"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Geen grote veranderingen in Fosway 9-Grid Learning Systems 2024

Ieder jaar houdt Europees onderzoeksbureau Fosway Group tools voor opleiden en ontwikkelen tegen het licht. Dit resulteert in de Fosway 9-Grid voor Learning Systems. De Grid voor 2024 vertoont veel overeenkomsten met de editie van vorig jaar.

De Fosway 9-Grid voor Learning Systems is een multidimensionaal model, waarbij men kijkt naar vijf criteria: de kwaliteit (performance) van de tool, het potentieel (potential), de aanwezigheid op de Europese markt (présence), de kosten voor aanschaf en gebruik (TCO) en de ontwikkelrichting in termen van prestaties en potentieel (future trajectory).

Wanneer we het Fosway 9-Grid 2024 voor learning systems vergelijken met de editie van vorig jaar, zien we een aantal overeenkomsten. We zien dezelfde partijen als vorig jaar terug in het kader van strategic leader, namelijk Cornerstone, Degreed en Training Orchestra. Conerstone heeft in de editie van 2024 iets minder potentieel. De organisatie heeft een aantal overnames gedaan en daarmee zijn positie als de grootste van de best-of-breed leveranciers verstevigd.
Fosway_9-Grid_Learning_Systems_2024

Ten opzichte van 2023 zijn er vier nieuwe aanbieders in de matrix opgenomen. 

  • Adobe Learning Manager, voorheen Captivate Prime (solid performer)
  • CYPHER Learning, een in de VS gevestigde Learning Suite en EdTech-aanbieder (potential challenger)
  • Drillster, een adaptief leerplatform met hoofdkantoor in Nederland (potential challenger)
  • ExpertusONE, een in de VS gevestigde Learning Suite, gericht op grote ondernemingen (potential leader)

Daartegenover staan vier aanbieders die dit jaar niet zijn opgenomen. CrossKnowledge is niet langer opgenomen, omdat zij focussen op digitaal leren en Cegid (voorheen Talentsoft) staat niet langer in de matrix omdat zij zich focussen op HCM en talent. NovoEd en time4you voldeden niet langer aan de voorwaarden om opgenomen te worden.

Trends in de markt van learning HRtech

Door het economische klimaat is er maar een beperkte groei van de markt voor learning HRtech. De algehele marktgroei bedraagt slechts enkele procenten. Over het geheel genomen is de markt nog steeds zeer concurrerend in Europa, vooral in het middensegment.

Kunstmatige intelligentie

Ook in de markt van de leerindustrie is kunstmatige intelligentie niet meer weg te denken. Kopers verwachten dat AI al in de tools die zij gebruiken is opgenomen, of dat dit op korte termijn zal gebeuren. In de leerindustrie is AI zowel een kans als een bedreiging. Er zijn enorme mogelijkheden om veel processen voor alle leerpersona’s te automatiseren en te personaliseren. Maar omdat de meeste bedrijven nog bezig zijn met het bepalen van hun benadering van AI, is adoptie niet automatisch.

Vaardigheden

Het thema vaardigheden is en blijft een belangrijke focus voor HR. Het beheren en ondersteunen van vaardigheden is een centraal doel geworden in de meeste routekaarten voor leersystemen. Maar aanbieders pakken vaardigheden op talloze verschillende en tegenstrijdige manieren aan, die hun eigen gevestigde belangen en investeringen weerspiegelen. Het resultaat is verwarring en gebrek aan consistentie in de manier waarop vaardigheden worden gedefinieerd, getagd en geclassificeerd, en ook in de manier waarop vaardigheden in het bredere HR-landschap het beste kunnen worden weergegeven. 

Leerervaring

De leerervaring wordt als koopbehoefte steeds belangrijker. In het middensegment is het idee van aanvullende producten om de leerervaring te verbeteren afgenomen en de meeste middensegment leersystemen bieden zowel een betere LX als LMS-mogelijkheden. Dit wordt ook weerspiegeld in het segment van de grote ondernemingen, maar de complexiteit van het op grote schaal oplossen van het LX-probleem met bestaande leersystemen is een uitdaging.

Vorig jaar beschouwde Fosway het Learing Experience Platform (LXP) als een verwarrende marketinghype. Dit jaar stelt het onderzoeksinstituut vast dat het aantal toegewijde LXP-specialisten is afgenomen. Hoewel het LXP-label voor sommigen blijft bestaan, variëren de eisen van de koper enorm, afhankelijk van de organisatie en context. LXP als aankoopcategorie is gemarginaliseerd geworden, en Fosway verwacht dat dat zo zal blijven.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl