"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Digitale disruptie binnen HR: drie acties om de voordelen van digitalisering te vergroten

Hoewel organisaties vaak veel investeren in technologie, wordt de digitale wendbaarheid van HR-professionals daardoor niet altijd wezenlijk beter. Dit artikel onderzoekt waarom digitalisering in HR vaak niet het gewenste effect heeft, benadrukt het belang van investeren in meer dan alleen technologie en schetst drie belangrijke acties die HR-professionals zouden moeten ondernemen om wel de vruchten van de digitalisering te plukken.

“Iedere succesvolle organisatie moet de transitie maken van een wereld die voornamelijk wordt gekenmerkt door herhaling naar een die vooral wordt gedefinieerd door verandering,” zei de sociale ondernemer Bill Drayton. HR vormt hierop geen uitzondering en moet leren hoe digitale disruptie benut kan worden om impact te maken.

De digitale HR-markt heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt, gedreven door een toegenomen focus op automatisering (AI) en de strategische impact van technologie. Momenteel wordt de HR-technologiemarkt gewaardeerd op 62,6 miljard dollar en de verwachting is dat deze in de VS rond 2026 meer dan 90 miljard dollar zal bedragen. In het afgelopen jaar meldde 78% van de organisaties een toename in uitgaven aan HR-technologieën, en deze trend zal naar verwachting blijven doorgaan.

De voordelen van digitale transformatie in HR zijn duidelijk: verbeterde efficiëntie, een bredere reikwijdte naar medewerkers via on-demand selfservice en verbeterde zakelijke beslissingen, dankzij geavanceerde analyses.

Ondanks aanzienlijke investeringen in technologie hebben veel inspanningen vaak niet de verwachte waarde voor medewerkers en wordt de digitale wendbaarheid van HR-professionals daarmee niet wezenlijk verbeterd. 

Dit artikel van AIHR onderzoekt waarom digitale disruptie in HR vaak niet het gewenste effect heeft, benadrukt het belang van investeren in meer dan alleen technologie en schetst drie belangrijke acties die HR-professionals zouden moeten ondernemen.

Wat is digitale disruptie in HR?

Digitale disruptie in HR verwijst naar de transformerende impact die digitale technologieën hebben op HR-praktijken, -processen en -strategieën. Deze disruptie wordt gekenmerkt door de snelle introductie van nieuwe digitale tools, platforms en systemen die de uitvoering van HR-functies ingrijpend veranderen.

In plaats van een evolutie of verbetering, vertegenwoordigt digitale disruptie in HR een fundamentele verschuiving die de bestaande werkwijzen overbodig kan maken of aanzienlijk minder effectief.

Kortom, digitale disruptie in HR is “disruptief” omdat het organisaties dwingt om hun gevestigde processen en strategieën te heroverwegen en vaak ingrijpend aan te passen om met snelle technologische veranderingen mee te gaan. Degenen die zich niet aanpassen, kunnen een nadeel hebben ten opzichte van concurrenten.

Waarom vinden bedrijven het moeilijk om van digitale disruptie te profiteren?

Veel organisaties vinden het moeilijk om volledig te profiteren van de disruptieve veranderingen in digitale HR, omdat de ontwikkelingen en veranderingen vaak abrupt zijn. Dit laat weinig tijd om de technologie-adoptie goed af te stemmen op bedrijfsdoelen of om het personeel voor te bereiden. Dit snelle tempo leidt tot onderbenutte tools en gemiste kansen voor effectieve transformatie.

Dit zijn drie redenen waarom organisaties het moeilijk hebben om de volledige potentie van digitale disruptie in HR te benutten. 

Reden 1: slechte afstemming tussen de adoptie van technologie en employee experience

86% van de HR-leiders beschouwt digitale transformatie als een strategische prioriteit voor hun organisatie, waarbij 63% benadrukt dat deze investeringen gericht zijn op het verbeteren van de employee experience. De aanname dat de adoptie van HR en digitale tools een directe weg is naar het verbeteren van de employee experience, is te simpel en mogelijk zelfs misleidend.

Hoewel AI en digitale transformatie processen kunnen stroomlijnen, de efficiëntie kunnen verbeteren en meer gepersonaliseerde diensten kunnen bieden, vertalen deze voordelen zich niet automatisch naar een betere employee experience. Een recent onderzoek merkt op dat, hoewel 79% van de leiders in het Verenigd Koninkrijk meerdere AI-toepassingen heeft geïmplementeerd, veel organisaties moeite hebben om de verwachte resultaten te behalen.

De relatie tussen de adoptie van technologie en de employee experience is complex en veelzijdig. Het implementeren van nieuwe tools zonder rekening te houden met de specifieke behoeften en voorkeuren van medewerkers, kan bijvoorbeeld leiden tot frustratie in plaats van tevredenheid. Bovendien kunnen digitale tools soms een gevoel van afstand creëren als ze de menselijke interactie vervangen in gebieden als prestatiemanagement of ondersteuning, waar persoonlijke interactie cruciaal is.

Het succes van AI- en digitale initiatieven in HR hangt af van hoe goed ze zijn geïntegreerd met de bedrijfscultuur en hoe effectief ze menselijke connecties versterken – in plaats van vervangen. Om de employee experience werkelijk te verbeteren, moet HR ervoor zorgen dat deze tools gebruiksvriendelijk, inclusief en ondersteunend voor het welzijn van de medewerkers zijn, terwijl ze flexibiliteit bieden om in te spelen op individuele behoeften. Daarom moet de adoptie van AI- en digitale oplossingen zorgvuldig worden gepland, met een duidelijke focus op het verbeteren van de menselijke ervaring binnen de organisatie en niet alleen op technologische vooruitgang.

Reden 2: de onverwachte kosten van implementatie 

De belofte van digitale transformatie in HR klinkt positief: kostenbesparingen realiseren, processen stroomlijnen en een meer strategische focus mogelijk maken. Echter, de weg naar deze transformatie zit vol uitdagingen, vooral als het gaat om het verkrijgen van het benodigde budget.

Ondanks de duidelijke voordelen hebben HR-afdelingen vaak moeite met het rechtvaardigen van financiële investeringen in deze technologische vooruitgang. Recent onderzoek toont aan dat, hoewel 75% van de HR-leiders de noodzaak van digitale transformatie erkent, slechts 25% denkt dat ze over het budget beschikken om deze initiatieven effectief na te streven. Deze financiële beperking dwingt HR-afdelingen om interne oplossingen te creëren die niet geïntegreerd of naadloos zijn, in plaats van gemakkelijk beschikbare tools en technologieën aan te schaffen die efficiënt en getest zijn.

Het ontwikkelen van deze interne oplossingen vergt veel tijd, inspanning en middelen, wat HR-professionals vaak afhoudt van hun andere belangrijke verantwoordelijkheden, zoals talentmanagement en medewerkersbetrokkenheid. Dit wordt verder versterkt door de perceptie van HR als een “kostenpost”. Dat oefent druk uit op HR om te automatiseren, niet met als doel  om mogelijkheden te vergroten, maar om personeels- en operationele kosten te verminderen.

Zulke druk kan leiden tot een stresscultuur binnen HR-afdelingen, waarbij de focus verschuift van innovatie en employee experience naar kostenbesparing. Dit belemmert de mogelijke voordelen van digitale transformatie en brengt ook het risico met zich mee dat het HR-team ontmoedigd wordt, doordat zij zich ondergewaardeerd en overbelast voelen. Om HR te laten floreren in het digitale tijdperk, moeten organisaties hun perspectief verschuiven, de strategische waarde van HR erkennen en ervoor zorgen dat technologische investeringen worden gedaan om de capaciteiten van de afdeling te versterken in plaats van te verminderen.

Reden 3: het belang van een digitale mindset bij de adoptie van HR-technologie wordt over het hoofd gezien

Investeringen in digitale HR richten zich vaak op technologie, tools en data. Hoewel deze elementen cruciaal zijn, zijn ze op zichzelf niet voldoende. HR-professionals hebben moeite om deze tools volledig te benutten zonder de juiste bijscholing, wat leidt tot een gebrek aan vertrouwen in het gebruik van nieuwe technologieën en het onderbenutten van deze middelen. Data toont een zorgwekkende trend: slechts 23% van de HR-professionals voelt zich zeker van hun digitale vaardigheden, en slechts 2% geeft de voorkeur aan digitale activiteiten boven andere HR-gerelateerde taken.

Het opbouwen van digitale wendbaarheid vereist niet alleen technologie, maar ook een gerichte inspanning om de mindset en vaardigheden te ontwikkelen die HR-professionals nodig hebben om te gedijen in een digitale omgeving. Een studie onder meer dan 850 HR-professionals toonde aan dat slechts 64% van hen HR-technologie gebruikt om bij te dragen aan de bedrijfsstrategie, en de meeste geven een gebrek aan vertrouwen en competentie aan als belemmeringen voor succes.

Hoe navigeer je succesvol door digitale disruptie in HR

Het omarmen van digitale disruptie in HR zou altijd moeten beginnen met een duidelijke businesscase die de reden en intentie hiervoor benadrukt. De businesscase moet nauw aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen en duidelijk maken hoe digitalisering van HR het bedrijf ten goede zal komen, waarop de focus zal liggen en wat er nodig is om succes te behalen.

AI en digitale HR adopteren in een proces dat niet bijdraagt aan de algehele strategie zal leiden tot een mislukt project en kan resulteren in verlies van tijd en investeringen. Besluitvorming moet gebaseerd zijn op organisatiedoelen, feedback van medewerkers en data.

Daarnaast is bij het investeren in HR-technologieën een meer holistische aanpak nodig, waarbij HR-professionals de juiste vaardigheden worden aangereikt, gebruikers van HR-technologieën worden uitgerust om hun waarde te optimaliseren, en er wordt gewerkt aan een digitale HR-handleiding die de HR-technologie in de loop van de tijd ontwikkelt en verder verbetert.

Wij denken dat HR deze drie acties moet ondernemen.

Actie 1: geef prioriteit aan investeringen in lijn met een digitale-roadmap 

Investeren in HR-technologie moet een strategisch en op feiten gebaseerd proces zijn en niet een reeks ad-hocbeslissingen. Ongeplande investeringen resulteren vaak in gefragmenteerde systemen, slechte integratie en een geleidelijke afname van de digitale volwassenheid. Om deze valkuilen te vermijden, moeten HR-leiders een digitale HR-roadmap ontwikkelen die aansluit bij de bredere doelstellingen van de organisatie en ervoor zorgt dat elke technologie-investering bijdraagt ​​aan een samenhangend, efficiënt systeem.

Een goede digitale roadmap moet een grondige beoordeling van het huidige HR-technologielandschap, een duidelijke visie voor de toekomstige situatie en een focus op integratie en interoperabiliteit omvatten. Deze roadmap dient als leidraad en helpt organisaties aansluitende technologieën te identificeren. Bovendien zorgt het ervoor dat nieuwe systemen synchroon werken met de bestaande infrastructuur, waardoor de gegevensstroom, de gebruikerservaring en de besluitvorming worden verbeterd.

Bovendien vereist het succesvol implementeren van HR-technologie aandacht voor verandermanagement en regelmatige evaluatie. Investeringen moeten samengaan met een verandermanagementplan dat de adoptie bevordert en disruptie tot een minimum beperkt. Regelmatige evaluaties van de digitale roadmap, waarbij de nadruk wordt gelegd op meetgegevens en KPI’s, zorgen ervoor dat de organisatie wendbaar blijft en zich aanpast aan nieuwe kansen en uitdagingen.

Actie 2: baseer de HR-technologie investeringen op vier kernideeën

Het HR-team kan het gebruik van AI en dergelijke optimaliseren door strategieën af te stemmen op de specifieke behoeften van elke functie en specifieker en doelgerichter te zijn in waar zij in investeren. Wij zien vier belangrijke investeringengebieden:

  • Interne HR-operaties: AI kan herhalende taken automatiseren, denk bijvoorbeeld aan loonverwerking en afwezigheidsbeheer. Dit geeft HR-teams de ruimte om te focussen op stategie. 
  1. HR-diensten: AI-gedreven chatbots en selfserviceportalen verbeteren de werknemerservaring door directe ondersteuning en antwoorden op veelgestelde vragen. Dit is efficiënt en verbetert de toegankelijkheid. 
  2. HR-advies: AI biedt waardevolle inzichten in data, zoals het identificeren van topmedewerkers die mogelijk het bedrijf gaan verlaten. Deze inzichten kunnen retentiestrategieën, planning en ontwikkelingsprogramma’s beïnvloeden, waardoor het talent management productiever wordt. 
  3. HR-projectmanagement: Digitale tools vereenvoudigen projectmanagement en bevorderen samenwerking, waardoor teams effectiever kunnen werken en deadlines efficiënter kunnen behalen. Met behulp van deze tools kunnen HR-teams taken op tijd voltooien, effectief samenwerken tussen afdelingen en duidelijk inzicht krijgen in de voortgang van projecten, wat leidt tot een efficiëntere uitvoering.

HR moet de complexiteit, gegevensvereisten en impact op de (digitale) employee experience in elk gebied evalueren om dit zo goed mogelijk af te kunnen stemmen op de algemene bedrijfsdoelstellingen.

Actie 3: ontwikkel digitale wendbaarheid binnen HR als belangrijke competentie

Ons T-vormig HR-competentiemodel benadrukt digitale wendbaarheid als een van de vijf kerncompetenties die nodig zijn om een succesvolle HR-professional te zijn.

Het ontwikkelen van digitale wendbaarheid binnen HR gaat veel verder dan het gebruiken van software, het implementeren van HRIS of het automatiseren van taken als Excelbeheer. Het draait om een grote transformatie van hoe HR opereert, om een nieuw niveau van efficiëntie en effectiviteit te bereiken door middel van technologie. Digitale wendbaarheid vereist een volledige integratie van technologie in alle aspecten van HR, van het optimaliseren van routinematige processen tot het mogelijk maken van datagedreven besluitvorming.

Wij zien digitale wendbaarheid als het resultaat van succesvolle aanwinst om technologie te benutten en op te schalen. Dit vergroot de digitale zelfverzekerdheid en creëert kansen om te experimenteren met digitaal werken. 

Wanneer HR digitaal wendbaar wordt, positioneert het zich als een essentiële drijvende kracht achter het succes van de organisatie. Dit gebeurt door technologie in te zetten voor automatisering en innovatie in het beheren van mensen, het ontwikkelen van talent en het opbouwen van een toekomstbestendige workforce. Deze mindset vereist continu leren, aanpassingsvermogen en een toewijding om digitale strategieën af te stemmen op de algemene bedrijfsdoelstellingen. Hierbij moet ervoor worden gezorgd dat technologie de menselijke factor in HR versterkt en niet vervangt.

Tot slot

HR-teams moeten de HR-transformatie en digitale disrupties met een frisse blik benaderen. daarbij moeten innovaties worden afgestemd op de strategische doelen van de organisatie. door bewust te bepalen hoe te investeren, creëren HR-teams een goede basis voor succes. dit vraagt om een holistische benadering, waarin mensen, processen en technologieën worden meegenomen.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *