"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Fosway lanceert nieuwe Talent Acquisition 9-Grid

Europees onderzoeksbureau Fosway Group heeft diverse tools voor talent acquisition of recruitment tegen het licht gehouden. De resultaten zijn weergegeven in de Fosway 9-Grid voor Talent Acquisition 2024.

De Fosway 9-Grid voor Talent Acquisition is een vijfdimensionaal model, waarbij men kijkt naar verschillende criteria: de kwaliteit (performance) van de tool, het potentieel (potential), de aanwezigheid op de Europese markt (présence), de kosten voor aanschaf en gebruik (TCO) en de ontwikkelrichting in termen van prestaties en potentieel (future trajectory).

Fosway nieuw

Terwijl 5 jaar geleden nog een enkele partij zich strategisch leider mocht noemen op basis van de Fosway 9-Grid voor Talent Acquisition, is dat nu wel anders. VONQ, Eightfold, Phenom, Workday, iCIMS, Avature en SmartRecruiters zijn allen terug te vinden in de rechterbovenhoek van de grid. Ten opzichte van vorig jaar is Workday nieuw in dit rijtje. In 2023 was deze suite-speler nog terug te vinden in het vak van de strategic challengers.

Doordat Workday HiredSocre heeft overgenomen, is deze laatste partij niet langer terug te vinden in de grid. Ook ModernHire staat er niet langer in, vanwege een overname door HireVue. PageUp staat niet langer in de grid, omdat deze nu onder een andere merknaam opereert. Ditzelfde geldt voor SilkRoad een Haufe-Umantis.

Marktontwikkelingen

De markt voor talent acquisitie heeft last van de economische onzekerheid. Organisaties proberen hun kosten voor IT- en HR-activiteiten te verlagen en het aantal aanbieders van HRtech te verminderen.

Hierdoor is de strijd tussen HCM-suites en oplossingen voor talent acquisitie nog heviger geworden dan die al was. Voor de klanten is de aantrekkingskracht van één geïntegreerde HR-suite groot, en HCM-leveranciers blijven het koppelpercentage voor hun TA-modules verhogen.

IT en HR zijn hier blij mee, maar dit geldt lang niet voor alle recruitmentteams. Als gevolg hiervan worden HCM’s vaak aangevuld met TA-specialisten om de wervingservaring, evenals de automatisering en intelligentie te verbeteren.

Focus op skills

Een focus op vaardigheden is het nieuwe normaal. Moderne oplossingen zijn allemaal in staat om vaardigheden uit rollen en cv’s te halen en kandidaten aan functies te koppelen en te rangschikken. Ook zijn ze in staat om rollen aan kandidaten aan te bevelen en zelfs om gelijkwaardige vaardigheden te vinden. Wat vroeger een belangrijk punt was om je als leverancier te onderscheiden, is dat nu niet langer.

Toch zijn er in werkelijkheid nog steeds aanzienlijke verschillen. Specialisten op het gebied van talent intelligence integreren nu externe trends in vaardigheden in interne taxonomieën, en bouwen nu realtime op vaardigheden gebaseerde functionaliteit voor strategische personeelsplanning om de functiearchitectuur vloeiend te laten evolueren naarmate nieuwe vaardigheden in de organisatie worden geïntroduceerd.

Het gehele rapport is hier te downloaden.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl