Maandelijkse archieven: juni 2021

Engagement & Performance seminar | Samenvatting

PerfEngJe kunt alle content terugvinden op de nieuwe dossier pagina over dit onderwerp. Ook zijn hier de meest relevante artikelen over dit gecombineerde onderwerp te vinden.

Daarnaast kun je onze HRTech arena op zoek naar point solutions voor Prestatiemanagement en voor Engagement specifiek of naar tools die beide juist combineren. Daarnaast zijn er ook brede HRTech ‘suite’ oplossingen met modules voor deze onderwerpen, waarbij engagement er nog niet altijd in zit. Je kunt in de lijst verder filteren en je eigen long list samenstellen.

Meer informatie over de sessies van ons seminar vind je hieronder.


Seminar Engagement & Performance | #HRTechReview

eellooDe juiste mensen met de juiste expertise op de juiste plaats

Je wil dat medewerkers zélf tevreden zijn over hun plek, en ook dat de organisatie als geheel tevreden is. Hoe organiseer je dit (digitaal)?

Met de online netwerktool Challenger ondersteunt eelloo de Nederlandse Spoorwegen bij de transitie die veel grote organisaties nu doormaken: van een hiërarchische structuur naar wendbare, mensgerichte verbanden – zoals scrumteams in agile organisaties. Die transitie vraagt om een nieuwe manier van overzicht houden: Wie heeft welke expertises en talenten? Welke ambities hebben mensen? Wie is er beschikbaar voor een extra project? Wie zitten er in de teams, en hoe verhouden die zich tot elkaar? De eelloo-netwerktool maakt dat – en nog veel meer – zichtbaar in een levend organogram. De netwerktool levert allerlei informatie op en verbindt mensen op de juiste manier aan werk, zodat ze hun talenten kunnen inzetten. Sara neemt je mee in de aanpak die eelloo hanteert bij de NS.

Een presentatie verzorgd door Sara Bakker van eelloo
Dagvoorzitter: Mark van Assema

Bekijk de presentatie van eelloo >>


Seminar Engagement & Performance | #HRTechReview

Dpo2Van bedrijfsdoelstellingen naar persoonlijke talentontwikkeling door alignment

Juist het koppelen van organisatie ontwikkeling aan persoonlijke ontwikkeling zorgt voor echte betrokkenheid bij medewerkers.

Een presentatie verzorgd door Jeroen Peeters van Dpo2
Dagvoorzitter: Mark van Assema

Bekijk de presentatie van Dpo2 >>


Seminar Engagement & Performance | #HRTechReview

FLOWSPARKSMet de juiste motivatie op weg naar betere prestatie

Ontwikkel e-Learning met impact voor een betere werkhouding en hogere betrokkenheid.

Ben je op zoek naar een manier om je medewerkers betrokken te houden bij de organisatie en het beste uit hun prestatie te halen? Ga dan zelf aan de slag met de ontwikkeling van e-Learning. Met de juiste aanpak verhoog je de (intrinsieke) motivatie en stoom je jouw medewerkers klaar voor de gewenste houding in de praktijk. Neem deel aan dit webinar en leer hoe je e-Learning ontwikkelt dat:

  • bewustwording creëert,
  • kennis overdraagt
  • én vaardigheden traint.

Zo zijn jouw medewerkers klaar voor de (nieuwe) praktijk. De inhoud van een online programma is telkens anders, maar de aanpak vrijwel gelijk. Of het nu gaat om e-Learning over veiligheid, onboarding, privacy, wet- en regelgeving of iets totaal anders, Marly voorziet je van de juiste basis.

Een presentatie verzorgd door Marly van Beuningen van FLOWSPARKS
Dagvoorzitter: Mark van Assema

Bekijk de presentatie van FLOWSPARKS >>


Seminar Engagement & Performance | #HRTechReview

CircleLyticsDoor dialogen met betrokken medewerkers naar een betere business performance

Met behulp van CircleLytics kun je eindelijk ‘in dialoog’ zijn met je  medewerkers, allen, of bijvoorbeeld een afdeling of team. Online, anoniem, simpel vanuit de cloud. Deelnemers hoeven niets te downloaden.

Ze doen mee via 3 stapjes: antwoord geven op de vragen (meestal beperkt tot 2-5), reageren anoniem op antwoorden van anderen, en mogen hun eigen antwoord opnieuw geven. Dit leidt tot een forse verdieping, draagvlak en echt luisteren. Naar medewerkers, en medewerkers naar elkaar. Het ‘waarom’ ontbreekt in engagement surveys, bij CircleLytics dialogen is dat juist de kracht. Met 150+ klanten en alle data staat keurig AVG-proof in Nederland.

Een presentatie verzorgd door Maurik Dippel van CircleLytics
Dagvoorzitter: Mark van Assema

Bekijk de presentatie van CircleLytics >>



Seminar Engagement & Performance | #HRTechReview

PaneldiscussiePaneldiscussie

Onder leiding van gespreksleider en #HRTech Expert Joost de Zeeuw worden de belangrijkste lessen van het seminar samengevat en worden vragen beantwoord door de sprekers:

  • Roy van Bijsterveld – HRTech Expert
  • Maurik Dippel – CircleLytics
  • Sara Bakker – eelloo
  • Jeroen Peeters – Dpo2

Dagvoorzitter: Mark van Assema

Bekijk de paneldiscussie >>


Geplaatst in Beheren, Innovatie | Tags , , , | Reacties uitgeschakeld voor Engagement & Performance seminar | Samenvatting

#HRTech Review steunt Diversiteit, Gelijkheid en Inclusiviteit

Nerdie1_regenboogDEI, beleid maken of cultuur veranderen

De meest gebruikte Engelse afkorting DEI, Diversity, Equity and Inclusion, houdt de gemoederen flink bezig. Een onderwerp al breder dan HR, want hele organisaties pakken het op, zeker nu met de regenboog vlag. En wij blijven niet achter, want dit onderwerp is ook meer dan alleen HR die even een DEI beleid moet opstellen. Diversiteit omarmen is een cultuurverandering, waar gelukkig veel organisaties nu bewust mee aan de slag gaan.

Het is in deze 21ste eeuw eigenlijk jammer dat het nog nodig is, maar er is genoeg bewijs dat gelijkheid in de samenleving en binnen organisaties nog lang niet vanzelfsprekend is. Extra bewustzijn creëren helpt om die cultuurverandering door te voeren.

Dubieuze rol van technologie

Zoals in de introductie al genoemd was technologie vroeger geheel DEI proof. De computer had geen idee wie er op het toetsenbord tikte en of je nu Kees of Mohammed heette, en blank of donker was, in die tijd maakte de software geen verschil.

Maar die tijd is nu anders, want wij mensen wilden software slim maken en als mensen laten denken. Kunstmatige intelligentie of AI noemen we dat nu. Maar was dat wel zo slim? Want nu hebben wij ons menselijk denken in computers gestopt en daarmee ook onze vooroordelen. Veel AI toepassingen zitten vol met die vooroordelen of ‘bias’ en opeens gaat software wel een verschil maken tussen Kees en Mohammed, en tussen blank en donker.

En voor je het weet koop je als HR professional een door blanke mannen in Sillicon Valley gebouwde coole recruitment AI toepassing om te ‘helpen’ bij de selectie of een slimme ‘Netflix ervaring’ in een LMS met content van ‘gelijkgestemden’. En hoe die AI werkt is voor jou niet meer te begrijpen, het ziet er mooi en efficiënt uit, dus aan de slag.

{cta_arena kop=”Dossier: Talent Marketplace” tekst=”Alle relevante informatie rond het concept ‘De Talent Marketplace’: artikelen, aanbieders, debinars en onze Talent Marketplace experts.” knop=”Bekijk het dossier” link=”https://www.hrtechreview.nl/talentmarketplace” plaatje=”uploads/blogimages/2021/Dossier Talent Marketplace Nieuwsbrief.gif” ctaclass=”cta_dossier”}

De EU zit hier weer scherp bovenop

Laten we blij zijn dat we in Europa wonen en toch ook wat goeds van het instituut EU kunnen krijgen. Een bewezen onderwerp hierin is al de GDPR wetgeving, in Nederland ook wel AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming. Op ons seminar in april stonden we hier uitgebreid bij stil en hoorden we dat deze wetgeving ondertussen ook in andere werelddelen als uitgangspunt wordt genomen om onze privacy beter te beschermen.

EAI

Zo is de EU nu ook bezig met nieuwe wetgeving rond het gebruik van AI door Tech spelers. Een belangrijk uitgangspunt is dat AI ook voor een gebruiker nog uitlegbaar moet zijn, EAI, of Explainable AI. Als de AI bv kandidaat 1 de voorkeur geeft boven kandidaat 2, dan moet de tool je ook kunnen laten zien welke keuzes daarbij gemaakt zijn. Binnenkort een uitgebreid artikel hierover.

Bewustzijn bij HRTech ontwikkelaars en consultants

En net als bij die GDPR is het ook rond het thema DEI belangrijk dat ontwikkelaars en consultants, die jou als HR professional adviseren, vooroplopen. Je kunt geen software maken die mannen een hoger salaris voorstelt dan vrouwen, die kandidaten uit Afrika een lagere ‘score’ geeft dan kandidaten uit de VS. En als consultant is het ook goed je bewust te zijn van dit onderwerp bij het inrichten van HR processen. Waarom zou je nog vragen naar geslacht of leeftijd bij een sollicitatie? Daag je klant eens uit om hier anders over na te gaan denken.

 

Geplaatst in Implementeren, Selecteren | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor #HRTech Review steunt Diversiteit, Gelijkheid en Inclusiviteit

De revolutie van omscholing volgens Fosway

LP-Illus-Soft-SkillsAls we een ding hebben geleerd van de pandemie, is dat we constant flexibel moeten zijn. Alles verandert, en dat merken we misschien nog wel het meest aan ons werk. De ene dag mogen we wel naar kantoor, de andere dag worden we verplicht tot thuiswerken. Organisaties kiezen voor herstructureringen en werkenden moeten daarin mee. Het draait om aanpassingen, bijleren, omscholen. De waarde van bepaalde vaardigheden rond flexibilisering wordt herontdekt.

Niet alleen overleven maar ook weer groeien

Om te kijken hoe er naar welke vaardigheden wordt gekeken en om te begrijpen op welke schaal er wordt omgeschoold heeft analistenbureau Fosway naar honderden bedrijven in Europa gekeken in opdracht van Talentsoft, met als hoofdvraag: hoe kan omscholing organisaties helpen om in 2021 en daarna niet alleen te overleven, maar ook om te groeien?

In het rapport vind je antwoorden op onder andere de volgende vragen:

  • Wat is de impact van de COVID-19-pandemie op de vaardighedenagenda’s van organisaties?
  • Hoe organisaties hun benadering van vaardigheden moesten veranderen als reactie op de pandemie
  • De volwassenheidsniveaus van de omscholings- en bijscholingsstrategieën van Europese organisaties
  • Hoe bedrijven in heel Europa hun behoeften aan toekomstige vaardigheden identificeren
  • Welke technologie speelt een rol bij het optimaliseren van de groei, omscholing en benutting van werknemersvaardigheden in 2021

Download het rapport en lees hoe ook jullie met deze revolutie mee kunnen bewegen.

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor De revolutie van omscholing volgens Fosway

Een op drie werkenden onvoorzichtig met privacygevoelige gegevens

vpndiensten AVGVanaf mei 2018 moeten overheden, bedrijven en verenigingen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG dient twee doelen: ten eerste de bescherming van persoonsgegevens en ten tweede het vrije verkeer van persoonsgegevens binnen de EU. Wat weten Nederlanders drie jaar later eigenlijk nog van de AVG? Hebben zij voldoende kennis van de regels en leven zij deze na? In hoeverre vertrouwen zij hun werkgever met hun persoonsgegevens? VPNdiensten.nl legde een aantal stellingen voor aan 1.028 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. 

Privacybewustzijn onder vrouwen lager

Binnen een organisatie is het van cruciaal belang dat werknemers zowel op persoonlijk- als bedrijfsniveau vertrouwelijk omgaan met privacygevoelige gegevens. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit niet altijd het geval is. Met maar liefst 48 procent delen vooral hoogopgeleide vrouwen weleens privacygevoelige informatie met anderen in vergelijking tot 37 procent bij de hoogopgeleide mannen.

Weinig vertrouwen onder jonge werkenden

“Organisaties moeten zich aan de opgestelde regels van de AVG-wetgeving houden. Toch is een deel van de Nederlanders er niet van overtuigd dat zijn of haar werkgever dit doet. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst een kwart van de werkende Nederlanders denkt dat de organisatie waarvoor hij of zij werkt niet volledig AVG-proof is. Vooral jonge werknemers wantrouwen het AVG-beleid van hun werkgever”

 vpndiensten jongeren

Bewustzijn vergroten voor het mis gaat

Het is als met veel van dit soort onderwerpen die een gedragsverandering moeten realiseren. Het is niet een kwestie van eenmalig een informatie campagne, die uit 2018, maar je moet een aantal jaren volhouden. Er zijn ondertussen voldoende standaard opleidingen /eLearnings over het onderwerp te krijgen om in onboarding en reminder training mee te nemen. Ook zou je goed beleid hierop moeten hebben dat helder is en met voorbeelden concreet wordt gemaakt. In die jaren worden ook de tools en processen verder aangescherpt passend op de bedrijfsvoering. Uiteindelijk is het omgaan met privacygevoelige gegevens dan een vanzelfsprekendheid geworden.

{cta_arena kop=”Dossier: Privacy & HRTech” tekst=”Alle relevante informatie rond ‘Privacy & HRTech’: artikelen, aanbieders, debinars en onze Privacy HRTech experts.” knop=”Bekijk het dossier” link=”https://www.hrtechreview.nl/dossier-privacy” plaatje=”/uploads/Kennisbank/robotje_gidszoeken%20150.gif” ctaclass=”cta_dossier”}

Geplaatst in Branche | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Een op drie werkenden onvoorzichtig met privacygevoelige gegevens

Werken vanuit huis volgens de topman van Spotify´s HR afdeling

marc-olivier-paquin-cMxOrSRUW8c-unsplash Photo by Marc-Olivier Paquin on Unsplash

Unleash, een van de beste internationale kennisplatformen voor alles wat HR en #HRTech betreft, nam een podcast op met Alexander Westerdahl, HR-topman bij Spotify. In de aflevering wordt gesproken over het thuiswerkmodel van het Zweedse bedrijf, over digitale transformatie, hoe werkenden de nieuwe situatie ervaren en hoe je online een kantoor kan nabouwen.

Geen online kantoor zonder digitale transformatie

Volgens Westerdahl heeft de pandemie de arbeidsmarkt en de talentenmarkt juist goed gedaan. Toch is er nog veel ruimte voor verbetering. Als we het over “online kantoren” hebben, zegt Westerdahl bijvoorbeeld dat, hoewel personalisatie voorop staat, de technologie nog ontbreekt om volledige ruimte te bieden.

Westerdahl legt meer uit over de situatie bij Spotify, inmiddels vijftien jaar oud en wereldwijd met meer dan zevenduizend werkenden actief in alle continenten. Het bedrijf is een echt miljardenbedrijf, maar wat vanuit HR perspectief het meest interessant is dat in februari dit jaar werd aangekondigd dat werkenden zouden mogen werken vanuit waar ze maar willen, vanuit de filosofie dat werk niet iets is waarvoor je naar kantoor gaat, maar iets wat je overal kan doen.

HR meer humaan, minder proces

Spotify ziet volgens Westerdahl productiviteit niet als iets is dat kan worden afgemeten aan het aantal uren dat mensen op kantoor doorbrengen. Maar, om Spotify´s revolutionaire model, mede geïmplementeerd door Westerdahl, te laten werken is de juiste HR-technologie hard nodig. Veel organisaties vertrouwen op HR om hen door de coronacrisis te loodsen. Daarbij is digitalisatie van alle afdelingen essentieel. Beslissingen moeten genomen worden vanuit een humaan oogpunt en zorgen dat werkenden zich op hun plek voelen bij de nieuwe situatie. 

Volgens Westerdahl betekent de nieuwe situatie voor HR-teams dat ze meer risico´s moeten nemen. In de podcast van Unleash zegt hij: “We hebben een paar jaar gesproken over hoe de toekomst van werk eruit zou zien en we waren het er allemaal over eens dat flexibiliteit en een gepersonaliseerde werkervaring de juiste weg was, maar we waren niet in staat geweest om precies te definiëren hoe dat eruit zou zien.” Het nemen van de stap die Spotify recent nam – het laten werken waar dan ook ter wereld – voelde extreem aan, maar bleek goed te passen bij de realiteit.

Personalisatie door HR technologie

Westerdahl hamert op het belang van personalisatie bij die stap naar een nieuwe werkomgeving. Zoals Spotify en ook bedrijven als Netflix met data en machine learning hun klanten een persoonlijke bibliotheek aanbieden, zo moeten bedrijven dat ook gaan doen voor hun werkenden. Deze tech kan ook ingezet worden bij het namaken van een online kantoor, waarbij men op dezelfde manier kan samenwerken en communiceren als wanneer ze in fysiek kantoor zouden zijn. En precies dat is volgens Westerdahl waar het momenteel nog aan ontbreekt wat betreft HR Tech: er is nog geen overtuigende technologie voor een gepersonaliseerde, fijne online werkomgeving.

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Werken vanuit huis volgens de topman van Spotify´s HR afdeling