Maandelijkse archieven: juli 2024

Drie verkeerde veronderstellingen bij het implementeren van HRTech

Voor elk van deze uitdagingen is het potentieel voor HR om een waardevolle bijdrage te leveren door middel van technologie immens. Dankzij geavanceerde tools en systemen die zijn gebouwd voor regelmatige verbetering en schaalvergroting, kan HR veranderen van een traditionele administratieve functie in een strategische krachtpatser die het succes van de organisatie stimuleert.

De sleutel is om technologie-initiatieven af te stemmen op de overkoepelende doelen van de organisatie, zodat elke technologische investering tastbare voordelen oplevert, waarde creëert en het personeelsbestand effectief ondersteunt. We kunnen geen vertrouwen winnen als we ons alleen bekommeren om productiviteitswinst. We moeten mensen centraal stellen om de bedrijfsprestaties te verbeteren.

We zetten hoog in met de technologiekeuzes die we maken. In 2024 is HR-technologie een kritieke pijler die de groei van de organisatie, de betrokkenheid van werknemers en de operationele efficiëntie ondersteunt. Maar pas op: HR-technologie verkeerd gebruiken is niet alleen een hikje, het is een potentiële ramp.

Drie verkeerde veronderstellingen bij het implementeren van HRtech

Verkeerde veronderstelling 1: “We hadden een […]-technologie (Bijv. CRM) nodig.”

Als je niet in staat bent om effectief de juiste mensen aan te werven, kan dat te maken hebben met de manier waarop je een zorgvuldig samengestelde pijplijn van talent creëert, voedt en converteert. Als dat zo is, is een CRM misschien de oplossing.

Maar de wens “we moeten sneller/beter/goedkoper aanwerven” wordt te snel opgevat als: “we hebben een CRM nodig”. Zelfs als je de behoefte aan technologie vaststelt, is dat slechts een deel van je oplossing. Als je het systeem uit de doos haalt en de fabrieksinstellingen aanzet, lost het waarschijnlijk niet jouw unieke bedrijfsprobleem op of houdt het geen rekening met de nuances die je nodig hebt. We moeten technologie eerder zien als iets wat we blijven vormgeven naar onze behoeften.

Zelfs als je de behoefte aan technologie vaststelt, is het slechts een deel van je oplossing.

Advies: Spring niet te snel naar technologie als oplossing voordat jullie je probleem goed begrijpen.

Verkeerde veronderstelling 2: technologie werkt.

Een schroevendraaier weet niet wat hij moet doen. Het is slechts een stuk gereedschap en heeft sturing nodig om te functioneren. Met HR tech is dit net zo. Onze visie op de gewenste workflow of de reis van de medewerker is een blauwdruk; als ik heb bepaald wat ik moet bouwen, met welk doel en voor wie, kan ik beslissen over de juiste tools voor de taak. Zelfs dan is er nog een mens nodig om ervoor te zorgen dat de tools op de juiste manier worden geselecteerd, gebruikt en onderhouden.

Advies: Technologie heeft een strategie nodig; technologie zelf is niet de strategie. Het is ook niet het bedoelde effect; dat moet je ook ontwerpen.

Verkeerde veronderstelling 3: gebruikersaantallen zijn een maatstaf voor succes

De meeste technologieprojecten leveren niet de verwachte ROI of impact op het personeelsbestand. Volgens Mercer’s Global Talent Trends 2024 neemt 67% van de organisaties nieuwe technologie over zonder hun manier van werken te veranderen.

De financiële verliezen van een mislukt project kunnen duizelingwekkend zijn. Directe kosten zijn onder andere verspilde investeringen in software, implementatiemiddelen en advieskosten. Maar de echte financiële aderlating komt voort uit opportuniteitskosten. Deze middelen hadden succesvolle initiatieven kunnen aandrijven, groei en innovatie kunnen stimuleren, nu zijn het slechts verzonken kosten.

Als het op technologie-implementaties aankomt, denken we dat het gebruikersaantal een maatstaf is voor succes. Dat kan een maatstaf zijn voor levensvatbaarheid, maar het is geen maatstaf voor waarde. Als je duidelijk bent en op één lijn zit wat betreft je visie op succes, beslis dan hoe je vooruitgang en resultaten gaat meten, hoe je gaat beheren en besturen, en hoe je feedback en voortdurende verbetering gaat beheren.

Advies: hoe je technologie presteert op het moment van lancering, is afhankelijk van je voorbereiding tot dat punt. Zie go-live als je startpunt.

Hoger verloop

Een slecht functionerend HR systeem is niet alleen irritant, het is ook een obstakel voor een succesvolle bedrijfsvoering. Medewerkers werken in een rommelig interface, het systeem is traag, belangrijke processen komen stil te staan, productiviteit keldert. Elke minuut van stilstand is verloren omzet en elke gefrustreerde medewerker is een dip in betrokkenheid, vertrouwen en effectiviteit.

Dat zijn de verzonken kosten van HR Tech waar we het te weinig over hebben: de menselijke tol die het heeft. Uit Mercer’s Global Talent Trends bleek dat 42 procent van de HR medewerkers zegt dat het implementeren of upgraden van HR Tech de belangrijkste uitdaging is in hun werkwijze. Daarnaast stelt twee van de drie medewerkers dat hun organisatie niet goed is in het communiceren hoe recente technologie, AI of automatisering hun werkwijze zal verbeteren. We hopen op een wondermiddel om dingen te verbeteren en als dat faalt, lijden mensen daaronder.

Mensen zijn het meest waardevolle onderdeel van je bedrijf. Als zij worden gedwongen om te werken met ineffectieve technologie, zal de frustratie stijgen. Betrokkenheid daalt, productiviteit daalt en wat ooit een gemotiveerd personeelsbestand was, wordt nu een risico. De high-performers binnen je organisatie zullen wellicht verderop kijken.

De noodzaak van de juiste HR Tech

Er staat te veel op het spel om HR-technologie verkeerd te gebruiken. Dit is hoe je ervoor kunt zorgen dat je volgende implementatie een doorslaand succes wordt:

1. Plan, stem af, plan opnieuw: Plan grondig en voer haalbaarheidsstudies uit om technologie af te stemmen op jullie doelstellingen. Betrek de belangrijkste belanghebbenden al in een vroeg stadium; zorg voor overeenstemming over de visie.

2. Betrek belanghebbenden: Betrek verschillende belanghebbenden bij elke fase om ervoor te zorgen dat de oplossing aan hun behoeften voldoet. Diversiteit van stem, perspectief en benodigde waarde is essentieel.

3. Ontwerp voor verandering: Gebruik agile methodologieën voor flexibiliteit en terugkerende verbeteringen. Bedenk wie het onderhoud en de verbetering ervan in de loop van de tijd gaat beheren.

4. Proactief risico’s beheren: Identificeer en beperk risico’s vroegtijdig. Kijk om de hoek met het oog op toekomstige behoeften. Test op alternatieve scenario’s.

5. Continu evalueren: Implementeer voortdurende feedback om de voortgang te volgen en waar nodig bij te sturen. Dit kan onderdeel zijn van een gefaseerde implementatie aanpak en het is zeker onderdeel van een voortdurende optimalisatie aanpak.

6. Kies goede leveranciers: Ga in zee met leveranciers wier visie overeenkomt met jullie visie en strategie.

Je keuzes voor HR Tech bepalen meer dan alleen het nu: ze zijn de blauwdruk voor de toekomst van jouw organisatie.

Dit is een samenvattende vertaling van het artikel: The high stakes of getting your HR technology right op hrexecutive.com

Geplaatst in Markt | Tags | Laat een reactie achter

Salesforce en Workday sluiten samenwerking en introduceren nieuwe AI Employee Service Agent

Enterpriseplatform Salesforce en softwarebedrijf Workday maken hun plannen bekend voor een nieuwe AI Employee Service Agent. De nieuwe assistent automatiseert tijdrovende taken en biedt gepersonaliseerde ondersteuning en datagestuurde inzichten die werknemers helpen slimmer en sneller te werken.

AI Employee Service Agent

De combinatie van het nieuwe Agentforce Platform van Salesforce en Einstein AI met het Workday-platform en Workday AI stelt organisaties in staat AI-agents te creëren en te beheren voor verschillende use cases rond services voor werknemers. De AI-agent zal samenwerken met mensen en hen helpen de diensten te verbeteren om het succes van werknemers en klanten in het hele bedrijf te stimuleren. Aangedreven door de Salesforce CRM-data van een bedrijf en de Workday financiële en HR-gegevens, hebben de nieuwe AI Service-agents een gedeelde, vertrouwde basis van data om met werknemers te communiceren in natuurlijke taal, met menselijk begrip. Als gevolg hiervan wordt het ondernemen van actie als onderdeel van onboarding, veranderingen in gezondheidszorg, loopbaanontwikkeling en andere taken, gemakkelijker.

Bij complexe gevallen draagt de AI Service-agent de case over aan de juiste persoon voor ondersteuning, waarbij alle geschiedenis en context behouden blijft voor een soepele overdracht.

Samenwerking Salesforce en Workday

“De AI-kans voor elk bedrijf ligt in het versterken van hun werknemers en het leveren van uitzonderlijke klantervaringen”, aldus Marc Benioff, Chair en CEO van Salesforce. “Daarom zijn we zo enthousiast over ons nieuwe Agentforce-platform, waarmee mensen en AI samen het succes van klanten kunnen stimuleren, en over deze nieuwe samenwerking met Workday om gezamenlijk een AI Service-agent voor werknemers te bouwen. Samen helpen we bedrijven geweldige ervaringen te creëren die worden aangedreven door generatieve en autonome AI, zodat elke werknemer antwoorden kan krijgen, nieuwe vaardigheden kan leren, problemen kan oplossen en snel en efficiënt actie kan ondernemen.”

“Medewerkers, klanten en financiën zijn de drie meest fundamentele elementen van elk bedrijf”, aldus Carl Eschenbach, CEO van Workday. “Door onze platformen, datasets en krachtige AI-mogelijkheden te integreren, stellen Salesforce en Workday onze klanten in staat ongeëvenaarde AI-gedreven ervaringen voor werknemers te leveren die uiteindelijk leiden tot tevreden klanten en ongekende bedrijfswaarde genereren.”

Deze nieuwe samenwerking brengt de twee meest gebruikte zakelijke cloud-platformen samen om werk te transformeren en nieuwe ervaringen voor werknemers te creëren die worden aangestuurd door generatieve AI.

AI Service-agent voor medewerkers aangedreven door het Einstein 1 Platform en Workday AI

Salesforce en Workday integreren Einsteins Agent-platform met Workday AI, waardoor twee generatieve AI-oplossingen worden gecombineerd in één werknemerservaring die toegankelijk is via Salesforce en Workday. De AI Service-agent gebruikt LLM’s om in natuurlijke taal te communiceren en maakt gebruik van een gedeeld datafundament om relevante, conversationele antwoorden te geven op vragen van werknemers. De agent zet de werknemer centraal en zal namens de werknemer aanbevelingen doen en handelen op verschillende platformen, zodat ze productiever en efficiënter kunnen werken. Voor ingewikkelde problemen, die escalatie naar een medewerker vereisen, zal de agent de escalatie en overdracht snel uitvoeren.

Gezamenlijk datafundament gebouwd op Salesforce Data Cloud en Workday

Salesforce en Workday zullen één gedeeld datafundament hebben dat Workday financiële en HR-gegevens verbindt met Salesforce CRM-gegevens. Om dit mogelijk te maken, zet Workday het Salesforce Zero Copy Partner Network in. Hiermee krijgen klanten toegang tot financiële, HR- en CRM-gegevens op Salesforce- en Workday-platformen zonder dat ze gegevens hoeven te dupliceren of aangepaste integraties hoeven te bouwen. Tegelijkertijd wordt veilige gegevensuitwisseling gegarandeerd zodat gebruikers alleen geautoriseerde informatie zien. Ook kunnen klanten direct actie ondernemen op basis van de data.

Integratie tussen Workday en Slack

Workday verbetert de bestaande integratie met Slack door gebruikers een vernieuwde conversatie-interface te bieden. Hiermee krijgen zij rechtstreeks in Slack toegang tot en kunnen zij werken met financiële en HR-gegevens van Workday, zoals taken, betaling, vacatures, werknemersgegevens en grootboeken. Slack bewaart de gesprekken over deze data, waardoor informatie op elk moment eenvoudig kan worden gevonden, samengevat en verwerkt in Workday.

Geplaatst in Branche, Markt | Tags , , | Laat een reactie achter

Het belang van succession management en hoe HR-software hierbij kan helpen

In veel bedrijven is het waarborgen van continuïteit een cruciale succesfactor. Organisaties besteden veel tijd en moeite aan het vinden en behouden van hun belangrijkste resource, de medewerkers. Het zijn uiteindelijk de medewerkers die de organisatie draaiende houden en daarmee de continuïteit waarborgen. Je zou kunnen stellen dat de medewerker anno 2024 centraler staat dan ooit tevoren.

Wat is succession management?

Nu de medewerker tevreden en goed uitgerust optimaal aan het werk is, is het tijd om te kijken naar de volgende stap die HR moet ondernemen om de continuïteit van de organisatie te borgen, namelijk succession management. Succession management is in essentie het identificeren van essentiële posities voor de continuïteit van de organisatie en hoe je ervoor zorgt dat deze posities altijd gevuld blijven. In dit stuk wordt het belang van succession management, de bijkomstige positieve effecten voor de organisatie, maar ook de belangrijke rol die HR-software speelt bij een succesvolle uitvoering ervan besproken.

Overzicht potentiële opvolgers

Succession management is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste helpt het de continuïteit te borgen doordat het ervoor zorgt dat er altijd gekwalificeerde kandidaten klaarstaan om belangrijke posities over te nemen. Dit voorkomt onderbrekingen in de bedrijfsvoering wanneer sleutelmedewerkers onverwacht vertrekken. Daarnaast dient het als een vorm van risicobeheer, omdat het vertrek van belangrijke medewerkers aanzienlijke risico’s met zich mee kan brengen, zoals verlies van kennis en ervaring. Een goed opvolgingsplan minimaliseert deze risico’s doordat het voortdurend een overzicht biedt van potentiële opvolgers.

Bevordering talentontwikkeling

Succession management bevordert daarnaast ook de talentontwikkeling binnen een organisatie. Doordat talent vroegtijdig wordt geïdentificeerd en ontwikkeld, kunnen organisaties een sterke pijplijn van bijvoorbeeld toekomstige leiders opbouwen. Dit stimuleert interne promotie en verhoogt de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Bovendien helpt succession management bij de strategische planning van groei. Organisaties kunnen hierdoor beter anticiperen op toekomstige behoeften en ervoor zorgen dat ze beschikken over bijvoorbeeld de juiste leiderschapscapaciteiten om groei te ondersteunen.

Data beschikbaar via online HR-software

Bovenstaande klinkt mooi, maar vraagt wel van organisaties dat alle relevante gegevens van medewerkers, zoals prestaties, skills en carrière-aspiraties beschikbaar zijn via online HR-software. Alleen dan wordt het gemakkelijker om inzichten te ontsluiten en eenvoudig de vaardigheden en competenties van werknemers te analyseren en te vergelijken met de vereisten van kritieke functies. Alleen dan ben je in staat om hiaten te identificeren en gerichte trainingsprogramma’s te ontwikkelen die medewerkers effectief opleiden naar belangrijke posities.

HR-software verbindt  alle HR-inspanningen

Met HR-software kunnen organisaties synergie bereiken tussen al hun HR-inspanningen. Daarom is het de moeite waard extra te benadrukken dat een HR-oplossing niet alleen een antwoord is op een gekaderde behoefte, maar in potentie een verbinder is tussen alle HR-inspanningen. Zo helpt HR-software bijvoorbeeld om carrièrepaden te visualiseren en persoonlijke ontwikkelingsplannen op te stellen, waardoor medewerkers weten welke stappen ze moeten nemen om door te groeien naar hogere posities. Door continue prestatiebeoordelingen en feedbackcycli te integreren, helpt HR-software ook bij het monitoren van de ontwikkeling van potentiële opvolgers, zodat ze klaar zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen wanneer de tijd daar is.

Analyse en rapportagetools

Tot slot bieden de geavanceerde analysemogelijkheden en rapportagetools in HR-software waardevolle inzichten in succession management. Dit helpt HR-teams en leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen en proactief te handelen.

Geplaatst in Gebruiken, Implementeren | Tags , , | Laat een reactie achter

HeadFirst Group lanceert nieuw opdrachtenplatform Striive

Het nieuwe opdrachtenplatform van HeadFirst Group, Striive, helpt professionals nieuwe uitdagingen te vinden, ondersteunt leveranciers bij het matchen van opdrachten met hun talent en staat opdrachtgevers bij in hun zoektocht naar de beste kandidaten. Daarbij maakt het platform gebruik van AI om vraag en aanbod met elkaar te verbinden. Daarnaast biedt het professionals diensten aan die hen ondersteunen in hun ondernemerschap.

Het platform heeft als doel om een ‘excellent connector’ te zijn in een arbeidsmarkt waar technologie en de menselijke maat hand in hand gaan. Het platform brengt jaarlijks meer dan twintigduizend opdrachten bij ruim vijfhonderd toonaangevende organisaties bij elkaar. Daarmee biedt het laagdrempelig nieuwe carrièremogelijkheden voor professionals, zelfstandig of in loondienst van leveranciers.

Meer tijd voor de menselijke maat

Mattijs Wassenburg, Managing Director Digital bij HeadFirst Group, legt uit: “Striive heeft als doel om alle opdrachten in de markt op één online plek beschikbaar te maken voor alle professionals, ongeacht de contractvorm. Het gebruikersgemak is daarbij enorm belangrijk. We hebben het platform vanaf de basis opnieuw opgebouwd, gebaseerd op duizenden reviews, gebruikersinterviews en data-analyse.”

“Zelfstandig professionals en leveranciers op ons platform hebben vier primaire behoeften,” legt Wassenburg uit, “1) uitdagende opdrachten bij gerenommeerde opdrachtgevers, 2) minimale administratieve rompslomp, 3) snelle betaling van facturen en 4) persoonlijk contact wanneer zij dat wensen. Striive vervult de eerste drie behoeften, zodat mijn collega’s meer tijd krijgen voor de vierde: de human touch.”

Innoveren bovenop krachtige basis

Striive neemt een unieke positie in binnen de flexmarkt van de Benelux, maar de ambities reiken verder. HeadFirst Group heeft onlangs de krachten gebundeld met Impellam, wat wereldwijde mogelijkheden biedt. Wassenburg vertelt hierover: “Striive is eenvoudig schaalbaar naar andere landen, wat niet wegneemt dat de voornaamste focus van mijn productteam nu nog ligt op verdere innovatie bovenop de sterke basis. Ons ambitieuze doel is dat gebruikers het contractproces in Striive binnen 15 minuten op een mobiel device kunnen afronden. We hebben de looptijd al met meer dan 50% verkort, maar we blijven doorgaan totdat we ons streven behaald hebben.”

Daarnaast werkt Wassenburg aan matchingservice op basis van AI, gecombineerd met de expertise van de recruiters. “We hebben al een gebruiksvriendelijke benchmarktool, waarmee professionals hun waarde kunnen vergelijken met vakgenoten. Binnenkort voegen we daar een AI-gestuurde cv-checker aan toe die een fit-gap analyse maakt tussen het cv en de opdracht. Deze innovaties, samen met onder andere diverse verzekeringen en tools voor persoonlijke ontwikkeling, ondersteunen professionals volledig in hun ondernemerschap, zodat zij zich op hun opdracht kunnen richten.”

Geplaatst in Branche, Markt | Tags , | Laat een reactie achter

Waar zetten HR professionals AI voor in?

Sinds de lancering van ChatGPT 3 kan men niet meer om artificial intelligence (AI) heen. Ook HR-professionals niet. De vraag luidt daarom: maken HR-professionals al gebruik van AI-tools in hun werk?

Uit het onderzoek van IMK opleidingen blijkt dat 90 procent van de HR professionals bekend is met AI tools, zoals ChatGPTen Midjourney. Van deze groep gebruikt 36 procent het in hun dagelijkse werkzaamheden.

ChatGPT het populairst

Veruit de populairste AI-tool is ChatGPT. Van de ondervraagden die aangeven AI-tools te gebruiken, doet 98 procent dat met Chat-GPT. Enkele respondenten noemen ook AI-visualisatietools zoals Midjourney, Dall-E en Adobe Firefly. Daarnaast wordt AI-assistent Microsoft Copilot twee keer genoemd en wordt de AI-presentatietool Tome één keer genoemd.

Vooral ter ondersteuning

Voor het merendeel is AI een ondersteuning: 52 procent gebruikt AI-tools als ondersteuning bij werkzaamheden rondom werving en selectie, 50 procent voor de ontwikkeling van medewerkers en 21 procent voor de onboarding van nieuw personeel. Enkele respondenten zeiden AI in te zetten voor werkzaamheden rondom verzuim, prestatiebeoordelingen, medewerkerstevredenheid en HR-analytics.

De meerderheid gaf aan dat ze AI vooral gebruiken voor het schrijven van teksten. Denk daarbij aan functieprofielen opstellen, correspondentie, beleidsstukken en naslagwerk. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze vooral ChatGPT gebruiken.

Volop vraag naar andere AI-toepassingen

Het gebruik van AI binnen HR staat momenteel nog in de kinderschoenen. Ook al zijn er al volop AI-tools voor het HR-vakgebied beschikbaar, uit dit onderzoek blijkt dat HR-professionals nog voornamelijk ChatGPT gebruiken.

Deelnemers werd gevraagd voor welke onderdelen van het HR-vak ze wel AI-tools zouden willen inzetten, maar dit nu nog niet doen. Vacatureteksten schrijven (80 procent), advies voor trainingen en ontwikkelingmogelijkheden (73 procent), voorspelling van personeelsverloop (56 procent) en het zoeken van geschikte kandidaten (56 procent) blijkt voor de respondenten vooral interessant.

Het whitepaper over het onderzoek is te vinden via deze link.

Geplaatst in Markt, Onderzoek | Tags | Laat een reactie achter