"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Toekomstbestendig met AI en tech? “Begin eerst met de kern van jouw organisatie”

Vanwege het overduidelijke concurrentievoordeel willen veel bedrijven “iets” met technologie en kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld om talent vast te houden. Maar waar begin je dan? Crowe helpt organisaties bij de omslag naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering, dat begint bij een belangrijke vraag: wie of wat wil je zijn als organisatie?

“AI is op dit moment een grote hype en belofte. Het gaat de wereld veranderen. Veel klanten weten daarom dondersgoed dat ze aan de slag moeten met technologie en AI, maar ze hebben vaak geen idee hoe ze dat moeten doen,” zegt Marcel Donkers, innovatiepartner bij accountancy- en advieskantoor Crowe Foederer. 

“Laat dat net onze expertise zijn. Wij zijn een partner in digitale versterking van de organisatie. Zodat je als organisatie toewerkt naar volwassenheid op het gebied van technologie, databeheer en AI.” 

Crowe begeleidt bedrijven intensief bij deze omslag en doet dat op een manier die vooral ook naar de voorkant van het implementatieproces kijkt: is de organisatie er al klaar voor en zo niet, wat is er dan voor nodig?

Marcel Donkers

Concurrentievoordeel door wendbaarheid

Bedrijven moeten slimmer gaan werken en zich zodoende voorbereiden op de toekomst. Doe je dat goed, dan valt er immers veel concurrentievoordeel te behalen. Donkers vertelt er meer over: “Als je AI succesvol toepast en geavanceerde data-analyse uitvoert, kan dat voordeel opleveren ten opzichte van andere organisaties. Sneller en nauwkeuriger inzicht op basis van AI en data bevordert de wendbaarheid van je organisatie, zodat je beter kan inspelen op veranderingen in de markt.”

Maar met puur en alleen de implementatie van technologie, ben je er dus bij lange na niet. Donkers: “Het begin gaat niet over techniek maar over business-doelstellingen.  Je moet jezelf eerst een aantal cruciale vragen stellen. Je moet eerst goed weten wie je bent en je wilt zijn, wat de strategie is en waar je wil staan over een aantal jaar. Waar wil je naartoe als bedrijf?” 

Donkers, en ook zijn collega Bram Krijnen, partner en directeur bij Crowe HR Services, zien in de praktijk dat het vaak anders gaat. “Organisaties gaan aan de slag met tools, tech-oplossingen en AI, maar die gaan organisatorische problemen niet verhelpen. Integendeel: het zal de problemen eerder versterken dan dat ze worden opgelost.”

Bram Krijnen

“Je moet echt beginnen bij de kern, de problemen bij de horens vatten en vanuit daar langzaam die omslag gaan maken.” Hij noemt het voorbeeld van goed databeheer. “Als jouw data van kwalitatief slechte aard zijn, en je gaat die telkens hergebruiken, zullen jouw algoritmes ook slecht zijn. Met die data voed je namelijk jouw AI. Op die manier zal je niet echt verder komen, en dus zal je ook die data-infrastructuur flink onder de loep moeten nemen.” 

Assessment geeft aan waar je organisatie staat

Je moet dus eerst goed weten waar je staat als organisatie. Dat is de reden waarom Crowe een AI,- data,- en technologie-assessment in het leven heeft geroepen. Om zo bestuurders guidance te bieden waar ze met hun organisatie naartoe willen, zodat zij AI en technologie op een goede wijze kunnen inzetten. “Op basis van zo’n assessment – feitelijk een soort beoordelingsprogramma annex stappenplan – zie je waar je staat en welke AI-en techstrategie bij jouw organisatie past,” legt Donkers uit.

De digitale versterking loopt over vier domeinen: organisatie, mens, technologie en data&AI. Op deze vier domeinen kun je in het assessment al dan niet goed scoren per niveau – van reactief (niveau 1) tot en met voorspellend (niveau 5) – waarbij goed scoren op dat laatste niveau natuurlijk een streven is. Tezamen geven die domeinen een indicatie waar je als organisatie staat en waar je systematisch kan verbeteren. 

Holistische aanpak van digitale strategie

Vervolgens geeft Crowe jou handvatten mee om eventuele onvolkomenheden aan te kunnen pakken, vervolgt Donkers. “We geloven bij Crowe in een holistische aanpak, die je als organisatie in de toekomst succesvol kan laten zijn. Dus niet alleen het technologisch fundament, maar veel breder dan dat. Het gaat om de hele organisatie in al zijn facetten.” Hij vervolgt: “Als je dat zo doet, behaal je concurrentievoordeel. Slechts op één domein versterken, zal weinig uithalen voor jouw digitale strategie.”

Crowe organiseerde onlangs een seminar rond concurrentievoordeel met AI en data, waarbij het assessment fungeerde als een soort rode draad. Crowe vroeg drie klanten om als voorbeeld te dienen: hoe zijn zij op weg naar hun bestemming, namelijk AI,-data,- en technologie-ready te zijn? 

Donkers: “Het ging om drie verschillende partijen, die vertelden hoe zij hun assessment hebben verwerkt in de praktijk. In de zaal zaten meer dan honderd mensen, van non-profit tot profit,” aldus Donkers. “Wat je dan ziet, is dat iedereen er wel mee bezig is, maar tegelijkertijd ook moeite heeft om het echt helemaal te omarmen en het gevoel te hebben van oké: dit is wat ik ervan vind en zo wil ik het gaan aanpakken vanuit een strategisch perspectief.”

Donkers en Krijnen hebben inmiddels ervaring met meer dan  50  uitgevoerde AI,-data,- en technologie quickscans en assessments. Daarin kunnen ze zien hoe aangehaakte organisaties scoren in vergelijking met concurrenten in dezelfde branche. Krijnen noemt een dergelijke aanpak een win-winsituatie: “Wij hebben veel data waaraan we, door de ruime hoeveelheid quickscans en assessments  conclusies kunnen verbinden, en de desbetreffende bedrijven krijgen een rapport met hun concurrentiepositie.”  

Mens staat centraal

De webinars en seminars die Crowe organiseert, komen voort uit de kerngedachte van Crowe. Daarin staat de mens op de werkvloer – de bestuurder, manager, werknemer – centraal. Immers, de overgang naar een data- en AI-gedreven bedrijfsvoering heeft gevolgen voor de werknemer zelf. Het gaat hier om persoonlijke eigenschappen als samenwerking, creativiteit bij het vinden van oplossingen en ethisch bewustzijn, gekoppeld aan de nodige technologische expertise die je in je bedrijf dient te hebben. Plus: hoe houd je jouw talenten vast?

Organisaties moeten investeren in opleiding, cultuurverandering en een ander soort leiderschap om ervoor te zorgen dat mensen goed kunnen profiteren van de mogelijkheden die deze verschuiving met zich meebrengt. 

Donkers: “Als je je organisatie op het digitale spoor zet, wil je ook mensen hebben in je workforce die daar goed in kunnen meegaan. Met andere woorden: werknemers die de vaardigheden hebben om zich in zo’n digitale organisatie te kunnen manifesteren. Je zal er als bedrijf langer plezier van hebben, omdat ze zich aan jou binden. Daarnaast is het een verplichting vanuit regelgeving dat mensen begeleid worden in AI- geletterdheid voor een verantwoord en correct gebruik van data en AI. Het is dus zeker meer dan techniek.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *