"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Next Learning 2024: AI nog niet écht doorgebroken binnen HR

Dat ChatGPT het vakgebied van HR Development het komende decennium fundamenteel gaat veranderen, staat voor velen vast. Maar op dit moment zijn we qua adoptie van kunstmatige intelligentie wel nog in een beginstadium.

event nextBegin april vond Next Learning 2024 plaats. Tijdens dit grootste jaarlijkse congres op het gebied van learning & development van Nederland stonden opvallend veel workshops en key-notes in het teken van AI. Kunstmatige intelligentie heeft gamification duidelijk verstoten als leidende trend. Maar ook was duidelijk dat er nog veel te winnen is om de techniek echt te vertalen naar waarde voor organisaties.

Tijdens het event was zeker 60 procent van de aanwezigen het eens met de stelling dat ChatGPT het vakgebied HR Development de komende tien jaar fundamenteel gaat veranderen. Tegelijk viel op dat AI voor veel mensen nog hetzelfde is als ChatGPT en dat ze die tool gebruiken als een veredelde Google Search. Daaruit blijkt dat we qua adoptie nog aan het begin van de curve staan.

Augmented intelligence

In de bijeenkomsten ging het specifiek over Generatieve AI (GenAI), met als bron meestal ChatGPT. Deze techniek wordt in HR bijvoorbeeld ingezet voor creatie van leermateriaal. Denk daarbij aan het opstellen van scripts en uitleg, het creëren van vragensets, het maken van afbeeldingen en het genereren van voice-overs bij filmpjes. 

Ook waren er voorbeelden van het upgraden van de chatbot naar een digitale assistent die bepaalde taken deels kan overnemen, zoals het opstellen van documenten in vaste formats. Hierbij is de menselijke factor echter nog steeds onmisbaar. Artificial intelligence wordt door ingewijden daarom ook wel augmented intelligence genoemd: AI-tools en de mens werken samen. Zoals gereedschap het werkproces verrijkt van een vakman, verrijkt ook AI het werkproces van de mens.

De combinatie met procesautomatisering

De echte ontwikkeling moet naar mijn idee komen uit de combinatie met slimme procesautomatisering, RPA genoemd. Hierbij worden saaie en/of foutgevoelige taken geautomatiseerd. Denk aan de HR business partner die een strategie-meeting opneemt op de telefoon en dat automatisch laat omzetten naar een e-mail met een korte samenvatting en vervolgacties, plus automatische registratie in het HR-systeem. Of de trainer die zijn uitleg filmt en waar vanzelf een hand-out of vragenlijst van wordt gemaakt, die vervolgens in een LMS terechtkomt. Tools als Zapier en Make zijn hier momenteel leidend in, maar het speelveld verandert snel.

Hopelijk zien we tijdens Next Learning 2025 hoe deze technieken en toepassingen een vlucht hebben genomen.

Dit verslag is geschreven door Jurrian Lukkien, Interim- & projectmanager en HRTech Expert.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl