Maandelijkse archieven: januari 2024

‘AI zal elk onderdeel van HR transformeren’

Tijdens de UNLEASH World 2023, een internationale HR-beurs, noemde Bersin AI al het buzzword van de beurs. Ook in 2024 zal AI uiteraard een belangrijke rol blijven spelen. En niet zo’n klein beetje ook. Volgens Bersin zal ieder onderdeel van HR transformeren door AI en ook iedere rol in de organisatie zal anders worden. 

HRTech transformeert door AI

Functiebeschrijvingen, talentinformatiesystemen, prestatiebeheer en werknemerservaringen zullen allemaal veranderen door kunstmatige intelligentie. Bovendien zal de traditionele architectuur van HRtech transformeren door AI. Er zullen AI-gestuurde systemen op de markt komen die de productiviteit en interacties met werknemers zullen verbeteren.

Trainingssystemen gebaseerd op AI

Een andere ontwikkeling die Bersin noemt, is dat autonome leerplatforms de Learning & Development van bedrijven zullen ontwrichten. Op AI gebaseerde trainingssystemen zullen een revolutie teweegbrengen in de leer- en ontwikkelingssector, waardoor het genereren en leren van inhoud efficiënter en persoonlijker zal worden.

Hybride werken

Maar niet alle voorspellingen die Bersin doet, hebben met AI te maken. Zo stelt hij dat bedrijven hybride werkmodellen zullen accepteren en adopteren. Een ontwikkeling die we al zien sinds de coronapandemie. Hybride werk zal de norm worden. Ook andere ontwikkelingen die er al langer zijn, worden genoemd, zoals aandacht voor een skills-based organisatie of dat het ontzettend moeilijk is om het juiste talent te werven. 

Download hier de infographic met alle 15 voorspellingen.

Geplaatst in Beheren, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor ‘AI zal elk onderdeel van HR transformeren’

Kabinet: Nederland koploper generatieve AI, kansen voor HRtech-bedrijven

Kunstmatige intelligentie, we kunnen niet meer zonder. AI was hét technologiewoord van afgelopen jaar. Vooral generatieve AI heeft zijn weg gevonden, ook in de wereld van HRtech. Veel leveranciers van HRtech zijn afgelopen jaar bezig geweest met het integreren van generatieve AI in hun tools. Nu generatieve AI zo’n hot topic is, kan ook het Nederlandse kabinet niet achterblijven. Vorige week presenteerde zij haar visie op generatieve AI.

Richting geven aan ontwikkelingen

Volgens demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat ontwikkelt generatieve AI zich meer en meer tot een van dé bepalende technologieën van deze tijd. “Alleen als we zelf meer gaan investeren in AI-innovaties, hebben we de mogelijkheid om mee te doen én richting te geven aan de juiste en kansrijke ontwikkelingen van de technologie in zowel onze maatschappij als economie,” aldus de minister.

Met deze overheidsbrede visie benadrukt het kabinet het belang om actie te ondernemen op dit onderwerp, zowel op de korte als op de lange termijn. Het kabinet wil randvoorwaarden creëren voor de verantwoorde ontwikkeling en het gebruik van generatieve AI. De ambitie is dat Nederland koploper is in Europa op het gebied van veilige en verantwoorde generatieve AI-toepassingen. Daarnaast ziet het kabinet graag dat ons land een sterk landelijk en internationaal ecosysteem heeft waarin volop geïnnoveerd wordt met verantwoorde generatieve AI.

Uitgangspunten en actielijnen

Het kabinet stelt in de visie vier uitgangspunten centraal:

  1. Generatieve AI wordt op een veilige manier ontwikkeld en toegepast
  2. Generatieve AI wordt op een rechtvaardige wijze ontwikkeld en toegepast
  3. Generatieve AI die het menselijk welzijn dient en de menselijke autonomie borgt
  4. Generatieve AI draagt bij aan duurzaamheid en onze welvaart

Aan deze uitgangspunten zijn diverse acties gekoppeld, die gebundeld zijn in zes actielijnen. Deze actielijnen zijn samenwerken, het nauwgezet volgen van alle ontwikkelingen, het vormgeven en toepassen van wet- en regelgeving, het vergroten van kennis en kunde, innoveren met generatieve AI en sterk en helder toezicht houden en handhaven.

Kansen voor leveranciers

De aandacht van het kabinet voor generatieve AI biedt kansen voor aanbieders van HRtech. Het kabinet geeft aan innovatie te willen blijven stimuleren en te investeren in talent binnen een Nederlands en Europees AI-ecosysteem. Hoe zij dit precies willen vormgeven, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van subsidies, maakt de visie niet duidelijk.

Iedereen voldoende AI-kennis

HRtech-expert Wilma Straatman is positief over de visie: “Supergoed dat hieraan gewerkt wordt, dat er aandacht voor is. Dat is absoluut nodig.” Zij benadrukt echter wel dat we ervoor moeten zorgen dat er geen kloof tussen mensen binnen bedrijven en in de maatschappij komt. “In de toekomst zie ik een splitsing tussen mensen die AI begrijpen, gebruiken en echt vooruit hollen en de mensen die geen idee hebben wat AI is. We zullen echt moeite moeten doen dit niet te laten gebeuren.”

Bouwen op kennis 

Straatman stelt dat wanneer we als land voorop willen lopen, we er ook voor moeten zorgen dat we gaan bouwen op kennis. “We moeten ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft en zich kan bekwamen qua kennis op het gebied van generatieve AI. Je zou een soort van AI-academy moeten opzetten, waar mensen gratis toegang hebben tot kennis.” Ook moet gezocht worden naar een soort mechanisme waarmee bedrijven hun kennis up-to-date kunnen houden en kennis kunnen delen, aldus Straatman.

Lees hier de kabinetsvisie op generatieve AI. 

Geplaatst in Beheren, Branche | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Kabinet: Nederland koploper generatieve AI, kansen voor HRtech-bedrijven

HR-techmarkt in 2023 erg actief door investeringen, fusies en overnames

cytonn-photography-vWchRczcQwM-unsplash

2023 was een moeilijk jaar voor de wereldeconomie met conflicten in Europa en het Midden-Oosten, torenhoge inflatie en het faillissement van meerdere banken. Ondanks deze tegenslagen blijft de HR tech-sector groeien, zowel op het gebied van investerings- en financieringsrondes, als op het gebied van fusies en overnames (M&A). UNLEASH bespreekt samen met Ralf Hofmann, mede-oprichter van tech-investeringsbank Drake Star, de reden achter het aanhoudende succes van HR tech.

Werkgevers realiseren zich de afgelopen jaren dat mensen hun meest waardevolle aanwinst zijn, constateert Hofmann. Daarom zijn ze nu meer gefocust op het aantrekken en behouden van talent. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar technologie die de HR-processen stroomlijnt en voor betere employee engagement en experience zorgt stijgt. “Dit is een trend voor op de lange termijn, crisis of niet,” stelt Hofmann.

Investeerders realiseerden zich dat er een sterke vraag was naar HR tech en dus bleven ze “zeer geïnteresseerd” in de sector, de gevestigde spelers en de nieuwe ‘verstoorders’ die de markt betreden. 

Op de ‘erg actieve’ HR tech-markt

“Het resultaat is dat de markt nog steeds heel actief is.” Er waren alleen al in het derde kwartaal meer dan 200 transacties (met een waarde van meer dan een miljard). Dit brengt het totaal van 2023 naar 623 deals en met meer dan 15 miljard geïnvesteerd, volgens Drake Star.

Een belangrijke drijfveer voor de actieve HR tech M&A in 2023 was de wens van grote leveranciers om hun positie op de markt te consolideren door hun kleinere concurrenten over te nemen.

Grotere leveranciers willen graag nieuwe technologieën en nieuwe mogelijkheden verwerven die hen kunnen helpen hun functionaliteiten te vergroten. Kleinere spelers hebben vaak grotere expertise in niche-gebieden. 

“Hoewel we het over productiebedrijven hebben, gaat het ook over mensen.” Door kleinere bedrijven te kopen, kopen ze talent dat “de expertise en skillset heeft in bepaalde gebieden, maar ook in bepaalde markten.”

Fusies en overnames

Opmerkelijke grote fusies en overnames in de HR tech-wereld van afgelopen jaar zijn Edenreds acquisitie van Reward Gateway, HirveVue dat Modern Hire koopt, Immedis dat overgenomen wordt door UKG en Zooms overname van Workvivo.

Fusies en overnames komen natuurlijk niet alleen voor bij grote leveranciers. Een opvallende deal voor Hofmann was Silver Lakes’ meerderheidsbelang in Qualtrics voor 12,5 miljard dollar. Hofmann: “Het was een gigantische deal en erg indrukwekkend. Dit laat maar zien hoe erg grote private equity-bedrijven de sector waarderen.”

Vergelijkbaar was Credit Agricoles acquisitie van Worklife, die Hofmann “strategisch belangrijk” noemt. Het “was erg interessant om te zien hoe een bank een softwarebedrijf overnam, zodat ze innovatieve producten konden bieden aan hun cliënten.”

Opmerkelijke transacties

Andere opmerkelijke transacties in 2023 waren onder andere de fundraiser van modern alles-in-één HR tech-bedrijf Rippling die 500 miljoen dollar opleverde, vooral omdat deze net na het faillissement van Silicon Valley Bank plaatsvond en bewees “dat investeerders geïnteresseerd waren in de kracht van innovatie van Rippling, en van HR tech in het algemeen.” 

Dan was er nog de herkapitalisering van HR document management-bedrijf aconso, waarbij Drake Star adviseerde. Keensight was de grootste investeerder, maar Hofmann was onder de indruk van hoeveel “competitie en interesse er was van investeerders in hun vakgebied.”

Meer weten? Lees hier het volledige (Engelstalige) artikel op de website van UNLEASH.

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor HR-techmarkt in 2023 erg actief door investeringen, fusies en overnames

Minder investeringen in #HRTech in 2023

De HRTech-investeringen van de afgelopen drie jaar vertoonden aanvankelijk een stijging,  met een piek in het eerste kwartaal van 2022, gevolgd door een gestage daling. In 2023 is er minder geïnvesteerd in de HRTech-sector. Economische onzekerheden, fluctuerende markten en verschuivende financieringstrends zorgden voor een uitdagend investeringslandschap, zo concludeert Anita Lettink, partner bij Strategic Management Center en oprichter van HRTechRadar in haar HRTech Funding 2023 report.

Quarterly-HR-Tech-Funding

HCM & pay-diensten

De meeste investeringen gingen, net als in voorgaande jaren naar HCM & pay-diensten. Het accent van de markt ligt dus op het administreren en betalen van personeel via uitgebreide oplossingen voor het beheer van ‘human capital’ en salarisadministratie. In totaal werd $1,8 miljard in deze diensten geïnvesteerd. 

Financiële welzijnsdiensten

Na de HCM & paydiensten, ging het meeste geld naar financiële welzijnsdiensten. De substantiële financiering voor deze categorie onderstreept een verschuiving naar aandacht voor het holistisch welzijn van werknemers. Daarbij wordt benadrukt dat de huidige beroepsbevolking meer nodig heeft dan alleen een salaris; medewerkers zoeken ook financiële zekerheid en een uitgebreid arbeidsvoorwaardenpakket.

AI en Talent Acquisition

Talentmanagement, talentverwerving en leren blijven investeringen aantrekken, wat de voortdurende behoefte aan werving, ontwikkeling en leren binnen HRTech weerspiegelt. Bijna alle Talent Acquisition-oplossingen beschikten over een soort generatieve AI-functionaliteit. De focus op geïndividualiseerde talentbenadering, die vorig jaar begon, werd voortgezet. Gelet op het aantal investeringsrondes lijkt het erop dat de markt mogelijk een verzadigingspunt nadert, of dat investeerders selectiever worden en wachten op innovatieve partijen die de netelige kwestie van om- en bijscholing aanpakken. 

2023-Funding-per-service

Wereldmarkt

De ‘one size fits the globe’-benadering is niet de beste aanpak voor HRTech. Het ontwikkelen van een oplossing in de VS en deze vervolgens met kleine aanpassingen over de hele wereld uitrollen, werkt niet. Landen hebben specifieke wetgeving en HR-beleid waar rekening mee moet worden gehouden in de ontwerpfase. Vanuit dat perspectief is het geweldig om te zien dat vanuit alle regio’s wordt geïnvesteerd in HRTech, aldus Lettink.

Dit rapport verscheen eerder in het Engels op de website van Anita Lettink.

Geplaatst in Onderzoek | Tags | Reacties uitgeschakeld voor Minder investeringen in #HRTech in 2023

Visma | Raet splitst op in Visma | Raet en Peple

Visma | Raet is opgesplitst in twee losse bedrijven. Hierbij richt Visma | Raet zich met zijn HR- en payroll software Youforce voornamelijk op de zorgsector en de centrale en lokale overheid. Het tweede bedrijf wordt Peple. Peple bedient met zijn product Visma.net HRM & Payroll de sector onderwijs en heeft eveneens een aanzienlijk klantenbestand in de zorgsector en de zakelijke markt. 

Door het opzetten van twee gespecialiseerde softwarebedrijven zijn beide organisaties in staat sneller te anticiperen op de behoeften van de klanten in de specifieke segmenten. Tevens past deze beslissing bij de filosofie van Visma, waarin meerdere kleinere, gefocuste bedrijven opereren om bedrijfskritische processen bij klanten in verschillende markten verder te automatiseren en optimaliseren.

Volledig zelfstandige organisaties

De twee organisaties zullen volledig zelfstandig opereren. Zo krijgt ieder bedrijf naast een eigen focus, strategie en een op de markt afgestemde software stack, ook eigen teams voor Sales & Marketing, Customer Success, Product Development en support zoals HR, Finance en IT.

Visma | Raet blijft aangestuurd door Gerard Schiebroek, op dit moment al Managing Director bij de organisatie. Peple komt onder leiding te staan van Peter Verdaasdonk, oprichter van Visma | Advitrae en daar voorheen Managing Director. Na de splitsing telt Visma | Raet circa 450 medewerkers en Peple ruim 100 medewerkers. Beide bedrijven blijven opereren vanuit het huidige kantoor te Amersfoort.

Gerard Schiebroek, Managing Director bij Visma | Raet: “Twee jaar geleden hebben wij onze activiteiten in het zakelijke segment afgesplitst. Dit heeft ons veel gebracht. Zo ligt onze innovatiesnelheid veel hoger en is de klanttevredenheid sterk gestegen, evenals de medewerkerstevredenheid. Focus aanbrengen in onze strategie werkt dus. Wij hebben de afgelopen periode bijna al onze klanten in het onderwijssegment gemigreerd naar het Visma.net portfolio. Nu is dan ook een logisch moment om nog een splitsing door te voeren.”

Peter Verdaasdonk, Managing Director bij Peple: “We vormen met Peple een nieuw bedrijf en doen dit met een groep gemotiveerde mensen die al gewend is zich volledig op één softwareproduct en de bijbehorende markten te richten. Het verdergaan als een apart bedrijf voelt daarom heel vertrouwd. Uiteraard blijven we opereren onder de vlag van Visma en biedt Visma ons alle ingrediënten die nodig zijn om een vliegende start te maken.”

Geplaatst in Branche, Selecteren | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Visma | Raet splitst op in Visma | Raet en Peple