Maandelijkse archieven: mei 2023

Hoe Oekraïense vluchtelingen door een skillspaspoort werk op eigen niveau kunnen vinden in Nederland

De HvA doet, samen met andere onderwijsinstellingen, in al meer dan 20 experimenten onderzoek naar het skillspaspoort in plaats van solliciteren met een CV. De resultaten uit deze experimenten worden later dit jaar aan de SER aangeboden. Hiervoor werken zij samen met onder andere #HRTech Review en een aantal aanbieders van Skillsplatforms.


 

DOSSIER Integraal Skillspaspoort

Lees meer over het Integraal Skillspaspoort programma in ons dossier integraal skillspaspoort, waar ook alle aanbieders van skillsplatforms te vinden zijn.

ISP_Logo


Experiment Oekraïners aan het werk in Nederland

Tijdens de bijeenkomst “Versterk je profiel voor de Nederlandse arbeidsmarkt” op 15 mei in Amsterdam stond één van die 20 experimenten in de schijnwerpers: het experiment Oekraïners aan het werk in Nederland. Elena Nabatova van Participe Amstelland en Hans Cremer, programma manager integraal skillspaspoort, openden de bijeenkomst en heetten de circa 50 aanwezige Oekraïners welkom. Daarnaast was SkillLab, één van de leverancier van een Skills platform, aanwezig.

Kijken naar wie je bent

De primaire boodschap van de deelnemers van de bijeenkomst was: “Het CV is de oude manier van kijken naar kennis en ervaring van mensen. Weten we via een CV wat iemand nu daadwerkelijk kan, welke vaardigheden iemand heeft? Nee, dat weten we niet. We willen leren wat jouw skills zijn! Om mensen zo te laten stralen in hun werk. Daarnaast hebben we grote tekorten op de arbeidsmarkt, dus waarom kijken we niet naar wie je bent?”

Helaas werkt niemand van deze groep Oekraïners op het oude functieniveau dat ze hadden in Oekraïne, constateren de projectleiders. “De managers in Nederland zien door het lastige, vertaalde CV met onbekende opleidingen en ervaringen, niet de skills die aanwezig zijn. Daarom zijn we hier vandaag om een skillspaspoort te maken.”

Aan de slag met het skillspaspoort

Ludger Weller en Vanessa Aswad van skills platform SkillLab lieten de bezoekers daarna met hun tool een eigen paspoort aanmaken. Als je daarin alles hebt ingevuld, wordt je door de tool automatisch aan opleidingen en aan werkzaamheden gekoppeld. Daarnaast laat het vacatures zien die passen bij je skills. Je kunt er een gecombineerd CV nieuwe stijl uithalen van skills en je werkervaring.

Op deze manier maak je een soort omgekeerd CV. Je gaat eerst met mogelijke werkgevers in gesprek over de skills die je bezit en via de skills kom je op de functies waarin je deze hebt gebruikt. De werkgever krijgt zo meer inzicht in je skills en vindt beter de juiste kandidaat voor de positie.

Van huidige skills naar ambities

We sloten de bijeenkomst af met een oefening “Wat zijn je ambities?”. Durf te dromen als een vijfjarige en neem dit mee, was de boodschap. De groep gaat later verder om het met elkaar af te maken.

Dankbaar dat ik bij deze prachtige avond aanwezig mocht zijn.

Yvette Minderhoud

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Hoe Oekraïense vluchtelingen door een skillspaspoort werk op eigen niveau kunnen vinden in Nederland

Kirkman organiseert HR Talks “Skills-based organiseren”

Het evenement vangt aan om 14:00 met koffie en thee.

Om 14:30 zullen sprekers Ton Wilthagen, Alec Serlie en Ronald Lievens u meer vertellen over skills-based organiseren. Wat zijn de belangrijkste kansen en uitdagingen voor de arbeidsmarkt? Hoe kun je skills meten en matchen? Hoe kun je als organisatie een begin maken met skills-based organiseren?

Uiteraard zal het evenement worden afgesloten met een borrel.

Aanmelden voor dit evenement? Dat kan via deze link.

 unnamed_(4)

Praktische informatie

Locatie: Kirkman Company, Amsterdamsestraatweg 40, 3743 DT BAARN

Datum en tijd: donderdag 15 juni van 14:00 uur tot 18:00 uur

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor Kirkman organiseert HR Talks “Skills-based organiseren”

HR en Marketing, verslag congres HRM in de overheid deel II

HRM in de overheid-verslag Yvette Minderhoud

#HRTech Expert Yvette Minderhoud bezocht op donderdag 20 april 2023 het congres HRM in de overheid. Zij maakte daarover dit verslag deel 2. Lees ook verslag deel 1 van Roy van Bijsterveld over ‘HR als dirigent’.

De beursvloer van het congres HRM in de overheid had een fijne opzet en was niet te grootschalig. Toen ik binnenkwam, heb ik in alle rust de stands bezocht. Ik werd door alle leveranciers prettig te woord gestaan.

Sessie betekenisvolle vacature

Daarna ben ik naar de sessie van Driessen gegaan over een betekenisvolle vacature. Een sessie met zeer waardevolle tips, die ik in dit verslag graag deel.

Het bedrijf gaf aan dat ze als uitzender behoorlijk veel uitstroom hebben, en tevens last hebben van deze krappe arbeidsmarkt. Daarom is het volgens Driessen belangrijk om:

  • contact te houden met je sollicitant;
  • je sollicitant aangehaakt te houden;
  • de doorlooptijd zo kort mogelijk te maken, zodat je mensen niet verliest in het proces.

Wees je in deze arbeidsmarkt bewust van je omgeving en wees creatief en bekijk de data goed om daarop te acteren en te anticiperen, zo adviseerde Driessen. Want LinkedIn alleen is niet meer voldoende.

TTS model – Touch, Tell, Sell

Een marketingmodel dat ook goed toepasbaar is voor het werven van kandidaten is het TTS-model: Touch, Tell, Sell.

Zorg ervoor dat je mensen raakt, dat is de doelstelling van de touch. Dit bereik je met de employer branding.

Daarna komt een merkbekendheidscampagne, de tell. Let er hierbij op dat er geen gat is tussen wat jij vertelt en wat de interne organisatie ervaart.

Daarna ga je in de sell uitleggen waarom je zo leuk bent en trek je de mensen naar binnen.

De 4 P’s van Marketing

Ook van belang bij het werven is de marketingmix met de 4 P’s van marketing. De marketingmix bestaat uit:

  • Product
  • Prijs
  • Plaats
  • Promotie

Wees je bewust van je prijs (wat heb je te bieden qua salaris?); plaats (waar zit je doelgroep?) en doe aan promotie (door podcasts als voorbeeld).

Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in de kosten per kandidaat en de kosten per hire, deze data geeft je inzicht over aan welke knoppen je kunt draaien.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet welk deel van de markt je wil benaderen, welke doelgroep en hoe je je positioneert. Maar natuurlijk ook wat de behoeftes zijn van de sollicitant. “Denk als een marketeer van bol.com.”

Awareness, Consideration en Buying

Een variant op het TTS-model is de ‘buyer journey’ met de fases Awareness, Consideration en Buying. Ook dit model kan HR toepassen bij het werven van kandidaten.

Stelregel is: eerst awareness creëren, daarna komt de consideration-fase en dan komt de buying-fase. Voorkom dat je aandacht daarna verslapt en besteed ook aandacht aan de retention-fase. Anders zou het zonde zijn van al je effort en verlies je je mooie kracht aan de concurrent.

In de awareness-fase zorg je voor naamsbekendheid. Je zorgt ervoor dat mensen zich herkennen in je merk en dat ze een voorkeur voor je krijgen.

In de consideration-fase gaan mensen je website bezoeken, en komen ze nog een keer terug en zullen ze zich inschrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief.

Als ze over willen gaan tot buying, dan gaan ze solliciteren en zul je gaan selecteren en uiteindelijk aannemen.

In de retentiefase is het belangrijk om een goede employee journey aan te bieden die aansluit bij de eerdere fases.

Duidelijkheid over doorlooptijd

Een goede tip is dat het sollicitatieproces niet te lang mag duren.

Wees helder over de issues die er zijn. Geef bijvoorbeeld duidelijkheid over de duur van het proces. Dan weten kandidaten dat het niet aan hen ligt als het proces veel tijd in beslag neemt.


Bezoek ook het congres HRM in de Zorgsector
op 19 september 2023 in Congrescentrum 1931, ‘s-Hertogenbosch

HRM in de zorgsectorDit is hét jaarcongres voor & door HR-, bestuur/directie, zorg- en lijnmanagers werkzaam in de care en cure. Je bent in één dag op de hoogte van de actuele veranderingen van de arbeidsmarkt, HR-beleid, de toekomst van HRM in de zorg en wat dit betekent voor jou.

Bekijk het programma en schrijf je in

 

Geplaatst in Beheren, Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor HR en Marketing, verslag congres HRM in de overheid deel II

De #tech lessen over skills, motivatie en data driven recruitment uit Digitaal-Werven Digitaal

In april organiseerde Bas van de Haterd van Digitaal-Werven een online meerdaags event waaruit we de drie voor #HRTech Review lezers relevantste onderwerpen belichten. Veel tools ingezet bij het werven van nieuwe werkenden, kunnen namelijk ook goed ingezet worden voor interne mobiliteit en up- en reskilling.

Moet je nu zoeken op skills, of beter op de werkhouding?

In deze tijden waarin Skills Based HR heel veel aandacht krijgt, ga je door dit webinar opnieuw overwegen of het aannemen van werkenden op basis van de skills die ze nu hebben wel zo’n goede strategie is.

Volgens Suad Farah van Young Coders en Ivar Schot van Brainsfirst zijn huidige skills helemaal niet zo belangrijk. Het gaat volgens hen veel meer om de houding van kandidaten ten opzichte van het werk dat je hebt te bieden. Die houding bepaalt of iemand een match zal zijn. De skills die ze nodig hebben voor het werk, zullen ze dan snel genoeg kunnen leren:

Hire on attitude, teach skills.

Een interessant motto in dit Europese jaar van de skills.

Het meten van motivatie vanuit het brein

Beoordelen of een kandidaat echt gemotiveerd is om te werken voor een organisatie, dat kan een computer met behulp van een gezichtsscan veel beter dan een recruiter. Althans volgens Marnix Naber, oprichter van Neurolytics en Assistent Hoogleraar Neurowetenschappen en Psychologie. We schreven al dit uitgebreide artikel over zijn onderzoek.

In dit webinar spreekt Marnix samen met Belén Hein van Neurolytics met Bas van de Haterd over het onderzoek en hoe hun tool deze kennis omzet in praktisch inzetbare methodes.

Data driven sourcing function door Joey NK Koksal

Doorgewinterde  expert in sourcing en recruitment Joey N. vertelt in dit webinar zijn geheimen over hoe je op basis van data het grote getallenspel speelt in de sourcing-pijplijn.

Meer inhoudelijk sterke sprekers vind je op 1 juni bij het Diversiteit & Inclusie event van Digitaal Werven. Schrijf je dus nog snel in.

