"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Hoe motiveer je medewerkers om te leren in een hybride werkomgeving? 4 tips

Bijscholing van medewerkers staat hoog op de prioriteitenlijst bij organisaties. Hoe motiveer je medewerkers in een hybride werkomgeving om actief te blijven bijleren? Christophe Jacobs, Chief Customer Success Officer bij FLOWSPARKS geeft vier tips.

Organisaties wereldwijd vinden bijscholing van hun medewerkers belangrijk: het staat zelfs op de tweede plek op de prioriteitenlijst. Dat blijkt uit het Workplace Learning Report van LinkedIn. Daarbij is 40% van de bedrijven actief bezig om de loopbaanontwikkeling van hun werknemers te verbeteren. Veel bedrijven bieden e-learning aan, als oplossing voor werknemers die hybride werken. Dat is natuurlijk anders dan toen iedereen nog op kantoor werkte.

1. Bied gepersonaliseerde trajecten aan en stel mijlpalen vast

53% van de Gen Z’s is ervan overtuigd dat zij door middel van bijscholing en omscholing potentiële carrièrepaden binnen hun bedrijf kunnen ontdekken. Bij millennials is dit slechts 37%.

Elke werknemer heeft andere vaardigheden en ambities. Probeer daarom medewerkers niet in één richting te duwen, maar motiveer hen door gepersonaliseerde trajecten aan te bieden. Vergeet niet om duidelijke mijlpalen op te nemen in een leerprogramma. Deze prestatiemeting houdt de medewerkers gemotiveerd en geeft hen inzicht in de totale doorlooptijd en voortgang met een duidelijk einde in zicht.

2. Doorprik de eenzame leerbubbel

Veel organisaties hebben nog steeds een hybride werkplek, waardoor het belangrijk is om de gevaren van isolatie en “Zoom-moeheid” serieus te nemen.

Werk daarom aan virtuele communicatievaardigheden om teams beter te laten samenwerken en de algehele werknemerservaring te verbeteren. Online leren kan samengaan met sociaal leren. Geef deelnemers de kans om online of offline met anderen samen te komen, waardoor collegiaal leren bijdraagt aan het behalen van leerdoelen en het versterken van een leercultuur.

3. Gebruik bestaande experts binnen de organisatie

Start je met de ontwikkeling van een nieuw e-learning programma? Pols dan eens of er al medewerkers met de juiste kennis zijn binnen de organisatie. Betrek hen actief bij de ontwikkeling van de modules en ondersteun hen bij het delen van hun kennis met collega’s.

Uit de LinkedIn Executive Confidence Index blijkt dat 90% van executives wereldwijd van plan is om in de komende zes maanden hun investeringen in leren en ontwikkeling te verhogen of gelijk te houden. Wees slim en zet die executives in om anderen te begeleiden bij hun professionele groei. Laat ze hun kennis en ervaring delen, waardoor een cultuur van continue ontwikkeling gestimuleerd wordt.

4. Help medewerkers om zelf hun ritme te bepalen

Tot slot is het essentieel om medewerkers de vrijheid te geven om hun eigen ritme te bepalen. Laat hen afwisselen tussen thuis of op kantoor leren, en laat hen variëren in kortere of langere trainingssessies.

FLOWSPARKS ziet een grotere succesrate met behulp van bijvoorbeeld ‘spaced repetition’, waarbij leerstof herhaald wordt over een langere periode. De mogelijkheid om te kiezen tussen groeps- of individuele sessies en een mix van interactieve en theoretische leermethoden, draagt bij aan een flexibele en op maat gemaakte leerervaring. Deze aanpak bevordert de betrokkenheid en motivatie van medewerkers en stelt hen in staat om het leerproces te laten aansluiten op hun individuele behoeften en voorkeuren.

Lees hier het Workplace Learning Report van LinkedIn (pdf). 

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl