"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

HRTech trends voor 2022: vijf lijsten van trendwatchers

HRTech trends voor 2022 vijf lijsten van trendwatchersToonaangevende 2022 HR Trendvoorspellingen en Megatrends

Naast allerlei leveranciers die zelf met hun voorspellingen komen, volgen we een aantal toonaangevende HR trendwatchers en zetten hier hun voorspellingen op een rij. Het lastige met deze jaarlijkse trendlijstjes is dat veel trendwatchers iets te vroeg komen met hun voorspellingen. Vaak komen deze pas later uit.

Tom Haak van het HR Trend Institute heeft daar iets op gevonden. Hij werkt naast met jaarlijkse trendlijstjes ook met een lijst met 14 Megatrends. Die vormen een soort kapstok voor een langetermijntransformatie van HR waar dan de jaarlijkse lijstjes aan kunnen worden opgehangen. Het gaat dan om megatrends als ‘van lange termijnplanningen naar experimenteren, met agile en design thinking methoden’ en ‘Van HR voor mensen op de payroll naar HR voor het ecosysteem’.

De belangrijkste megatrend in #HRTech is volgens het HR Trend Institute “van nice to have technologie naar technologie als essentiële aanjager van transformatie”

Als belangrijkste megatrend in #HRTech noemt het HR Trend Institute “van nice to have technologie naar technologie als essentiële aanjager van transformatie”. Deze en de andere megatrends vindt je in het artikel met de 10 voorspellingen voor 2022:

HR Trend Institute – Tom Haak

Voor het komende jaar heeft Tom deze 10 voorspellingen opgesteld:
1. HR Embraces Complexity: en stopt met alles in modellen te willen stoppen
2. HR as (credible) Activists: een nieuwe rol voor HR die Dave Ulrich al in 2007 introduceerde en nu (eindelijk) gepakt wordt
3. HR for the Ecosystem: HR opent de ogen voor andere (potentiële) groepen die werk voor de organisatie kunnen uitvoeren
4. The End of the Employee: tijd om het begrip ‘werknemer’ en ‘personeel’ te heroverwegen
5. Metaverse: Deze Facebook term wordt snel opgepikt als standaard voor een virtuele wereld, waar bijvoorbeeld dit artikel meer uitlegt hoe dit de ‘ultieme leerervaring’ gaat opleveren
6. Forgiving Technologies: eentje specifiek over technologie, waar met behulp van AI het niet precies volgen van de workflow en verplichte velden met keuzelijsten de gebruiker kan worden vergeven
7. Recruiting for Diversity: via een focus op skills meer dan op cv moet dit mogelijk worden
8. Time for some real Empathy: en dan natuurlijk vooral empathie met de werkenden, dus niet zoals bij veel platformen die hun bikers slecht betalen [red. hopelijk gaan de HRTech investeerders dan ook die empathie krijgen, niet alleen voor het grote geld en de oprichters]
9. Life Coaching provided by Employers: voor hulp bij een goede werk-privébalans, om de groei aan burn-outs tegen te gaan
10. The Split of HR: waar HR in Operatie, Strategie en People Success wordt opgesplitst

Hierin zijn wel een aantal links te leggen naar technologie, maar laten we eerst eens de andere trendlijstjes ernaast leggen.

My HR future – David Green

My HR future uit de UK is, met David Green aan het hoofd, ook een trendwatcher en HR opleider van belang, die ook een prominente rol heeft bij de internationale UNLEASH events (die dit jaar hopelijk in oktober weer in Parijs plaatsvinden). Begin december publiceerde hij 12 voorspellingen voor 2022. Daarin veel trends die we elders ook zagen en specifiek over technologie niet anders dan dat de investeringen de pan uit rezen in 2021. Dat is natuurlijk een teken, maar geeft inhoudelijk geen richting. We gebruiken hier specifiek hun trends uitgediept in deze podcast, waarin David in gesprek gaat met een andere Engelse HRTech expert: Ian Bailie. Ze bespreken deze 4 trends:

1. How HR is orchestrating the shift to hybrid work: deze kan in deze pandemie gevolgen natuurlijk niet missen
2. How leading companies productised people analytics solutions for employees, managers, and executives: waarbij het HR data analytics team het beschikbaar maken van gegevens als product, o.a. via rapportages, gestandaardiseerd hebben
3. Why the shift towards a skills-based organisation is transforming the role of HR: Omdat skills in bijne alle HR processen de verbindende factor kan zijn.
4. What HR leaders and professionals should do to prepare for the future: in een complexe wereld zal HR ook moeten transformeren om sneller te kunnen reageren.

Trends in HR – Lieke Jansen

In Nederland kennen we ook het platform Trends in HR, waar eindredacteur Lieke Jansen drie trends benoemt voor dit jaar, maar wel tegelijkertijd vijf belangrijke thema’s een rol zullen spelen. We benoemen ze hier beide, want het zijn eigenlijk beide lijstjes met belangrijke onderwerpen voor dit jaar 2022.

De drie trends:

1. Hybride werken: uiteraard aangejaagd door de pandemie
2. Krappe arbeidsmarkt: ook breed in het HR nieuws, niet alleen in Nederland, en het zal een dit jaar veel tijd tijd en aandacht vragen
3. Digitalisering HR-processen: eigenlijk een terugkerend onderwerp met continue stappen, waarbij uit hun onderzoek wel blijkt dat ‘een kleine 30% het niet eens met het feit dat de verdergaande digitalisering voor minder werkdruk zorgt bij HR’

De vijf thema’s:

1. Duurzame inzetbaarheid
2. Strategische personeelsplanning
3. Werving & selectie
4. Goed werkgeverschap
5. Werkgeluk

Deze thema’s passen deels bij de trends, zoals werving & selectie bij de krappe arbeidsmarkt, en zijn deels nieuwe onderwerpen die ook weer door de pandemie worden aangejaagd, zeker de laatste twee. Door vergrijzing en de arbeidsmarktkrapte staan de eerste twee punten ook nadrukkelijker op de agenda van HR, wel al sinds voor de pandemie.

AIHR

Bij AIHR hebben ze de 11 voorspellingen die zij doen voor 2022 in een mooi beeld samengevat, dus dat gebruiken we graag: Afbeelding1

We pikken specifiek de trend over HRTech eruit, zeker omdat we deze herkennen. Meer technologie is niet altijd de oplossing. Ondertussen hebben veel organisaties haast teveel hr-tools in huis. En met alle AI mogelijkheden komen ook bedreigingen als de computer het niet goed berekent. De noodzaak voor ‘tech-savvy’ hr professionals, die orde kunnen scheppen in de soms ‘spaghetti aan tools’, wordt steeds groter.

Josh Bersin

We eindigen met de bekendste HRTech trendwatcher Josh Bersin. Hij voorspelt voor dit jaar naast onderstaande vier hoofdtrends in totaal 15 trends die in een mooi rapport te downloaden zijn.

1. Een erg krappe arbeidsmarkt, krapper dan ooit tevoren!
2. De meest ongelofelijke technische mogelijkheden worden realiteit, voor het matchen van mens met werk, voor een nieuwe virtuele werkwereld en voor coaching tools. Dit is uiteraard core business for Josh, dus deze kon niet ontbreken.
3. Een nieuwe discussie over cultuur, deels gevoed door de inflatie die opspeelt en mensen die op zoek gaan naar zekerheid, en deels gevoed door de discussie over het klimaat, en als laatste, ook over mentale gezondheid.
4. De nieuwe rol van HR aan de speeltafel van het bestuur. Door de pandemie is het belang van werkenden toegenomen, en de krappe arbeidsmarkt gaat die rol dit jaar alleen maar verder versterken.

Samenvatting HRTech Trends voor 2022

Uiteraard zijn er nog vele andere trendwatchers, maar met deze 5 lijstjes hebben we de grote gemene deler wel te pakken. Nu kunnen we op zoek naar de impact op HRTech in deze lijstjes. Die is er zeker, maar niet alle voorspellingen zien we zelf al gebeuren dit jaar. Vooral de metaverse, een virtuele wereld, is pure techniek, maar dit staat in de kinderschoenen, dus op wat experimenten na gaat die dit jaar nog niet doorbreken. Kortom: Niemand voorspelt Dé #HRTech trends voor 2022, dus doen we het zelf.

Welke trends in #HRTech zien we in 2022 dan wel doorbreken? Lees het in het vervolgartikel dat later deze week online komt:

De #HRTech trends voor 2022 volgens #HRTech Review.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl