Maandelijkse archieven: december 2021

Met één druk op de knop een KlusCV: klusplatformen beginnen pilot op basis van onderzoek

Met-een-druk-op-de-knop-een-KlusCV-klusplatformen-beginnen-pilot-op-basis-van-onderzoek

Hoe skills ook voor externe medewerkers leidend worden

Dat je skills belangrijker worden dan je cv als je op zoek gaat naar nieuw werk lijkt nog maar een kwestie van tijd. Want niet alleen in de recruitment wereld voor vaste functies draait het steeds meer om skills matching met AI toepassingen. Ook in de wereld van tijdelijke functies gaat deze trend doorzetten. De link tussen beide werelden beschreven we al in dit artikel over het event ‘skills in de kluseconomie.’ Het resultaat van dit project wordt binnenkort zichtbaar als het KlusCV wordt gelanceerd. Hoe klusplatformen hiermee concreet aan de slag gaan lees je hieronder.

Werkenden wendbaarder maken

Portabiliteit van reputatie- en transactiedata kan werkenden wendbaarder maken op de arbeidsmarkt, zowel binnen als buiten de kluseconomie. Als platformwerkers hun data kunnen meenemen en gebruiken om nieuwe opdrachtgevers te overtuigen, kunnen zij sneller aan de slag met nieuwe klussen.

Geïmporteerde data draagt namelijk bij aan het vertrouwen van de opdrachtgever in de platformwerker, blijkt uit een uitgebreid onderzoek van platformexpert Martijn Arets. Niet alleen gebruikers van klusplatformen als Helpling, Roamler en YoungOnes zien de voordelen van overdraagbare data, ook directeuren van de platformen willen ermee aan de slag.

Objectief en subjectief

“Het onderzoek kreeg voordat het af was al een vervolg”, vertelt Arets. Samen met een aantal platformen bouwt hij KlusCV, een tool voor iedereen die werkervaring opdoet in de kluseconomie. Via deze open standaard kunnen gebruikers eenvoudig hun reputatie- en transactiedata downloaden. Daarmee hebben ze een bewijs van hun werkervaring bij de aangesloten platformen.

Dankzij het onderzoek weet Arets welke factoren belangrijk zijn voor het succes van deze pilot. Zo is het essentieel om zowel subjectieve beoordelingen als objectieve data mee te nemen. Denk dus niet alleen aan recensies en sterren van opdrachtgevers, maar ook gegevens als het aantal afgeronde opdrachten, gebruikte vaardigheden en aantal verschillende klanten. Verder moeten kwaliteit en privacy geborgd zijn.

Lees ook: Van onderzoek naar oplossingen: discriminatie en de platformeconomie

Platformen doen graag mee 

“Bovendien is het essentieel om platformondernemers vanaf het begin te betrekken bij de ontwikkeling”, zegt Arets. “Vergelijkbare initiatieven zijn mede gefaald omdat er voldoende draagvlak en aansluiting was met de praktijk.”

Aan de pilot doen Nederlandse platformen uit diverse branches mee: Charly Cares (oppas), Helpling (schoonmaak), Level.works (transport en veiligheid), YoungOnes (dagklussen in diverse sectoren) en Roamler (diverse sectoren).

“Transparantie is een manier om goede mensen te binden”

“Uiteindelijk is het zowel in ons eigen belang als dat van de werkenden om toegang te geven tot data”, zegt Wiggert de Haan van Roamler tijdens de presentatie van het rapport. Hij noemt de werkenden op zijn platform ‘Roamlers’. “Voor veel roamlers is platformwerk een bijbaan naast ander werk. Transparantie is een manier om ze aan Roamler te binden, goede mensen zijn tenslotte moeilijk te vinden.”

Lees ook: Wie is wie in de platformeconomie?

Handmatige match

Alle betrokken partijen zijn platformen waarbij de opdrachtgever kiest welke werkende hij wil inhuren. “Als een algoritme automatisch een match maakt, zoals bijvoorbeeld bij maaltijdbezorging en taxi’s, is het minder aannemelijk dat een geïmporteerd profiel bijdraagt aan vertrouwen”, legt Arets uit.

Hij ziet de pilot als een verlenging van het onderzoeksrapport. “Met diverse deelonderzoeken testen we aannames”, vertelt hij. “Daarbij krijg ik hulp van onderzoekers van vier universiteiten: Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Einstein Center Digital Future en het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung.”

Waarde van platformdata buiten de kluseconomie

In januari wordt KlusCV (GigCV in het Engels) gelanceerd. Dan kan iedereen die werkt via de aangesloten platformen gratis een PDF met zijn data downloaden. Platformwerkers die het KlusCV downloaden worden uitgenodigd een vragenlijst in te vullen. Twee jaar laten ontvangen ze een tweede enquête, om te ontdekken in hoeverre zij het cv daadwerkelijk gebruikt hebben.

“Het doel van dit project is een bijdrage leveren aan een duurzamere en inclusievere arbeidsmarkt”, zegt Arets. “Welke waarde meegenomen data heeft voor werk- of opdrachtgevers buiten de kluseconomie, is nog onbekend. We weten dat daarbij ook andere factoren meespelen, zoals schaarste of overvloed op de arbeidsmarkt en afbreukrisico bij een verkeerde keuze. Welke rol online reputatie- en transactiedata kan spelen, zullen we komende jaren ontdekken.”

Bekijk de presentatie van het rapport tijdens het online event Data Portability in the Gig Economy:

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Met één druk op de knop een KlusCV: klusplatformen beginnen pilot op basis van onderzoek

Workforce Planning tool UKG / Kronos gehacked

ransomware laptopHoewel UKG, de Ultimate Kronos Group, zegt dat de hack los staat van de wereldwijd gemelde problemen met het log4j probleem is het resultaat hetzelfde: het platform kan niet gebruikt worden door meer dan 2.000 klanten wereldwijd. Waarschijnlijk zal het enkele weken duren eer het probleem is opgelost. Het gaat specifiek om gebruikers van UKG Workforce Central SaaS, UKG Telestaff, Healthcare Extensions, en UKG Scheduling/Workforce Management for Banks (formerly called FMSI/Kronos for Banking Solutions) die draaien in de Kronos Private Cloud.

Reacties op de hack

Via SHRM lezen we “It could not be worse timing, as many companies employing hourly workers are busier during the holiday season and having to track more overtime,” volgens Sam Grinter, senior principal analyst bij adviesbureau Gartner vanuit London. “The attack not only comes during the crucial end of the year for scheduling and staffing but also right when UKG’s annual customer conference was getting underway.” Verder zegt Grinter: “Clients are very worried about this and are trying to figure out what to do. It’s not something we’ve seen before on this scale, on the HR side.”

Vanuit UKG reageert VP Bob Hughes, “We are working with leading cyber security experts to assess and resolve the situation, and have notified the authorities. The investigation remains ongoing, as we work to determine the nature and scope of the incident.”

Crisis en backup plannen voor #HRTech?

Natuurlijk is dit vervelend voor UKG zelf, maar ook een wake-up call voor alle #HRTech leveranciers EN gebruikers. Want wat is het back-up plan als dit gebeurt. Lang niet alle HR tools zijn zo bedrijfskritisch als een roosterplanning tool, maar als je een paar weken plat ligt is dit wel een probleem.

Dus een goede trigger om eens te kijken naar je backup plannen. Bij UKG en in de roosterplanning wereld ben je dan al snel weer aangewezen op spreadsheets, zo adviseren ze ook zelf in hun FAQ. Voor andere HR tools kun je met extra ook tekstdocumenten en email wel een heel eind komen. Alleen komen allerlei GDPR afspraken dan wel direct in de problemen!

Zo’n hack is dus een harde wake-up call en realiteitscheck op de hardheid van regelgeving en back-up plannen. Daarnaast is het op zo’n moment natuurlijk crisis en dan is het fijn als je een crisisplan hebt voorbereid. Iets dat in de IT wereld vanuit goed service management vaak wel is voorbereid, verwachten we dat dit voor veel HR gebruikers en leveranciers iets minder uitvoerig klaarligt. Dit soort hacks drukken je met de neus op de feiten, misschien een goed moment om komend jaar eens op de agenda te zetten.

Geplaatst in Beheren, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Workforce Planning tool UKG / Kronos gehacked

#HRTech start-up HoorayHR haalt groeigeld op

investering-hoorayhr-1536x850De investering komt van Edwin Vlieg en Joost Diepenmaat, founders van Moneybird. HoorayHR heeft specifiek voor hen gekozen om hun jarenlange SaaS-ervaring.

De Utrechtse start-up HoorayHR helpt MKB’ers bij het stroomlijnen van hun HR proces met een gebruiksvriendelijke HR tool. Na een succesvolle uitrol afgelopen 1,5 jaar wil HoorayHR de huidige groei versnellen, aldus CEO Theo Schroen. “De afgelopen maanden hebben we onze klantenbestand snel zien groeien en willen we ons product nog beter maken en meer ondernemers helpen bij het onboarden, managen en groeien van hun bedrijf. Zeker in dit remote tijdperk zien we mooie groeikansen.”.

HR makkelijker maken

De oprichters van HoorayHR hebben zelf jarenlang een digitaal bureau gehad. Daar zagen zij hoe HR ondergesneeuwd raakt onder alledaagse bedrijfszaken. “Het managen van HR zaken, zoals verlof, het verlengen van contracten of de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers wordt vaak bijgehouden in losse documenten. Daardoor verlies je als ondernemer het overzicht en gebeuren HR taken niet (tijdig). Met onze software automatiseren we de HR processen, zodat ondernemers worden ontzorgt, HR medewerkers structuur biedt en de tevredenheid bij medewerkers stijgt”.

Groeigeld voor uitbouwen team en product

Met het groeigeld wil HoorayHR het team verder versterken. Daarmee wil het team het product nog verder verbeteren, nieuwe features toevoegen en verder integreren met de workspace van de ondernemer. Hiermee verstevigen ze hun leidende rol als slimme HR oplossing voor bedrijven tussen de 10 en 100 medewerkers.

Ervaren founders als investeerders

Met komst van de nieuwe investeerders ontstaat er niet alleen extra groeigeld, maar ook een versteviging aan kennis. Edwin Vlieg en Joost Diepenmaat zijn ervaren founders als het gaat om realiseren van software voor ondernemers. Met deze ervaring en kennis willen de nieuwe investeerders de startup naar een volgend niveau helpen, aldus Edwin Vlieg. “We zien in HoorayHR een unieke propositie, waarmee ondernemers hun hele HR proces automatiseren. Wij weten als ondernemers als geen ander dat je team het belangrijkste talent van je bedrijf is. We vinden het erg mooi om vanuit onze ervaring deze startup te helpen bij het verder ontwikkelen van het bedrijf”.

Geplaatst in Branche | Tags | Reacties uitgeschakeld voor #HRTech start-up HoorayHR haalt groeigeld op

We moeten op een andere manier naar salaris betalen kijken, willen we talent behouden

payday_appsEr is in veel landen sprake van wat sommige mensen de “Great Resignation” noemen: miljoenen mensen die hun baan opzeggen en elders hun heil zoeken. In de Verenigde Staten deden een recordaantal van 4,4 miljoen mensen in de maand september dit. En gelijk hebben ze: overal ter wereld staan vacatures open en staan organisaties te dringen om talent. Dit is deels een gevolg van de pandemie, die ervoor heeft gezorgd dat mensen anders naar hun werk en hun privéleven kijken. In een artikel op Unleash betoogt Seth Ross dat het opwaarderen van secundaire arbeidsvoorwaarden, met name rond het salaris, zou kunnen helpen om talent aan te trekken en vooral te behouden.

Waarom krijg je maar 1 keer per maand betaald als je iedere dag werkt?

Werkplekbeleid en arbeidsvoorwaarden moeten radicaal worden herzien, om aan te sluiten bij de veranderende behoeften van werkenden. Dit begint met een kritisch, maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van werk: het salaris.

Het aandeel werkenden dat wekelijks wordt betaald is de afgelopen decennia afgenomen, vaak alleen nog uitzendkrachten, terwijl het aantal werkenden dat maandelijks wordt betaald is toegenomen, aan het einde van de maand of zelfs pas de maand erna. Deze lange looncycli zijn overblijfselen uit een technologisch beperkt tijdperk, en zo is het idee van “wachten op betaaldag” in de samenleving ingeburgerd geraakt, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat werkenden verre van gelukkig zijn met deze regeling. Veel werkenden zijn zelfs gedwongen hun toevlucht te nemen tot creditcards en ‘payday loan’-bedrijven om hun uitgaven tot de volgende betaaldag te dekken.

De oplossing: On-demand loon

Earned Wage Access (EWA) (toegang tot verdiend salaris) wordt gebruikt, als ook: ‘on-demand pay’ (loon op verzoek) en ‘instant pay’ (onmiddellijke betaling). Maar in wezen betekent het dat werkenden geld dat ze al hebben verdiend, kunnen opnemen wanneer ze het nodig hebben, in plaats van op een vaste betaaldag. Dankzij moderne technologie is het mogelijk om een revolutie teweeg te brengen in de salarisadministratie en meer flexibiliteit te bieden in de manier waarop werkenden worden betaald.

Financieel welzijn speelt hier ook een rol: Uit de jaarlijkse Employee Financial Wellness Survey van PWC blijkt dat 47% van de werkenden zegt dat financieel gestreste werkenden sneller zijn afgeleid en daardoor minder productief zijn.

Toch geven nog maar weinig organisaties er voldoende aandacht aan, terwijl talloze onderzoeken uitwijzen dat werkenden voor het einde van de maand zonder geld zitten, en dat wekelijkse of meer flexibele uitbetalingen daar dé oplossing op zijn. Werkenden ondersteuning bieden op het gebied van financieel welzijn, zowel op het werk als in hun privéleven, kan ook de merkbeleving van een organisatie verbeteren. Dus nu de hamvraag: hoe voer je zulk beleid in?

Lees ook het artikel “Nieuwe betalingsplatformen openen de remote wereld van werk

Een toolkit voor succes

Organisaties die hun werkenden een moderne en flexibele EWA-oplossing willen bieden, zullen merken dat er verschillende opties op de markt zijn. Hier zijn een paar punten om te overwegen bij het kiezen van de juiste #HRTech.

1. Het type aanbieder

In het algemeen zijn er twee soorten aanbieders van on-demand pay. De eerste is een externe leverancier die samenwerkt met standaard payroll platforms en inkomsten genereert via transactiekosten die door werkgevers of werkenden worden betaald om toegang te krijgen tot hun verdiende loon. De tweede is ‘native on-demand pay’, ingebouwd in een salarissysteem dat de dienst vaak gratis kan aanbieden aan werkgevers en werkenden.

2. Het soort dienst

Sommige aanbieders verwerken verzoeken om on-demand pay als een gewone salarisstrook met alle belastingen en inhoudigen. Bij een realtime, doorlopende berekening van het nettoloon kunnen werkenden alleen hun werkelijk beschikbare loon (na aftrek van belastingen en inhoudingen) opnemen.

3. De impact op de bestaande payrollprocessen van je organisatie.

On-demand pay op de juiste manier zorgt ervoor dat de salarisadministratie en belastingen voldoen aan de wettelijke eisen en het bedrijfsbeleid. De regeling met de bank en de goedkeuring van betalingen moet wel aangepast worden, want het hoofd salarisadministratie maakt niet meer 1 keer per maand een enorm bedrag aan salarissen over.

Conclusie

Naarmate bedrijven meer en meer de weg vinden naar een grenzeloze, flexibele en on-demand werkplek, moeten ze moderne werkpraktijken invoeren die werkenden helpen te gedijen in deze wereld. Technologie is een belangrijke drijfveer om traditionele barrières in de wereld van werk te slechten en de flexibiliteit en directheid te faciliteren die werkenden verwachten. On-demand pay is een belangrijke stap die bedrijven kunnen nemen om betere ervaringen voor werkenden te creëren, terwijl de betrokkenheid en het behoud van werkenden in het proces worden verbeterd.

Geplaatst in Innovatie | Tags | Reacties uitgeschakeld voor We moeten op een andere manier naar salaris betalen kijken, willen we talent behouden

Talentsoft HR Trendrapport 2022

Trend 2022Een stevige basis voor de toekomst

We moeten gaan hergroeperen, nieuwe verbindingen aangaan en onze mensen op een andere manier in gaan inzetten. 

“We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.”

De 5 krachten die de Future of Work bepalen

Naast dat we dieper ingaan op de 3 belangrijkste HR-trends, kijken we ook naar 5 disruptieve krachten die van invloed zijn op jullie HR-strategie. Want om vooruit te kunnen blikken en te snappen hoe de ‘future of work’ eruit gaat zien, zullen we eerst moeten begrijpen waar we op dit moment staan.

  1. De nasleep van de coronacrisis
  2. De Grote Ontslaggolf
  3. De invloed van technologie
  4. Gen-Z verovert de wereld
  5. De Reskilling Revolutie

Hergroeperen

Die vijf krachten daar moet je als organisatie iets mee, wil je in de toekomst relevant blijven. Daarom is 2022 het jaar waarin we nieuwe mindsets moeten ontwikkelen én omarmen. Wij noemen dat ‘hergroeperen’. Daarin speelt HR een essentiële rol.

Van tijd tot tijd krijg je als organisatie te maken met veranderingen die zo disruptief zijn dat je wel in beweging móet komen, anders overleef je niet. De coronacrisis is daar een goed voorbeeld van. Werd er in het bedrijfsleven al langer gesproken over de noodzaak te transformeren – maar staken veel organisaties nog hun kop in het zand – nu konden we er echt niet meer om heen. In één klap kwamen miljoenen mensen thuis te werken. Wat bleek? We bleven prima functioneren. Zo eng is transformatie dus niet.

Het mooie is: veel bedrijven zijn er sterker uitgekomen. En het heeft ook iets in gang gezet: het besef dat als je openstaat voor verandering, er allerlei kansen om de hoek blijken te liggen. Dat vergt wél een andere mindset. Hergroeperen als voorwaarde om te transformeren – hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Als bonus krijg je toegang tot exclusieve interviews met HR-experts die elk van de trends bespreken.

Download ons E-book voor inzichten over hoe je je HR-strategie, personeelsbestand en activiteiten opnieuw kunt afstemmen, opnieuw kunt verbinden en opnieuw kunt inzetten om je organisatie toekomstbestendig te maken.

Geplaatst in Onderzoek | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Talentsoft HR Trendrapport 2022