Geplaatst in Innovatie | Tags , | Reacties uitgeschakeld voor De #tech lessen over skills, motivatie en data driven recruitment uit Digitaal-Werven Digitaal

CompetentNL: op weg naar één skillstaal voor arbeidsmarkt en onderwijs

competentnl

De ideale match op de arbeidsmarkt ontstaat niet alleen door te kijken naar iemands curriculum vitae. De skills van een kandidaat zijn minstens zo belangrijk, of misschien wel belangrijker. Juist door op basis van skills werknemers aan werkgevers te koppelen kunnen we betere matches te maken. En door de koppeling met opleidingen kan je zien welke onderdelen van een opleiding je nodig hebt voor de overstap naar een ander beroep of een andere functie.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat we allemaal hetzelfde verstaan onder skills. Oftewel, we hebben een gemeenschappelijke ‘skillstaal’ nodig. Er zijn nu verschillende skills-talen, maar het ontbreekt aan een nationale, open en gemeenschappelijke taal voor alle partijen op de arbeidsmarkt en in het (beroeps-) onderwijs. Deze taal wordt op dit moment ontwikkeld: CompetentNL.

Een skillspaspoort en andere skills-initiatieven: alternatief voor cv?

Een skillspaspoort is niet alleen een opsomming van banen en opleidingen, maar een digitaal document dat veel rijker is. Want in een skillspaspoort verzamel je tijdens je hele loopbaan ál je vaardigheden. Een aantal skillspaspoorten kunnen laten zien welke skills je in huis hebt en welke je nog verder kunt ontwikkelen. Daarmee faciliteert een skillspaspoort een Leven Lang Ontwikkelen.

“Zo hebben Schiphol – maar ook andere bedrijven – al een test gedaan met een skillspaspoort voor werknemers. En er zijn nog veel meer skills-initiatieven waarbij gemeenten, onderwijs en bedrijven betrokken zijn”, zegt Hilde de Boer, coördinerend programmamanager van CompetentNL.

Het skillspaspoort kan niet zonder een skillstaal, zodat we allemaal dezelfde taal en definities van skills gaan spreken. Deze taal is voor Nederland nu in ontwikkeling. CompetentNL is een gigantische database, waarin de skills van alle beroepen en alle mbo-opleidingen worden beschreven en gekoppeld.

Skills als brede verzamelterm: beroeps- en vakvaardigheden, kennis en kwaliteiten.

Waarom is CompetentNL alleen gekoppeld aan de mbo-opleidingen in Nederland?

“Het mbo heeft een heel goed georganiseerde kwalificatiestructuur. Daarin staat wat een mbo-student moet kunnen en kennen voor een diploma. Dit is dus een goede start om skills die nodig zijn voor beroepen te koppelen aan opleidingen. Bovendien vinden mensen in het mbo – in tegenstelling tot in het hoger onderwijs – vaker eerst een baan die in lijn ligt met hun opleiding. Bij een volgende stap in hun loopbaan, komt de vraag op hoe hun opleiding en wat zij geleerd hebben in hun werk toepasbaar is in een ander beroep. We starten dus met het mbo, maar verkennen ook al wel hoe we later ook het hoger onderwijs kunnen laten aansluiten op CompetentNL.” 

Om alle skills bij elkaar te brengen, werken SBB, UWV, CBS en TNO samen in opdracht van de ministeries van SZW en OCW. Samen ontwikkelen ze één gemeenschappelijke skillstaal.

Hoe gaan jullie te werk?

“Het is een enorm monnikenwerk. Ga maar na: we moeten álle skills van de opleidingen en beroepen in kaart brengen. En we leggen ook de verbanden tussen die beroepen, opleidingen en skills. Daarnaast is de arbeidsmarkt dynamisch, beroepen ontwikkelen zich continu. CompetentNL blijft dus volop in ontwikkeling zodat het ook in de toekomst actueel blijft.”

Klinkt als een flinke klus, kan dat niet met hulp van AI?

“AI moet eerst input krijgen van mensen voor het kan gaan leren. Het leveren van al die informatie gaat dus nu nog allemaal handmatig. Naarmate we de database meer gevuld hebben zal het algoritme deze taak kunnen overnemen. Op basis van arbeidsmarktgegevens zal het algoritme dan suggesties doen aan de database: de ‘skills-recommender’. Daarvoor worden vacaturedata van het UWV en andere bronnen gebruikt. Het zal wel altijd een hybride vorm van AI blijven. Dus de AI doet suggesties voor het toevoegen van nieuwe vaardigheden, die vervolgens nog gevalideerd moeten worden door een persoon.”

In België bestaat al een tijd Competent. Hoe komt het dat onze zuiderburen al verder zijn?

Competent – de Vlaamse skills-standaard – is onze inspiratiebron. Maar deze skills-standaard sluit niet helemaal aan op de Nederlandse situatie. Door een verschil in opleidingen en arbeidsmarkt in Nederland, maar ook door een verschil in taalgebruik. Wel komt er een koppeling met deze Vlaamse standaard. Én er komt een koppeling met de Europese skillstaal: ESCO en het Amerikaanse: O*NET. We zijn later begonnen, maar we zijn nu wel bezig met een taal die rijker is en beter aansluit bij de situatie in Nederland.”

In welke fase van de ontwikkeling zitten jullie nu?

“De eerste fase was de marktverkenningsfase. Hierin hebben we gesproken met allerlei betrokkenen die gebruik willen gaan maken van de skillstaal of van een skillstoepassing die aansluit op CompetentNL. Circa 240 marktpartijen hebben ons verteld wat zij van CompetentNL verwachten.”

“De verkenning heeft ook aardig wat initiatieven opgeleverd die interesse hebben om delen van CompetentNL te testen in de praktijk. In de tweede fase kunnen we met zes van deze initiatieven pilots uitvoeren om de skillstaal verder te ontwikkelen.”

Dit zijn allemaal nog losse initiatieven. Hoe breng je die bij elkaar? En hoe zorg je dat ze niet langs elkaar werken?

“Ja, dat is nu de uitdaging. Die proberen we aan elkaar te koppelen. De meeste initiatieven beperken zich nu nog tot een bepaalde branche of regio. We willen niet vanuit de overheid een bepaalde skillstoepassing voorschrijven. Met een gemeenschappelijke skillstaal kunnen deze initiatieven met elkaar communiceren én kunnen we opschalen naar een landelijk niveau.”

Je moet er zeker van zijn dat denken in skills de oplossing is voor arbeidsmarktproblemen in Nederland.

“We hebben voldoende onderzoek dat laat zien dat een op skills gerichte arbeidsmarkt nodig is om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. En het kunnen laten zien van je skills, neemt drempels weg om jezelf verder ontwikkelen, omdat je niet nog eens een volledige opleiding hoeft te doen.

Maar er is meer nodig om het skillsdenken tot een succes te maken: Mensen zelf moeten er ook de voordelen van inzien. Het creëren van één landelijke verbindende skillstaal is onderdeel van het overheidsthema Leven Lang Ontwikkelen. Dus met CompetentNL ondersteunen we deze bredere ontwikkeling op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.”

Kunnen we zelf al testen hoe het werkt?

“Er is een dashboard Skills ontwikkeld door UWV en SBB. Het laat overlap zien tussen beroepen en vaardigheden. Zo kun je zien voor hoeveel procent je skills met een beroep of opleiding overeenkomen en welke skills je nog nodig hebt om over te stappen naar een ander beroep.”

En de komende maanden testen we CompetentNL in een aantal pilots. Binnenkort start de aanmeldprocedure via onze website. Voor de zomer gaan we met de geselecteerde pilotpartijen aan de slag om die experimenten concreet vorm te geven.

De pilots lopen tot in 2024 en leiden tot een basisversie (een MVP, Minimum Viable Product). En uiteindelijk komt daaruit de eerste volledige versie van CompetentNL die eind 2025 beschikbaar moet zijn voor heel Nederland. Dan kunnen partijen CompetentNL gebruiken voor hun eigen applicatie of dienstverlening.”

Geplaatst in Innovatie, Onderzoek | Tags , , | Reacties uitgeschakeld voor CompetentNL: op weg naar één skillstaal voor arbeidsmarkt en onderwijs