"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Talent intelligence verandert markt HRtech

Technologie voor talent intelligence helpt bedrijven datagestuurde beslissingen te nemen die hun talentstrategie ondersteunen. Deze vorm van HRtech zal de markt voor HRtech behoorlijk gaan veranderen, verwacht Josh Bersin.

Platformen voor talent intelligence analyseren interne en externe gegevensbronnen en bieden inzichten voor werving, personeelsplanning, analyse van skillsgaps, interne mobiliteit en talentbehoud. Uit onderzoek van Aptitude blijkt dat bedrijven die investeren in talent intelligence dubbele of drievoudige verbeteringen zien in de ervaring van werknemers en kandidaten, de kwaliteit van de aanwerving en de tijd die het duurt om een vacature op te vullen. Volgens Josh Bersin is de komst van talent intelligence een van de meest existentiële veranderingen in de HR-technologie in decennia.

Wat is talent intelligence?

Talent intelligence is het gebruik van enorme hoeveelheden werknemers- en personeelsgegevens om inzicht te krijgen in vaardigheden, functiegeschiktheid, prestaties, leiderschapspotentieel, loopbaantrajecten, loongelijkheid en organisatorische capaciteiten. Deze technologie, gebaseerd op AI, stelt bedrijven in staat enorme hoeveelheden gegevens over werknemers te analyseren, deze te vergelijken met gegevens op de externe arbeidsmarkt en dingen te leren die ze nog nooit eerder wisten. Het geeft bedrijven bedrijven een diepgaand inzicht in de vaardigheden, interesses, carrièretraject, geografische voorkeuren, certificeringen, technologieën die ze kennen en ervaring in leiderschap, sectoren en soorten bedrijven van een werknemer.

Recruitment met behulp van talent intelligence

In veel opzichten lijkt talent intelligence op advertentietechnologie waarbij bedrijven als Meta en Google gegevens over individuen analyseren om advertenties weer te geven die zijn afgestemd op individuele consumenten. Een ander voorbeeld, vertaalt naar het HR-werkveld. Bij recruitment wordt elk bedrijf geconfronteerd met hetzelfde vraagstuk: past deze kandidaat goed bij de functie, het team, de tools die we gebruiken en de cultuur van het bedrijf? Recruiters beoordelen dit aan de hand van interviews, testen en het controleren van referenties. Maar ondanks deze benaderingen lukt het bij bijna 20% van de kandidaten niet. Met behulp van talent intelligence kunnen we mensen analyseren die in deze rol slagen en de AI de kwaliteit van de match laten bepalen. Dit is niet alleen onbevooroordeeld, het is ook nauwkeurig en hoe meer gegevens we verzamelen, hoe slimmer het systeem wordt.

Met behulp van talent intelligence kunnen bedrijven profiteren van enorme hoeveelheden openbare informatie over iemands eerdere werkervaring, de mensen met wie ze hebben gewerkt, de perioden en technologieën die ze in verschillende banen hebben gebruikt, de artikelen die ze hebben geschreven, de organisatorische veranderingen die ze hebben meegemaakt, maar ook over zaken als de impact van hun opleidingsachtergrond, locatie of andere signalen die we niet eens begrijpen.

Meer mogelijkheden van talent intelligence

Tot vorig jaar werd technologie voor talent intelligence vooral gebruikt voor werving. Er werden modellen gebouwd om te voorspellen wie goed bij een bepaalde baan of bedrijf zou passen. Nu deze instrumenten volwassener zijn geworden, kan talent intelligence veel meer doen. Talent intelligence kan worden gebruikt voor interne mobiliteit, de ontwikkeling van technische vaardigheden, leiderschapsbeoordeling en de evaluatie van prestaties. Het kan ook worden gebruikt voor analyse van de loongelijkheid. Het wordt gebruikt voor organisatieontwerp en functieanalyse.

En er is meer. Wanneer je gebruikmaakt van externe gegevens die beschikbaar zijn, kun je een concurrentiebeoordeling uitvoeren van de vaardigheden en capaciteiten van jouw bedrijf ten opzichte van concurrenten. Je kunt trending technologieën en vaardigheden in jouw branche zien. Je kunt de vaardigheden per locatie lokaliseren en beslissen waar je de volgende fabriek of technische faciliteit wilt plaatsen. Je kunt kijken naar demografische veranderingen die van invloed zijn op jouw organisatie en die je voorheen niet zag. En je kunt zien welke vaardigheden en capaciteiten jouw concurrenten hebben in vergelijking met die van jou.

Disruptief voor leveranciers van HR-technologie

Nu deze informatie beschikbaar is, hebben we een nieuw beroep en domein in HR: de talent intelligence professional. Dit zijn mensen met een analytische achtergrond, maar zakenmensen in hart en nieren. Ze kunnen deze gegevens bekijken en beslissingen nemen die managers nooit alleen zouden kunnen nemen.

Talentinformatie is ook ontwrichtend voor gevestigde HR-technologieleveranciers. Vrijwel elke leverancier van HRtech moet dit gebied overwegen, omdat dit een markt is die gebruik maakt van grootschalige verbeteringen in AI.

Wanneer OpenAI, Google of Meta nieuwe grote taalmodellen lanceren, worden talent intelligence-producten sneller en efficiënter. En naarmate er nieuwe AI-algoritmen worden ontwikkeld, kunnen deze leveranciers deze onmiddellijk benutten. Traditionele HCM-platforms, die geen kennis hebben van externe data, kunnen de inzichten onmogelijk bijhouden.

Maar dit is niet eenvoudig. Het kost tijd en technische expertise, omdat het HR-softwarebedrijven in databedrijven verandert. De meeste HR-technologiebedrijven hebben geen ervaring met het beheren van zulke enorme hoeveelheden gegevens. Na verloop van tijd zullen velen van hen geen keus meer hebben. We zullen binnenkort een punt bereiken waarop we geen software willen kopen die geen gegevens en benchmarking bevat.

Dit is een verkorte vertaling van het artikel ‘Enterprise Talent Intelligence Arrives, Disrupting The HR Tech Market’ op de website van Josh Bersin.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl