"Navigeren door het HRTech-landschap."
SLUIT MENU

Onderzoek Deloitte: HR-expertise belangrijker dan ooit voor ethiek binnen AI

HR-leiders staan nu centraal in de gesprekken over AI en ethiek op de werkvloer. Dat komt niet alleen doordat zij verantwoordelijk zijn voor het vormen en uitvoeren van personeelsbeleid. HR maakt namelijk al jaren gebruik van kunstmatige intelligentie via leverancierspartners en belangrijke technologieplatforms.

Het Deloitte Technology Trust Ethics team hield onlangs een enquête over de visie van de bedrijfstop op het voorbereiden van personeel op ethische AI. In het recent gepubliceerde rapport delen 100 leidinggevenden hun ideeën over het opzetten van AI-beleid en richtlijnen voor hun organisatie.

De resultaten zijn duidelijk: HR-leiders zijn belangrijker dan ooit.

Upskilling en inhuur

De bedrijfstop ziet wel de noodzaak in van trainingen in ethiek voor hun personeelsbestand, zegt coauteur Beena Ammanath, leider van Deloitte’s Technology Trust Ethics practice. Strategieën als upskilling, werven voor nieuwe functies en bedrijven overnemen die al AI-mogelijkheden hebben, “demonstreren dat ze de enorme mogelijkheid inzien die alleen het menselijke element kan genereren uit AI.”

HR-leiders zijn het hiermee eens, ze zijn bekend met upskilling en werven voor vaardigheden waaraan de organisatie behoefte heeft. Hoewel de effectieve en ethische implementatie van kunstmatige intelligentie het actuele onderwerp is, zitten upskilling en werven bij HR-teams in hun DNA.

Volgens de studie is meer dan de helft van de bedrijfsleiders van plan om talent aan te nemen voor AI-gerelateerde functies als ethiek-onderzoeker, compliance-specialist en technologiebeleid-analyst. Ook denken sommige leidinggevenden aan nieuwe functies als chief ethics officer en chief trust officer. HR-leiders zullen waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het recruiten voor deze rollen.

AI-beleid opstellen

De wereld heeft vrije toegang tot generatieve tools en iedereen heeft het over kunstmatige intelligentie. Maar in veel organisaties zijn discussies over AI-strategie alleen nog maar theoretisch geweest. Nu het Europees Parlement een drempel heeft gecreëerd door de Artificial Intelligence Act goed te keuren, willen bedrijfsleiders snel beleid opstellen dat gepast gebruik van kunstmatige intelligentie definieert en begrijpen wat de risico’s zijn.

Leidinggevenden vertelden Deloitte dat het publiceren van duidelijk beleid en richtlijnen de “meest effectieve manier is om AI-ethiek te communiceren met het personeelsbestand.” Bijna 90% van de deelnemende organisaties implementeren deze procedures nu of gaan dit binnenkort doen. Volgens experts zouden HR-professionals inspraak moeten hebben bij het opstellen van die richtlijnen.

“HR wil niet dat werknemers beleid en procedures moeten volgen die niet goed gestructureerd zijn,” waarschuwt Asha Palmer, SVP van compliance oplossingen bij enterprise learning platform Skillsoft. Ze wijst erop dat HR-leiders ook verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de gevolgen als werknemers zich niet houden aan beleid dat vanaf het begin niet correct is gepositioneerd of gecommuniceerd.

Vertrouwen creëren bij werknemers

De leidinggevenden die Deloitte heeft ondervraagd zeggen dat richtlijnen voor opkomende technologie als generatieve AI cruciaal zijn voor omzetgroei. Daarnaast benoemt 90% dat richtlijnen belangrijk zijn voor het vertrouwen van werknemers. Meer dan 80% beweert ook dat ethische handvatten essentieel zijn voor het aantrekken van talent. Het vertrouwen van medewerkers winnen en talent aantrekken, werden belangrijker gevonden dan aan de verwachtingen voldoen van aandeelhouders of compliance met bestaande regelgeving.

Mede-auteur van het rapport Kwasi Mitchell, chief purpose en DEI officer bij Deloitte U.S., schreef dat werkgeversverenigingen een belangrijke rol spelen bij de verantwoorde adoptie en implementatie van AI. “Ik voel me aangemoedigd door de input die we zien van leidinggevenden om prioriteit te geven aan ethisch bewustzijn, training en gebruik, zodat we als gevolg allemaal betere resultaten kunnen leveren voor onze bedrijven en mensen,” zei hij.

Uit een recent rapport van PwC blijkt dat slechts 67% van de werknemers hun werkgever vertrouwt. Ondertussen gelooft 86% van de bedrijfsleiders dat ze vertrouwd worden door hun werknemers. Dit benadrukt de mogelijkheid om dit gat te verkleinen door te laten zien dat er aandacht is voor ethische implementatie.

Vrouwelijke leiders

IBM heeft een enquête onder 200 Amerikaanse leidinggevenden en middenmanagers gepubliceerd over de adoptie van AI, met een gelijk aantal mannen en vrouwen. In het rapport suggereert IBM dat vrouwen een unieke kans hebben om pioniers te zijn op het gebied van ethische implementatie van kunstmatige intelligentie op het werk. “Ze kunnen op een verantwoorde, maar krachtige manier gebruikmaken van generatieve AI en ervoor zorgen dat de organisaties waar ze voor werken dit opmerken,” aldus de auteurs van het rapport.

Volgens de onderzoekers van IBM is het beleid van organisaties de factor die vrouwen het meest zou aanmoedigen om generatieve AI te gebruiken op het werk. Mannen, daarentegen, voelen zich meer gemotiveerd door een competitief voordeel krijgen op de arbeidsmarkt en salarisverhoging. Ook zegt meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen dat ze generatieve AI zouden gebruiken om hun werkzekerheid te vergroten.

IBM-experts benoemen dat “generatieve AI alleen kan leren van de data waarmee deze getraind wordt, en data reflecteert vaak bestaande ongelijkheden.” Wanneer organisaties vrouwen aanmoedigen om mee te doen met generatieve AI op het werk, zitten ze in een positie om bevooroordeelde output te identificeren en, zoals IBM-onderzoekers geloven, de genderongelijkheid te verkleinen.

Deze uitkomsten bieden perspectief voor HR-leiders en -managers: ze kunnen gebruikmaken van een groep werknemers die hun baan als een mooie aanleiding zien om nieuwe AI-gerelateerde skills te ontwikkelen. “Wanneer we denken aan leren en het enthousiasme dat leren brengt, kan HR mensen vinden die zichzelf willen heruitvinden op professioneel gebied”, zegt Palmer.

Bron: Dit is een bewerkte vertaling van het artikel HR expertise needed on AI ethics, a survey of C-suite leaders reveals, gepubliceerd op hrexecutive.com.

De redactie van HRTech Arena plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. Suggesties en tips kunt u sturen naar redactie[AT]zipmedia.nl