je hier voor 6 november aan en krijg €50 korting met de kortingscode KRT50HR

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Duurzaam werkgeverschap in het onderwijs centrale thema van congres HRM & het Onderwijs

Heeft Europa de juiste skills voor de economie van morgen?

skills_3

Digitalisering, de overgang naar klimaatneutraliteit en de demografische verschuivingen leiden tot een grotere vraag in sectoren en beroepen die al kampen met tekorten zoals de gezondheidszorg en ICT. Heeft Europa genoeg talent in huis om die uitdagingen aan te pakken? Hierover bogen Europese beleidsmakers zich tijdens het event ‘Skills, skills, skills! Skills for people, skills for competitiveness, skills for sustainability’ dat plaatsvond op 20 september 2023 in Brussel.

Life stream ‘Skills, skills, skills’

“Investeren in vaardigheden is de ultieme aanpak om een concurrerende economie tot stand te brengen die iedereen ten goede komt. Economische en sociale doelstellingen kunnen niet langer los van elkaar worden gezien. Investeringen in vaardigheden moeten hand in hand gaan met sociale investeringen in mensen”, zegt Dragos Pîslaru, voorzitter van de Commissie EMPL in het Europees Parlement.

Bekijk op Youtube de livestream ‘Skills, skills, skills! Skills for people, skills for competitiveness, skills for sustainability’.

Podcast ‘Heeft Europe de juiste vaardigheden in huis?’

Eurofond publiceerde naar aanloop van het event ook de podcastaflevering ‘Does Europe have the skills it needs for a changing economy?’ In die aflevering spreekt Mary McCaughey met Eurofound Research Manager Tina Weber, Eurofound Senior Research Manager Gijs van Houten en Giovanni Russo, Senior Expert bij CEDEFOP, over de uitdagingen van Europa om de nodige vaardigheden te ontwikkelen bij bedrijven en de werknemers.

Samen leggen ze verbanden tussen de tekorten aan vaardigheden, de tekorten aan arbeidskrachten, hoe de klimaatdoelstellingen van Europa de nodige skills beïnvloeden, hoe bedrijven ervoor kunnen zorgen dat hun werknemers de nodige vaardigheden ontwikkelen, bijscholing, de kwaliteit van jobs en welke acties de beleidsmakers moeten ondernemen.

Beluister de podcast ‘Does Europe have the skills it needs for a changing economy?

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Heeft Europa de juiste skills voor de economie van morgen?