Maandelijkse archieven: augustus 2024

Navigeren door het HRtech-landschap met de vernieuwde HRTech Arena

HRTech Arena is een onafhankelijk kennisplatform met een expertcommunity die gebruikers en ontwikkelaars van HR technologie wil informeren over ontwikkelingen in het snel ontwikkelde landschap van HRTech.

Op het platform vind je nieuws, onderzoeken, trends en innovaties in de markt en daarnaast informatie, casuïstiek en advies over het selecteren, implementeren en gebruiken van HR-technologie. De kennisartikelen op HRTech Arena worden geschreven door een onafhankelijk redactie en experts.

Alle aanbieders van HRTech op Nederlandse markt

Naast artikelen en dossiers bevat HRTechArena het grootste overzicht van in de Nederlandse markt actieve aanbieders van HRTech en van consultants die kunnen adviseren over selecteren en implementeren van tooling. Op dit moment bevat het overzicht 505 aanbieders. 

Zie je als HRtech-gebruiker door dit grote bos de bomen niet meer, dan biedt de handige selectietool van HRTech Arena uitkomst. Door het toepassen van filters krijg je een overzicht van de HRtech-oplossingen die het beste passen bij je voorkeuren. Wanneer je selectie verfijnd genoeg is, kun je een rapport met die lijst downloaden en als ‘long list’ gebruiken voor je zoektocht naar nieuwe technologie.

Voormalig hoofdredacteur en oprichter Mark van Assema over de vernieuwde website: ”Uiteraard ben ik er erg trots op dat het oorspronkelijke idee – dat ik in 2017 had en samen met Jaap Grol en Yvette Minderhoud heb uitgebouwd tot een succesvol kennisplatform – deze volgende stap heeft gezet onder de ZiPmedia-vlag. De nieuwe site biedt niet alleen met een frisse blik het bekende overzicht van aanbieders van HR-technologie, maar ook de nieuwe indeling van de inhoudelijke artikelen is logischer voor bezoekers. Met de nieuwe naam en het professioneler imago van de site is het platform nog aantrekkelijker voor nieuwe partners die kopers van HRTech willen helpen om door de bomen het bos te zien.”

Volgens Hugo-Jan Ruts, directeur en uitgever van ZiPmedia past de vernieuwde website nu nog beter in het portfolio van ZiPmedia. “In de kantelende wereld van werk speelt HR-technologie een aanzienlijke rol. Wie wil meebewegen in de snel veranderende arbeidsmarkt, kan niet zonder actuele, betrouwbare en snel toegankelijke informatie. Door de overzichtelijke dossiers en een duidelijke navigatie krijgen de lezers nu nog beter toegang tot de waardevolle kennis gedeeld door onze experts. De Arena en de bijbehorende selectietool bevorderen daarnaast een betere match tussen gebruikers en aanbieders van HRtech.”

Kantelende wereld van werk

HRTechArena wordt uitgeven door ZiPmedia BV, een uitgever gespecialiseerd in de ‘kantelende wereld van werk’. Momenteel geeft ZiPmedia vijf online titels uit, ondersteund door (offline) events, webinars, podcasts en print (rapporten, whitepapers, boeken). Naast HRTechArena zijn dat HRMorgen, FlexNieuws, ZiPconomy en NextConomy.

Geplaatst in Gebruiken, Selecteren | Tags , | Laat een reactie achter

Kyden verwelkomt CEO Jaap Merkus

Jaap Merkus, de nieuwe CEO van Kyden, bekleedde eerdere CEO- en managementposities bij onder andere Valori, EY, Koninklijke Gazelle en Philips. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van transformatie, innovatie en duurzaamheid.

“Ik ben enorm enthousiast om deel uit te maken van Kyden,” aldus Merkus. “Kydens toewijding aan het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving resoneert sterk met mijn eigen waarden en professionele ambities. Ik kijk ernaar uit om samen met het team te werken aan innovatieve oplossingen met versnelde en duurzame impact bij onze klanten”.

Roy Klaassen en Stefanie van de Griendt, managing directors bij Kyden, delen hun enthousiasme: “Zijn expertise en ervaring op het gebied van strategisch management zijn een grote aanwinst voor Kyden”. We kijken ernaar uit om gezamenlijk de volgende stappen te zetten in onze missie voor duurzaamheid en groei.”

Geplaatst in Branche, Markt | Tags , | Laat een reactie achter

Het is tijd om opnieuw na te denken over leveranciersfinanciering van MSP/VMS

Ik ben nooit fan geweest van leveranciersfinanciering, want ik ben ervan overtuigd dat het financieel gezien niet veel voorstelt, aangezien leveranciers de kosten altijd terug zullen verdienen in hun tarieven en prijsverhogingen. Ook verhult leveranciersfinanciering de kosten en vermindert het het vermogen om daar controle over te hebben voor de klant. 

De grootste drijfveer voor leveranciersfinanciering is vaak dat klantfinanciering de kosten explicieter maakt, als een aparte service die aan het bedrijf moet worden doorberekend. Het is makkelijker te verkopen wanneer de MSP/VMS-kosten verborgen zijn in de factuurtarieven. 

Het argument dat leveranciers ook profiteren van MSP- en VMS-diensten is absoluut waar, maar de efficiëntie die aan hen wordt geleverd rolt terug naar de klant in een competitief milieu door lagere tarieven en prijsverhogingen. 

Nieuwe ontwikkelingen pleiten voor klantfinanciering

Bij toekomstige Contingent Workforce /Total Workforce is het noodzakelijk om alle bronnen en werkenden in beeld te hebben, inclusief direct sourcing en talentenpools, Freelancer Management en Gig-platforms, SoW en Uitbestede Diensten. Met deze kanalen komen vaak nieuwe diensten en technologieën, zoals Managed Direct Sourcing (Livehire), platform sourcing (Fulcrum) en SoW-inkoop (Zivio, MatrixMM, Deployed) die niet perse worden geleverd door de MSP-aanbieder. 

In de SoW- en Outsourcing-werknemeromgeving wordt er een functionaliteit gebruikt om werkenden die geen werknemer zijn te volgen, zoals Profile Worker in de VMS of andere systemen als Utmost. Deze functionaliteit zit niet vast aan een financiële omzet, omdat de contracten zelf niet worden beheerd in de VMS en de werker-trackingdienst zal gefactureerd worden als een vergoeding per werker. Dit maakt het nog moeilijker om deze kosten door te berekenen aan SoW- en Outsourcing-leveranciers die toch al terughoudend waren om leveranciersfinanciering te accepteren.

Transparante kosten per kanaal

Om ervoor te zorgen dat de prijs van diensten en technologieën correct wordt geëvalueerd in workforce sourcing-beslissingen moet die expliciet genoemd worden en niet verborgen worden in een obscuur leveranciersfinancieringsmodel.

Ook zal op zijn tijd in Total Workforce het management van werknemers en mensen die niet in loondienst zijn samenkomen, en privé-talentenpools zullen hier een hybride vorm van zijn. Voor werknemers- en privé-talentenpools is leveranciersfinanciering geen optie. 

De snelle groei en fragmentatie van diensten en technologieën die gebruikt worden in Contingent Workforce-management, de bundeling met de Employee Workforce en de noodzaak om weloverwogen sourcing-beslissingen te maken gebaseerd op de transparante kosten per kanaal, maken het tijd om opnieuw na te denken over leveranciersfinancieringsmodellen. 

Dit is een vertaling van het artikel It is time to reconsider supplier funding for MSP/VMS op b-ceps.com. 

Geplaatst in Markt | Tags , , | Laat een reactie achter

Kennismanagement: weten waar de kennis zit met behulp van tech

Technologie heeft een steeds grotere invloed op ons werkleven. Het stelt ons in staat slimmer en efficiënter te werken en onze ontwikkeldoelen te bereiken. Nu er steeds minder mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt, moeten we alternatieve oplossingen vinden voor groei.Technologie kan deze oplossingen bieden. Marcel Donkers, innovatiepartner bij Crowe Foederer, benadrukt: “Met minder mensen beschikbaar op de arbeidsmarkt, moeten we alternatieve oplossingen vinden voor groei. Technologie biedt deze oplossingen. Het is essentieel om je personeelsbestand opnieuw te scholen, zodat ze technologie effectief kunnen gebruiken.”

Inzicht in de kennis van teams en medewerkers

Kennismanagement is een verlengstuk van de processen binnen je organisatie. Het is een effectief mechanisme om efficiënt en gericht kennis te verwerven via learning & development systemen. Marcel Donkers legt uit: “Learning- & development-systemen met geïntegreerde AI-tools werken twee kanten op. Voor medewerkers bieden ze een slim leerprogramma. Ze geven gerichte suggesties voor opleidingen die ze kunnen volgen als ze een bepaalde carrièrelijn willen volgen. Deze suggesties maakt het systeem met behulp van AI op basis van informatie uit andere functies die dezelfde stappen kennen.

Aan de andere kant geven deze systemen organisaties en HR inzicht in de kennis die al in huis is. Deze data kunnen gekoppeld worden aan de competenties die je als organisatie nodig hebt om je doelen te behalen. Met learning-oplossingen kun je zien wie die competenties al heeft en wie deze competenties binnen de organisatie aan het ontwikkelen is. Een gap-analyse maakt daarnaast inzichtelijk welke mensen welke competenties nog moeten ontwikkelen.

Doordat AI dagelijks kan meekijken met wat je doet, kun je een veel rijker profiel van de medewerker krijgen.

Als HR krijg je een veel gedetailleerder beeld van welke kennis een bepaalde medewerker of een team heeft. Eerst moesten we het doen met informatie uit cv’s, diploma’s en certificaten. Maar nu, doordat AI dagelijks kan meekijken met wat je doet, kun je een veel rijker profiel van de medewerker krijgen. Bram Krijnen voegt toe: “als je AI toestaat om mee te kijken met wat je doet, ‘vangt’ het bijvoorbeeld ook dat je aandacht besteedt aan je team, dat je geregeld presentaties geeft, dat je veel bezig bent met complexe vraagstukken, productontwikkelingsprojecten, et cetera.

Dit biedt voordelen omdat er vaak veel kennis en ervaring aanwezig is die HR vroeger niet zomaar uit systemen kon trekken en waarvan HR daarom dus niet wist dat deze competenties binnen de organisatie bestonden. Op deze manier dragen deze systemen bij aan de ontwikkeling naar een echte skills-based organisatie.”

Kennisborging: vanuit het hoofd in een gestructureerd systeem

Veel kennis zit verspreid in de organisatie: in hoofden, e-mails, documenten, enzovoort. Vaak is deze kennis niet goed gestructureerd, terwijl de kennis wel aanwezig is.Technologie en AI helpen om de (digitale) kennis op te sporen én te organiseren.

Vroeger was het moeilijk om zoekfuncties in te richten. Dan wist je dat je een document over een bepaald onderwerp had gemaakt, maar was het lastig om het juiste document boven water te krijgen. “AI maakt het veel gemakkelijker om deze kennis en informatie te ontsluiten, uit de systemen te halen en te verzamelen in een ‘wikipedia‘ achtige omgeving waardoor er kennisstructuren ontstaan waar de hele organisatie veel aan heeft. Dit geeft een boost aan kennismanagement en helpt organisaties verder te groeien.”

Aan de slag!

Kennismanagement en learning & development zijn cruciale pijlers voor organisaties in een tijdperk waar technologie en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen. Bram benadrukt: “Door de juiste technologieën te omarmen en continu te investeren in inzicht in de ontwikkeling van medewerkers, kunnen organisaties niet alleen efficiënter en slimmer werken, maar ook de nodige vaardigheden voor de toekomst opbouwen. AI biedt unieke mogelijkheden om kennis binnen de organisatie te identificeren, te structureren en te benutten, wat tevens leidt tot een rijker inzicht in de competenties van medewerkers.”

Dus neem je voorsprong op je concurrenten door een echte skills-based organisatie te worden!

Lees ook:

Geplaatst in Gebruiken, Implementeren | Tags , , , | Laat een reactie achter

‘Focus niet alleen op AI-use cases, laat medewerkers experimenteren met AI’

Mayer is bij Pfizer verantwoordelijk voor het aantrekken van talent. In de organisatie wordt talent werving ‘candidate experience’ genoemd. “Het gaat niet alleen om het binnenhalen van mensen bij Pfizer, maar vooral om de manier waarop we mensen binnenhalen.” Bij dat binnenhalen van talent wordt op verschillende manieren gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. 

Mayer vertelt dat het bedrijf AI gebruikt om functiebeschrijvingen te ontwikkelen, maar ook bij het nivelleren van functies, oftewel het aanbevelen van een functieniveau of cijfer voor de functie die in de vacature wordt geadverteerd. Vervolgens helpt AI helpt om te identificeren welke cv’s van kandidaten het beste voldoen aan de functieomschrijving. AI informeert ook de vragen die recruiters en rekruteringsmanagers van Pfizer tijdens sollicitatiegesprekken zullen stellen om de achtergrond en ervaring van de kandidaat zo goed mogelijk te achterhalen. Vervolgens kan AI het interview zelf samenvatten om recruiter en rekruteringsmanager te helpen een snel en duidelijk overzicht van de kandidaat te krijgen.

Interne mobiliteit

Mayer vertelt verder dat AI helpt om echt proactiever te worden op het gebied van interne mobiliteit. In het verleden was het verkennen van zijwaartse bewegingen binnen de organisatie grotendeels aan de kandidaat. Zij moesten de openstaande functie ontdekken en er op solliciteren, maar het was gemakkelijk voor hen om de kansen te missen.

Met AI kan de technologie nu interne mensen matchen met open functies op basis van hun vaardigheden, ervaringen, ambtstermijn en hun groeiambities. De recruiters kunnen vervolgens proactief contact opnemen en de collega op de hoogte stellen van de mogelijkheid, zodat deze bij interesse kan solliciteren.

Leveranciers als partner

Mayer adviseert HR-leiders die niet zeker weten waar ze met AI moeten beginnen, op zoek te gaan naar de juiste partners, degenen met “een zeer hoge lat op het gebied van ethische AI ​​en een rigoureus proces” om de expertise die je in huis hebt te ondersteunen en op te schalen.

Deze leveranciers beschikken over aanzienlijke expertise en ervaring, zodat ze HR-teams kunnen helpen informeren over waar ze op moeten letten met betrekking tot ethische AI.

AI in de gehele organisatie

De CEO van Pfizer was dus op zoek naar use cases voor AI binnen de organisatie. Maar het bedrijf wil ook dat de brede organisatie zich meer op haar gemak gaat voelen met AI in het dagelijks werk. “Als je deze gebruiksscenario’s hebt, concentreer je je alleen op deze hoogwaardige specifieke gebieden. Maar mensen zijn misschien niet betrokken bij die gebruiksscenario’s. Toch zal AI hun leven op andere manieren beïnvloeden.”

Dit betekent dat iedereen zich op zijn gemak moet voelen en moet begrijpen hoe AI moet worden gebruikt, moet uitzoeken wat goed en accuraat is, en wat niet, en moet beoordelen wanneer je het kunt gebruiken (en wanneer niet).

Om dit te bereiken rolt Pfizer Microsoft Copilot uit onder zijn bijna 80.000 werknemers om de AI-vaardigheid te vergroten.“ Een van mijn tips aan mijn team was om het dagelijks te gebruiken; denk na over het werk dat je doet en begin te experimenteren met hoe dit je kan helpen een grotere productiviteit voor je te creëren”, vertelt Mayer.

Het laten experimenteren van medewerkers met AI zorgt er ook voor dat er gebieden met kansen kunnen zijn die niet op de radar van de HR-afdeling stonden. Dat zou echt kunnen bijdragen aan het bepalen van de routekaart en het stimuleren van de productiviteit in de hele organisatie.

Tot slot zijn vaardigheden een grote prioriteit voor Mayer’s Candidate Experience-team. “We zijn geen technologiebedrijf, maar technologie is de kern van de manier waarop we zullen werken nu en in de toekomst.”

 

Dit artikel is een vertaling van het artikel Pfizer: HR, don’t just focus on AI use cases, you also need organization-wide AI fluency op de website van UNLEASH.

 

Geplaatst in Gebruiken, Implementeren | Tags , , , | Laat een reactie achter